Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο παραδέχθηκε ότι μια παρτίδα πυραύλων αναχαίτισης που αγοράστηκαν για την Ουκρανία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κατάλογος Προτεραιοτήτων της Ουκρανίας» (Prioritised Ukraine Requirements List – PURL) ενδέχεται να μην έχει αποσταλεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε κάποια πολιτική πρόθεση.
Όπως δήλωσε ο Ρούμπιο στους δημοσιογράφους κατά την έναρξη της επίσκεψής του στην Ινδία, «το σημαντικό μήνυμα είναι ότι δεν υπήρξε κάποια σκόπιμη πολιτική οδηγία για να βγούμε και να βλάψουμε την Ουκρανία».
Επεσήμανε πως «δεν υπάρχει τίποτα που να συνιστά σκόπιμη άρνηση προς την Ουκρανία», διαψεύδοντας έτσι τα σενάρια περί εσκεμμένης καθυστέρησης.
Ο Ρούμπιο ανέφερε ότι είχε 45λεπτη συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι πύραυλοι αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων, η έγκαιρη προειδοποίηση για ρωσικές επιθέσεις και η κατάσταση με τις δορυφορικές υπηρεσίες Starlink και Starshield, που, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, πρέπει να αποκατασταθούν.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στον απόηχο δημοσιεύματος του πρακτορείου Reuters, το οποίο ανέφερε ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ δεν έχει εγκρίνει ακόμη την αποστολή του συγκεκριμένου πακέτου όπλων που αγοράστηκε από συμμάχους του ΝΑΤΟ μέσω του προγράμματος PURL.
Ο Ζελένσκι σημείωσε ότι το Πεντάγωνο έχει καθυστερήσει την αποστολή των πυραύλων, καθώς οι σχέσεις Κιέβου-Ουάσιγκτον επιδεινώθηκαν αυτόν τον μήνα, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδίωκε προσέγγιση με τη Μόσχα.
Σύμφωνα με το Reuters, οι ΗΠΑ είχαν απειλήσει να αναστείλουν τη λειτουργία του μηχανισμού PURL, ασκώντας πίεση στο Κίεβο να περιορίσει τις επιθέσεις σε ρωσικές ενεργειακές υποδομές, ενώ ο Τραμπ ανακοίνωνε εκεχειρία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα.