Ετήσια αύξηση 5% κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού της Κίνας (PPI) για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη. Ο δείκτης, ο οποίος αποτυπώνει το κόστος των αγαθών στην πόρτα των βιομηχανικών μονάδων, παρουσίασε επίσης άνοδο κατά 1,2% σε σύγκριση με τον Αύγουστο.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του PPI από τον Ιούνιο του 2022. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής (NBS).
Η ενίσχυση του δείκτη αποδίδεται κυρίως στις αυξημένες διεθνείς τιμές του πετρελαίου και στα μη σιδηρούχα μέταλλα. Επιπλέον, αλλαγές στην προσφορά και τη ζήτηση σε συγκεκριμένες βιομηχανίες ενέργειας και πρώτων υλών, καθώς και η αυξημένη ζήτηση σε ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, συνέβαλαν στην άνοδο, σύμφωνα με τον στατιστικολόγο του NBS, Ντονγκ Λιτσουάν.