Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, γνωστοποίησε ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας θα εξετάσουν το αίτημα του Κιέβου για χορήγηση επιπλέον 70 δισ. ευρώ, με στόχο τη χρηματοδότηση του πολέμου κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος απέφυγε να λάβει σαφή θέση σχετικά με το ζήτημα.
Ο Μακρόν επεσήμανε ότι «η Ουκρανία υπέβαλε το αίτημά της, είναι πολύ νωρίς για να προσδιορίσουμε ένα συγκεκριμένο ποσό», ενώ υπενθύμισε πως εκκρεμεί ακόμη η εκταμίευση πακέτου 90 δισ. ευρώ από το δάνειο της ΕΕ προς την Ουκρανία. Τόνισε επίσης πως «προφανώς, εξετάζουμε όλες τις επιλογές», μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Μακρόν άσκησε κριτική στην υποψήφια της ακροδεξιάς για την προεδρία, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία, όπως προτείνει η Μαρίν Λεπέν, θα ισοδυναμούσε με το «να πετάξουμε στη θάλασσα την ασφάλεια» της Ευρώπης και των Γάλλων.
«Δεν βοηθάμε την Ουκρανία επειδή έχουμε καλή θέση. Είναι προς το συμφέρον μας, είναι η ομόφωνη θέση των Ευρωπαίων, είναι η ασφάλειά μας (…) Η συνθηκολόγηση είναι αδυναμία και η αδυναμία είναι κίνδυνος», συνέχισε ο Μακρόν, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για «την έλλειψη ταπεινότητας που επιδεικνύουν μερικές φορές ορισμένοι ή ορισμένες, που μιλούν λες και βρίσκονται ήδη στην εξουσία».
Αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την άρση των κυρώσεων στο ρωσικό ντίζελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι η απόφαση αυτή δεν είναι χρήσιμη και δημιουργεί «αμφιβολίες». «Η απόφαση αυτή δεν είναι καλή για κανέναν. Στέλνει ένα αρνητικό μήνυμα. Είναι ένα στοιχείο διχασμού και αμφιβολίας», σημείωσε.
Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί άλλα 70 δισ. ευρώ έως το 2027, ένα χρηματοδοτικό κενό που «θα πρέπει να καλυφθεί», όπως ανέφερε. Η πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική στήριξη του Κιέβου, προσθέτοντας πως «χρειαζόμαστε επειγόντως και άλλους εταίρους να αναλάβουν δράση».