ΓΔ: 2085.14 -0.07% Τζίρος: 69.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:45:37
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
Η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου (Union Jack) κυματίζει σε καθαρό ουρανό.

Βρετανία: Οι μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας από το 2009

Η κρίση του κορονοϊού προκάλεσε μείωση - ρεκόρ του αριθμού των αυτοαπασχολούμενων, με πρώτους τους πιο ηλικιωμένους εργαζόμενους.

Κατά 220.000 μειώθηκε στη διάρκεια του τριμήνου που έληξε τον Ιούνιο, ο αριθμός των απασχολούμενων στη Βρετανία, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος από το 2009, καθώς η κρίση του κορονοϊού προκάλεσε μεγάλη μείωση του αριθμού των αυτοαπασχολούμενων.

Όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία (ONS), ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων σημείωσε μείωση - ρεκόρ, με πρώτους τους πιο ηλικιωμένους εργαζόμενους, ενώ ο αριθμός των υπαλλήλων αυξήθηκε.

Οι απώλειες θέσεων εργασίας αναμένεται να αυξηθούν καθώς η Βρετανία περιορίζει τον τεράστιο μηχανισμό διατήρησης των θέσεων εργασίας που προστατεύει τους υπαλλήλους. Η λειτουργία του εν λόγω μηχανισμού πρόκειται να σταματήσει στο τέλος Οκτωβρίου.

Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε στο 3,9%, αντανακλώντας όμως μια αύξηση των ανθρώπων που έχουν σταματήσει να αναζητούν εργασία και ως εκ τούτου δεν θεωρούνται άνεργοι. Επιπλέον περίπου 300.000 άνθρωποι δήλωσαν τον Ιούνιο πως είναι εργαζόμενοι, αν και παρέμεναν μακριά από τις δουλειές τους και δεν πληρώνονταν, ανακοίνωσε το ONS.

Οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το Reuters ανέμεναν πως το ποσοστό της ανεργίας θα αυξανόταν στο 4,2%. Την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε ότι το ποσοστό της ανεργίας θα φθάσει στο τέλος της χρονιάς το 7,5%.

Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ δήλωσε πως οι αριθμοί δείχνουν πως τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης λειτουργούν, όμως οι απώλειες θέσεων εργασίας είναι αναπόφευκτες.

«Ήμουν ανέκαθεν σαφής πως δεν μπορούμε να προστατεύσουμε κάθε θέση εργασίας, όμως μέσω του Σχεδίου για τις Θέσεις Εργασίας που καταρτίσαμε, έχουμε ένα σαφές σχέδιο για να προστατεύσουμε, να στηρίξουμε και να δημιουργήσουμε δουλειές ώστε να εξασφαλίσουμε πως δεν θα μείνει κανείς χωρίς ελπίδα», ανέφερε σε δήλωση που έκανε.

Απο την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας Έντουαρντ Άργκαρ δήλωσε, όταν ερωτήθηκε σχετικά με τα δεδομένα που δείχνουν τη μεγαλύτερη πτώση της απασχόλησης στη χώρα από το 2009, πως ο κορονοϊός επρόκειτο ούτως ή άλλως να έχει οικονομικό κόστος.

«Ανέκαθεν γνωρίζαμε πως δυστυχώς αυτή η νόσος δεν θα έχει μόνο κόστος στην υγεία, αλλά θα έχει και οικονομικό κόστος και πιστεύω πως βλέπουμε τις συνέπειες ενός μέρους αυτού», δήλωσε ο Άργκαρ στο Sky News.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Βλαντίμιρ Πούτιν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: «Προκλητική η απειλή Πούτιν για πόλεμο με την Ευρώπη»

Ο Βρετανός υπ. Υγείας χαρακτήρισε "παντιέρα παλληκαρισμών" τη δήλωση Πούτιν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για πόλεμο με την Ευρώπη. Η υπ. Εξωτερικών ζητά από Πούτιν να σταματήσει τους λεονταρισμούς στο περιθώριο συνόδου ΝΑΤΟ.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Στο δικαστήριο η απαγόρευση της Palestine Action

Νομικοί της βρετανικής κυβέρνησης υπερασπίστηκαν στο δικαστήριο την απαγόρευση της Palestine Action ως «αναλογική» λόγω της «κλιμάκωσης» δράσεων του φορέα, παρά τις αντιδράσεις οργανώσεων και προσφυγή της συνιδρύτριας Χούντα Αμόρι.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Λιγότερα δικαστήρια με ενόρκους για ταχύτερη δικαιοσύνη

Η βρετανική κυβέρνηση προτείνει μείωση των λαϊκών δικαστών για ταχύτερη δικαιοσύνη και αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, περιορίζοντας τις δίκες με σώματα ενόρκων μόνο στα σοβαρά αδικήματα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: +22% το εισόδημα σε 6 χρόνια, συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο 4ο Επενδυτικό Συνέδριο στο Λονδίνο, τόνισε ότι η ελληνική οικονομία συγκλίνει δυναμικά με την Ευρώπη, με αύξηση 22% στο εισόδημα και μείωση φόρων, σημειώνοντας δέσμευση για συνέχιση μεταρρυθμίσεων.