ΓΔ: 2603.7 0.19% Τζίρος: 257.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
σημαία Ισραήλ

Νετανιάχου: Δεν σχεδιάζω νέα επίθεση στο Ιράν πριν τις εκλογές

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως δεν στηρίζει προληπτικό πλήγμα κατά του Ιράν πριν τις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου, προειδοποιώντας όμως την Τεχεράνη και συμμάχους της να μην επιτεθούν στο Ισραήλ, τονίζοντας άμεση αντίδραση σε επίθεση.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν υποστηρίζει την πραγματοποίηση προληπτικού πλήγματος κατά του Ιράν πριν από τις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Παράλληλα, προειδοποίησε την Τεχεράνη και τους συμμάχους της να μην επιτεθούν στο Ισραήλ.

Σε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, ο Νετανιάχου τόνισε: «Δεν είναι χρήσιμο για εμάς, δεν ωφελεί», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα προληπτικού πλήγματος και τους ισχυρισμούς πολιτικών αντιπάλων του περί πρόθεσης στρατιωτικής κλιμάκωσης πριν τις εκλογές.

Ο Νετανιάχου σημείωσε ακόμη: «Ακόμη κι αν το Ιράν εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον μας θα κατηγορήσουν εμένα», επαναλαμβάνοντας ότι το Ισραήλ θα απαντήσει σθεναρά σε οποιαδήποτε επίθεση δεχθεί από το Ιράν.

Δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το ενδεχόμενο προληπτικής ενέργειας μετά τις εκλογές ή για τις πρόσφατες διαβουλεύσεις του στην Ουάσινγκτον για το θέμα του Ιράν.

Οι ΗΠΑ και το Ιράν βρίσκονται σε πόλεμο από τις 28 Φεβρουαρίου, μετά από επίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν, στην οποία η Τεχεράνη απάντησε με δικά της πλήγματα στο Ισραήλ και σε χώρες του Κόλπου.

Το Ισραήλ και το Ιράν δεν έχουν ανταλλάξει πυρά από τον Ιούνιο.

Σε ερώτηση για το αν το Ισραήλ προσφέρει βοήθεια στη Σαουδική Αραβία απέναντι στις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης, συμμάχων του Ιράν, ο Νετανιάχου απάντησε: «Δεν μπαίνω σε τέτοια ζητήματα. Μπορώ μόνο να σας πω ότι πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή στρέφονται σε εμάς έπειτα από τη μαζική επιτυχία και τα τεράστια επιτεύγματά μας».

Η Σαουδική Αραβία υπέστη νέες επιθέσεις από τους Χούθι την προηγούμενη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης στο αεροδρόμιο του Ριάντ το Σάββατο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 13 ανθρώπων.

Ο Νετανιάχου υπογράμμισε ότι οι πληρεξούσιοι του Ιράν επιδιώκουν επίσης να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο Ισραήλ πριν από τις εκλογές.

Ο υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς, από την αυτοανακηρυχθείσα ζώνη ασφαλείας που ελέγχουν οι ισραηλινές δυνάμεις στον νότιο Λίβανο, προειδοποίησε τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ να μην επιχειρήσει επίθεση κατά του Ισραήλ.

Ο Κατς δήλωσε: «Η Χεζμπολάχ θα υποστεί σοβαρό πλήγμα και θα χάσει επιπλέον εδάφη στον νότιο Λίβανο μέσα στις περιοχές Ναμπατίγε και Λιτάνι, που θα γίνουν τμήμα της μόνιμης ζώνης ασφαλείας του Ισραήλ. Ο IDF (Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ) είναι έτοιμος να κάνει την κίνηση».

Πρόσθεσε πως ένα εκατομμύριο σιίτες θα εκτοπιστούν και το προπύργιο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό δεν θα διασωθεί.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο φέτος, παράλληλα με τον πόλεμο στο Ιράν, ως απάντηση στα πυρά της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ μετά τις επιθέσεις κατά της Τεχεράνης.

Εκατοντάδες χιλιάδες μέλη της σιιτικής κοινότητας του Λιβάνου, βάσης υποστήριξης της Χεζμπολάχ, έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Μείωση άνω του 10% στο ΑΕΠ την περίοδο του πολέμου

Το ΑΕΠ του Ιράν μειώθηκε κατά 10,1% το πρώτο τρίμηνο, λόγω επίθεσης από ΗΠΑ και Ισραήλ, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα. Η συρρίκνωση επηρέασε έντονα τον πετρελαϊκό τομέα και συνδέεται με τους 40ήμερους βομβαρδισμούς.
σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Το καθεστώς του Ιράν βρίσκεται κοντά στην κατάρρευση

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως το Ιράν βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης και ότι απομένει να ανατραπεί το «τρομοκρατικό καθεστώς», κατά την επίσκεψή του σε Ισραηλινούς στρατιώτες στα σύνορα Συρίας–Ισραήλ.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινή εντολή εκκένωσης σε κοινότητα του νοτίου Λιβάνου λόγω βομβαρδισμών

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους του Ντέιρ Εζ Ζαχράνι στο νότιο Λίβανο να απομακρυνθούν λόγω επικείμενης επίθεσης κατά στόχου της Χεζμπολά, μετά από επίθεση με drone. Ακολούθησε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο χωριό.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ο Νετανιάχου έπεισε τις ΗΠΑ να μας κηρύξουν πόλεμο

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι χειραγώγησε τις ΗΠΑ για να τις οδηγήσει σε πόλεμο κατά του Ιράν, επισημαίνοντας πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός το παραδέχεται ανοιχτά σε εβραϊκά μέσα.
Μοτζτάμπα Χαμενεΐ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Έκκληση για ενότητα των μουσουλμάνων από τον ανώτατο ηγέτη

Ο Μοζτάμπα Χαμενεΐ καλεί τις μουσουλμανικές χώρες να ενωθούν ενάντια σε ΗΠΑ και Ισραήλ, με μήνυμα του έξι μήνες μετά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Τονίζει πως η λύση βρίσκεται στην ενότητα και συνεργασία της μουσουλμανικής κοινότητας.
Μοτζτάμπα Χαμενεΐ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση του Μοζτάμπα Χαμενεΐ για ενότητα των μουσουλμανικών χωρών

Ο Μοζτάμπα Χαμενεΐ, ανώτατος ηγέτης του Ιράν, καλεί τις μουσουλμανικές χώρες σε ενότητα κατά ΗΠΑ και Ισραήλ, έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας τη σημασία φιλίας και συνεργασίας.