ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ

Πούτιν ζητά σύνοδο κορυφής με Τραμπ και Σι για το ουκρανικό ζήτημα

Ο Πούτιν πρότεινε σύνοδο κορυφής με Τραμπ και Σι για διαπραγματεύσεις σχετικά με την Ουκρανία, με ευνοϊκούς για τη Μόσχα όρους, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Η απουσία Ζελένσκι προκαλεί ανησυχία σε Ευρωπαίους ηγέτες.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal, αναφέρεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής με τους ομολόγους του, Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζιμπίνγκ, με στόχο διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία υπό όρους ευνοϊκούς για τη Μόσχα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η πρόταση του Πούτιν διατυπώθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ στις 9 Οκτωβρίου. Κατά τη συνομιλία αυτή, επιτεύχθηκε συμφωνία για τον εφοδιασμό της αμερικανικής και διεθνούς αγοράς με ρωσικό ντίζελ, όπως αποκαλύπτει πρώην αξιωματούχος των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Η Wall Street Journal σημειώνει ότι μια τέτοια σύνοδος κορυφής για το ουκρανικό ζήτημα, χωρίς τη συμμετοχή του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία σε ευρωπαίους ηγέτες και όχι μόνο.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι δεν επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Παράλληλα, υπερασπίστηκε την απόφασή του για αναστολή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τονίζοντας πως θέλει να διατηρήσει τη Μόσχα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Η απόφασή μου για τη Ρωσία είναι πολύ απλή. Είμαι στη διαδικασία διαπραγμάτευσης (συμφωνίας) για την ειρήνη στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Και δεν θέλω να κάνω κάτι που θα απομακρύνει, ανόητα, τη Ρωσία από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Ασκώντας έντονη κριτική στον Ζελένσκι για τις επιθέσεις κατά ρωσικών διυλιστηρίων, ο Τραμπ υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας «δεν θέλει τον τερματισμό αυτού του πολέμου και πιθανώς δεν ήθελε ποτέ. Θα μπορούσε να έχει πετύχει μια καλύτερη συμφωνία πριν από δύο χρόνια σε σύγκριση με σήμερα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Υπέρ συνόδου Ρωσίας-Κίνας-ΗΠΑ, κατά παύσης πληγμάτων στην Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως είναι έτοιμος για τριμερή συνάντηση με Σι Τζινπίνγκ και Ντόναλντ Τραμπ, αρκεί να οριστεί πρώτα η ατζέντα. Το Κρεμλίνο τη βλέπει πιθανή στο Φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού, ενώ αρνείται διακοπή επιθέσεων στην Ουκρανία.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Ο Ζελένσκι δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Τραμπ κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι δεν θέλει να σταματήσει ο πόλεμος, υπερασπίστηκε την αναστολή κυρώσεων στη Ρωσία και τόνισε ότι στόχος του είναι η διατήρηση της Μόσχας στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι συνομίλησε με τους Κούσνερ και Γουίτκοφ σήμερα

Ο Ζελένσκι συνομίλησε τηλεφωνικά με Αμερικανούς απεσταλμένους εν μέσω κρίσης με τον Τραμπ, ο οποίος απέκλεισε τη Ρωσία από νέες κυρώσεις. Τόνισε τη σημασία της αμερικανικής στάσης και της συνεχιζόμενης ενημέρωσης των εταίρων.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Δύση ενθαρρύνει τον Πούτιν αναστέλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τον Τραμπ ότι με την αναστολή των κυρώσεων ανταμείβει και ενθαρρύνει τον Πούτιν, καλώντας τους συμμάχους να διατηρήσουν πίεση στη Ρωσία. Ο Τραμπ υπέγραψε την αναστολή λίγο πριν αυτές τεθούν σε ισχύ.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αναστέλλει την εφαρμογή κυρώσεων κατά της Μόσχας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε την εφαρμογή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επικαλούμενος το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ, με διάταγμα που υπέγραψε, προκαλώντας ανησυχία στην Ουκρανία για ενδεχόμενη εγκατάλειψη από τον αμερικανικό σύμμαχο.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Συνομιλίες με Ρωσία και Κίνα για αποπυρηνικοποίηση

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα διεξάγουν συνομιλίες για πυρηνικό αφοπλισμό, με αφορμή τα μεγάλα αποθέματα τους. Επίσης, ανέφερε πως η Κίνα μπορεί να φτάσει το επίπεδο των ΗΠΑ στα επόμενα πέντε χρόνια.