ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:32:55
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο

Γαλλία: Ο Μακρόν ζητά ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας μετά τις βίαιες ταραχές

Ο Μακρόν αναγνώρισε αστοχίες στην πρόβλεψη ταραχών, αλλά δεν αποδέχθηκε την παραίτηση του υπ. Εσωτερικών. Ζήτησε νέα μέτρα για ενίσχυση της ασφάλειας εν μέσω διαδηλώσεων.

Υπό το βάρος των πρόσφατων βίαιων ταραχών στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παραδέχθηκε ότι υπήρξαν αστοχίες στην «πρόβλεψη και τις πληροφορίες» σχετικά με τα επεισόδια, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων. 

Παρά την κλιμάκωση της έντασης, ο πρόεδρος δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, Λοράν Νουνιές.

Η γαλλική προεδρία ανέφερε πως ο Μακρόν ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να εφαρμόσει άμεσα νέες επιχειρησιακές μεθόδους για τις δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας, με στόχο την αντιμετώπιση των ταραχοποιών και την άμεση αποκατάσταση της τάξης.

Η κυβέρνηση Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενη κοινωνική και πολιτική πίεση, εξαιτίας της διαχείρισης των διαδηλώσεων για το κόστος ζωής, που εξελίχθηκαν σε πρωτοφανείς ταραχές το Σάββατο. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε πολιτική κρίση, ενώ οι αντιδράσεις εντείνονται.

Σύμφωνα με τις αρχές, μόνο το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 2.400 προσαγωγές και τραυματίστηκαν περίπου 1.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά μέλη της αντιπολίτευσης, κυρίως από την άκρα δεξιά, ζήτησαν την παραίτηση του Νουνιές, ενώ το Ελιζέ διευκρίνισε πως ο υπουργός Εσωτερικών υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία δεν έγινε δεκτή λόγω της ανάγκης για συνεχή διοίκηση των δυνάμεων της τάξης.

Ο Μακρόν ζήτησε πλήρη διαφάνεια σχετικά με τις αστοχίες που οδήγησαν στη βία και ανέθεσε στον υπουργό να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Νουνιές πρόκειται να επισκεφθεί τη Μασσαλία, όπου σημειώθηκαν ιδιαίτερα σοβαρά επεισόδια, με τις αρχές να κάνουν λόγο για έως και 30.000 ταραχοποιούς το περασμένο Σάββατο.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους Γάλλους, ο Μακρόν τόνισε ότι αισθάνεται «οργή, ντροπή» και υπογράμμισε πως «όσοι επιδίωξαν να πλήξουν τη Δημοκρατία θα λογοδοτήσουν», χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί συγκάλεσε διυπουργική ομάδα διαχείρισης κρίσεων, η οποία θα επικεντρωθεί σε τρεις βασικούς τομείς: οικονομία και εμπόριο, ασφάλιση και δικαστική επιτήρηση, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: «Η βία δεν χωρά στη Δημοκρατία» – Ευθύνες κατά αστυνομίας από Μελανσόν

Ο Μακρόν καταδίκασε τα βίαια επεισόδια σε Παρίσι και άλλες πόλεις, τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν και στηρίζοντας τις αστυνομικές δυνάμεις. Αντιπαράθεση Μελανσόν-Λεκορνί για τις ευθύνες των επεισοδίων.
Ταραχές στο Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Βίαια επεισόδια στη Γαλλία: 2.397 συλλήψεις, 997 τραυματίες αστυνομικοί

Περίπου 2.400 άτομα συνελήφθησαν το Σάββατο στη Γαλλία κατά τις μαζικές διαδηλώσεις για το υψηλό κόστος ζωής, με ταραχές και λεηλασίες να σημειώνονται σε πολλές πόλεις. Σχεδόν 1.000 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, επτά σοβαρά.
Γάλλος πολιτικός Σεζουρνέ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ στη Σαουδική Αραβία πριν το ταξίδι Μακρόν στον Κόλπο

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ επισκέφθηκε το Ριάντ για να εκφράσει τη στήριξη της Γαλλίας προς τη Σαουδική Αραβία, ιδιαίτερα κατά των επιθέσεων των Χούθι, και να συζητήσει με τον Σαουδάραβα ομόλογό του θέματα ασφάλειας και περιφερειακής συνεργασίας.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Καταδίκη επεισοδίων – Ευθύνη σε ακροαριστερές και εγκληματίες

Ο Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε τα βίαια επεισόδια σε Παρίσι και άλλες πόλεις, τα αποδίδει σε ακροαριστερές ομάδες και εγκληματίες. Τονίζει πως τίποτα δεν τα δικαιολογεί και υπόσχεται στήριξη στους πληγέντες και τιμωρία στους υπαίτιους.
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν απευθύνει διάγγελμα μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια στη Γαλλία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει διάγγελμα σήμερα στις 20:00 τοπική ώρα, μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας που συνοδεύτηκαν από σοβαρά επεισόδια σε πολλές γαλλικές πόλεις.
Διαδήλωση στο Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: 1.200 συλλήψεις και 150 αστυνομικοί τραυματίες σε ταραχές

Η γαλλική αστυνομία προχώρησε σε 1.200 συλλήψεις μετά τις πρόσφατες ταραχές, όπου τραυματίστηκαν 150 αστυνομικοί. Ο πρωθυπουργός Λεκορνί επέκρινε την «Ανυπότακτη Γαλλία» για υποκίνηση και κάλεσε να διαλέξει πλευρά.