Σε αμνηστία προχώρησαν οι Χούθι, ανακοινώνοντας την αποφυλάκιση 159 μελών των κυβερνητικών δυνάμεων που κρατούνταν από τον Ιούλιο, περίοδο που σηματοδοτήθηκε από την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών στην Υεμένη. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά τις πρόσφατες επιχειρήσεις του κινήματος στη δυτική Υεμένη.
Όπως δήλωσε ο Αμπντελκαντέρ αλ Μουρτάντα, ανώτερος αξιωματούχος του φιλοϊρανικού κινήματος, οι κρατούμενοι είχαν παραδοθεί οικειοθελώς, χωρίς να προβάλουν αντίσταση κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη δυτική πλευρά της χώρας. Η ανακοίνωση έγινε σε συνέντευξη Τύπου στη Σαναά.
Από το 2014, όταν οι Χούθι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά και στη συνέχεια μεγάλες περιοχές της βόρειας Υεμένης, το σιιτικό κίνημα ενισχύει σταθερά τη θέση του. Τον Σεπτέμβριο, μετά την κατάληψη της δυτικής ακτής, οι Χούθι ανακοίνωσαν αμνηστία για όσους μαχητές παρέδωσαν τα όπλα τους.
Η κυβέρνηση της Υεμένης, με την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας, έχει επίσης ανακοινώσει ότι προσφέρει αμνηστία στους μαχητές Χούθι, χωρίς να διευκρινίζει τον αριθμό των απελευθερωμένων ατόμων.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της ότι 159 άτομα που κρατήθηκαν πρόσφατα σε σχέση με τη σύγκρουση αφέθηκαν ελεύθερα μονομερώς από τους Χούθι. Η ΔΕΕΣ επισήμανε πως δεν συμμετείχε στον προσδιορισμό της ταυτότητας ή του αριθμού των κρατουμένων που απελευθερώθηκαν.
Ο αλ Μουρτάντα πρόσθεσε ότι τον Σεπτέμβριο είχαν ήδη απελευθερωθεί 323 κρατούμενοι μετά την παράδοσή τους στο Κυβερνείο Χοντέιντα, στη δυτική Υεμένη.
Παρά τις καθημερινές αεροπορικές επιδρομές της Σαουδικής Αραβίας, οι συγκρούσεις στην Υεμένη συνεχίζονται χωρίς σημαντικές αλλαγές στις γραμμές του μετώπου, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.
Οι Χούθι εξακολουθούν να πραγματοποιούν επιθέσεις σε αεροδρόμια και ενεργειακές υποδομές στη Σαουδική Αραβία. Σε μία από αυτές τις επιθέσεις, στις 10 Οκτωβρίου, έχασαν τη ζωή τους 13 άτομα.
Επιπλέον, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων των Χούθι, τρία παιδιά σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.
Το πρακτορείο Saba μετέδωσε ότι εχθρικά αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας στόχευσαν σπίτια αμάχων σε χωριά της επαρχίας Νταμάρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία παιδιά και να τραυματιστούν ακόμη 17 άτομα.
Οι επιθέσεις αυτές, όπως σημειώνεται, πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας βόμβες διασποράς, οι οποίες είναι διεθνώς απαγορευμένες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Χούθι, οι αεροπορικές επιδρομές της Σαουδικής Αραβίας από τις 3 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου προκάλεσαν 115 θανάτους και 305 τραυματισμούς.