Σταθερή παραμένει η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας, όπως επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Πάολα Πινό, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις των ΗΠΑ περί ενδεχόμενης επαναπροσέγγισης με τη Μόσχα στον ενεργειακό τομέα.
Η Πάολα Πινό επανέλαβε ότι η ΕΕ συνεχίζει με συνέπεια την προσπάθεια απεξάρτησης από τα ρωσικά καύσιμα. Όπως τόνισε, «η θέση της Ευρώπης είναι ξεκάθαρη, σταδιακά καταργούμε την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία και παραμένουμε σταθεροί σε αυτή τη θέση. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιο είναι το τίμημα της εξάρτησης από τις εισαγωγές από τη Ρωσία. Γι' αυτό συνεχίζουμε την ίδια πορεία. Καταργούμε σταδιακά αυτή την εξάρτηση και, ασφαλώς, δεν θέλουμε να τροφοδοτούμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, στον οποίο συμβάλλουν αυτά τα ορυκτά καύσιμα».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, υπογράμμισε ότι η ΕΕ παραμένει ενωμένη στη στήριξή της προς την Ουκρανία. Επισήμανε επίσης την πρόθεση της Ένωσης να εντείνει την πίεση προς τη Ρωσία μέσω νέων κυρώσεων, μέχρι να υπάρξει έμπρακτη δέσμευση από τη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου. Όπως ανέφερε, «κανείς δεν θέλει την ειρήνη περισσότερο από την Ουκρανία. Η ΕΕ παραμένει ενωμένη και ακλόνητη στη στήριξή της προς την Ουκρανία και σε όλες τις προσπάθειες για να τερματιστεί ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας».
Ο Αντόνιο Κόστα κατηγόρησε τη Ρωσία για συνεχιζόμενη κλιμάκωση, επισημαίνοντας τις αυξανόμενες επιθέσεις κατά αμάχων και πολιτικών υποδομών στην Ουκρανία, καθώς και τις υβριδικές επιθέσεις σε κράτη-μέλη της ΕΕ. Τόνισε ότι «αυτό δεν θα μείνει αναπάντητο», αναφερόμενος στην απόφαση των κρατών-μελών να εγκρίνουν σχεδόν 1.600 νέες καταχωρίσεις στον κατάλογο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στοχεύοντας το στρατιωτικοβιομηχανικό της σύμπλεγμα.
Πρόκειται, όπως σημείωσε, για τη μεγαλύτερη μεμονωμένη επέκταση του καταλόγου κυρώσεων από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία.
Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επεσήμανε ότι «οι ενέργειες της Ρωσίας δεν θα κάμψουν την αποφασιστικότητά μας. Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πίεση, έως ότου η Ρωσία προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αποδείξει ότι δεσμεύεται πραγματικά να τερματίσει τον πόλεμο».