Σημαντική μείωση καταγράφεται φέτος στη συγκομιδή φρούτων και λαχανικών στην Αυστρία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωργικού Επιμελητηρίου (LKOe). Η παραγωγή φρούτων μειώθηκε κατά 30% και λαχανικών κατά 40%, λόγω της παρατεταμένης ζέστης και της ξηρασίας που επικράτησαν το καλοκαίρι.
Ειδικότερα, η σοδειά σε κρεμμύδια και καρότα σημείωσε πτώση 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε ορισμένες περιοχές, η μείωση στην παραγωγή λάχανου έφθασε ακόμη και το 50%, σύμφωνα με τα στοιχεία του LKOe.
Η συγκομιδή μήλων συνεχίζεται, ωστόσο προβλέπεται μείωση περίπου 35% φέτος. Το πλήγμα στην αγροτική παραγωγή αποδίδεται στις ακραίες καιρικές συνθήκες, καθώς η χώρα βίωσε το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί, με μέσες θερμοκρασίες 2,6 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, όπως ανέφερε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία GeoSphere Austria.
Παράλληλα, οι βροχοπτώσεις ήταν περίπου ένα τρίτο χαμηλότερες από τον εθνικό μέσο όρο, προκαλώντας χαμηλά επίπεδα υπόγειων υδάτων και μειωμένες ροές ποταμών. Οργανώσεις γεωργών επισημαίνουν ότι η ξηρασία και η ζέστη επηρέασαν αρνητικά τις καλλιέργειες σε όλη τη χώρα.
Ο πρόεδρος του LKOe, Γιόζεφ Μουσμπρούγκερ, τόνισε ότι η πενιχρή σοδειά «καταδεικνύει ξεκάθαρα σε ποιο βαθμό η παραγωγή φρούτων και λαχανικών υποφέρει από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής». Υπογράμμισε πως το νερό «αποτελεί ολοένα και περισσότερο το βασικό ζήτημα για την παραγωγή τροφίμων» και ζήτησε επείγουσες επενδύσεις σε βιώσιμες υποδομές ύδρευσης, καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η ξηρασία είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην κτηνοτροφία, οδηγώντας σε έλλειψη ζωοτροφών και αύξηση του αριθμού των ζώων που σφαγιάστηκαν τον Αύγουστο. Σύμφωνα με στοιχεία της Agrarmarkt Austria (AMA), περίπου 19% περισσότερα βοοειδή, 40,3% περισσότερα μοσχάρια και 56,2% περισσότερα βόδια οδηγήθηκαν σε σφαγεία σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.