ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:39
Μάρος Σεφτσοβιτς στο Ευρωκοινοβούλιο

ΕΕ-Κίνα: Συμφωνία για μείωση κινεζικών εξαγωγών υβριδικών οχημάτων

Η ΕΕ και η Κίνα συμφώνησαν στη μείωση κατά 50% των κινεζικών υβριδικών εξαγωγών, στη διευκόλυνση αδειών για σπάνιες γαίες και στη βελτίωση πρόσβασης της ΕΕ στην κινεζική αγορά, ενώ η Κίνα μειώνει δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα κατά 225 εκατ. ευρώ.

Σε συμφωνία για τη μείωση κατά 50% των εξαγωγών κινεζικών υβριδικών και plug-in υβριδικών οχημάτων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν η ΕΕ και η Κίνα, όπως ανακοίνωσε ο Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Κίνα δεσμεύτηκε να βελτιώσει την πρόσβαση των χωρών της ΕΕ στην κινεζική αγορά και να διευκολύνει την έκδοση αδειών για την εξαγωγή σπάνιων γαιών από το Πεκίνο.

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό ο Σέφτσοβιτς σε δηλώσεις του στο Πεκίνο, η Κίνα θα μειώσει κατά 225 εκατ. ευρώ τους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα, ενισχύοντας τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

«Είναι πολύ εύκολο να κηρύξεις εμπορικό πόλεμο αλλά πολύ δύσκολο να τον σταματήσεις», υπογράμμισε ο Σέφτσοβιτς, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως «κρίσιμο βήμα», αλλά επισημαίνοντας πως πρόκειται μόνο για την αρχή.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισήμανε ότι στόχος της επίσκεψής του στο Πεκίνο είναι η επίτευξη «απτών αποτελεσμάτων», ιδιαίτερα εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών των «27» για το εμπορικό έλλειμμα που ξεπερνά το 1 δισεκ. ευρώ ημερησίως.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμερικανική σημαία δασμοί
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σε ισχύ παραμένουν οι εμπορικές συμφωνίες, λέει ο Τζ. Γκριρ

Ο Τζέιμισον Γκριρ δήλωσε πως οι εμπορικές συμφωνίες ΗΠΑ με ΕΕ, Κίνα και άλλες χώρες θα παραμείνουν σε ισχύ παρά την ακύρωση των δασμών Τραμπ, ενώ η επικείμενη συνάντηση Τραμπ-Σι δεν θα εστιάσει στις εμπορικές διαφορές.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κάγια Κάλας: Κίνα και Ρωσία ωφελούνται από τις απειλές Τραμπ για δασμούς

Η επικεφαλής ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας τόνισε ότι οι αμερικανικοί δασμοί πλήττουν την ευημερία ΕΕ και ΗΠΑ και ευνοούν Κίνα και Ρωσία, ενώ κάλεσε σε ενότητα εντός ΝΑΤΟ για θέματα ασφαλείας όπως η Γροιλανδία.
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα σειρά
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα ευρωπαϊκή συμφωνία με την Κίνα για κατώτατες τιμές ηλεκτρικών ΙΧ

Η ΕΕ και η Κίνα συμφώνησαν σε ελάχιστες τιμές πώλησης για τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη, ως εναλλακτική των δασμών, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι εμπορικές εντάσεις και να προστατευθεί η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.
Εμπορευματοκιβώτια Κίνας ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: «Αδικαιολόγητοι» οι κινεζικοί δασμοί στα γαλακτοκομικά

Η ΕΕ επέκρινε τους προσωρινούς δασμούς που ανακοίνωσε η Κίνα σε ορισμένα ευρωπαϊκά γαλακτοκομικά προϊόντα, χαρακτηρίζοντάς τους αδικαιολόγητους και βασισμένους σε ανεπαρκή στοιχεία. Τα μέτρα ισχύουν από αύριο, με συντελεστές 21,9%-42,7%.
Εμπορευματοκιβώτια Κίνας ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Προσωρινοί δασμοί στα ευρωπαϊκά γαλακτοκομικά από το Πεκίνο

Η Κίνα θα επιβάλλει προσωρινούς δασμούς έως 42,7% σε ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα από την ΕΕ από 23 Δεκεμβρίου, λόγω επιδοτήσεων που θεωρεί ότι πλήττουν τη δική της βιομηχανία, κλιμακώνοντας τις εμπορικές εντάσεις.