Την νομιμότητα της συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας για το ρωσικό ντίζελ αμφισβητούν Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί γερουσιαστές, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει νόμο του αμερικανικού Κογκρέσου. Σύμφωνα με δηλώσεις έξι γερουσιαστών, τρεις από κάθε κόμμα, η απόφαση του προέδρου Τραμπ να επιτρέψει τις εισαγωγές ρωσικού ντίζελ στις ΗΠΑ έρχεται σε αντίθεση με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και απαγορεύει την εισαγωγή κάθε μορφής ρωσικής ενέργειας.
Οι γερουσιαστές επισημαίνουν ότι «το Κογκρέσο υπήρξε σαφές: οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να εισαγάγουν πετρέλαιο από τη Ρωσία όσο αυτή δεν έχει τερματίσει την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας και πάψει να διατυπώνει απειλές εναντίον των συμμάχων μας του ΝΑΤΟ». Στην ανακοίνωση υπογράφουν, μεταξύ άλλων, η Τζιν Σαχίν από το Δημοκρατικό Κόμμα και ο Τομ Τίλις από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Οι ίδιοι τονίζουν πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να παρέχουν στον Πούτιν οικονομική σανίδα σωτηρίας όσο η Ρωσία συνεχίζει να σκοτώνει ουκρανούς πολίτες. Η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει κατεύθυνση αμέσως».
Επιπλέον, οι γερουσιαστές αναφέρουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν συμβουλεύτηκε το Κογκρέσο ούτε παρείχε εξηγήσεις για αυτή την απόφαση, ενέργεια που απαιτείται επίσης από τον νόμο.
Η αύξηση των τιμών του ντίζελ, το οποίο χρησιμοποιείται στη γεωργία, τη θέρμανση και τις μεταφορές, αποδίδεται στον πόλεμο του Τραμπ κατά του Ιράν και αποτελεί πρόκληση για τους Ρεπουμπλικανούς ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του επόμενου μήνα.
Αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η συμφωνία του Τραμπ με τη Μόσχα δύσκολα θα οδηγήσει σε βιώσιμη μείωση των τιμών στα καύσιμα.