Η Σουηδία πρόκειται να αναπτύξει συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot στην Πολωνία, στο πλαίσιο ενίσχυσης της προστασίας του κέντρου εφοδιαστικής του ΝΑΤΟ που στηρίζει την Ουκρανία. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ούλφ Κρίστερσον, ο οποίος τόνισε τη σημασία της αποστολής για την ασφάλεια της περιοχής.
Σύμφωνα με τη σουηδική κυβέρνηση, η Σουηδία θα αναλάβει τη στήριξη του συστήματος Patriot στη θέση της Ολλανδίας, με την επιχείρηση να ξεκινά τον Δεκέμβριο. Για τον σκοπό αυτό, θα αποσταλούν περίπου 100 στρατιωτικοί από τη μονάδα αεροπορικής άμυνας που εδρεύει στο Χάλμσταντ.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Σουηδίας είχε ανακοινώσει και την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών Gripen στην Πολωνία, στο πλαίσιο αποστολής επιτήρησης του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ.
Όπως δήλωσε ο Κρίστερσον, «Ο στόχος τόσο της ανάπτυξης των Gripen όσο και της ανάπτυξης των Patriot είναι… η προστασία του κέντρου εφοδιαστικής του ΝΑΤΟ στην Πολωνία, στο αεροδρόμιο».
Η Σουηδία δεν έχει γνωστοποιήσει τον ακριβή αριθμό των μονάδων του συστήματος Patriot που θα σταλούν στην Πολωνία.
Στο μεταξύ, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα, επικαλούμενος ανώνυμες υπηρεσίες πληροφοριών, ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εξαπολύσει «υβριδικές» επιθέσεις με drones και πυραύλους κατά χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία «δεν έχει καμία πρόθεση να επιτεθεί σε κανέναν... αλλά αν υποστούμε επιθετική ενέργεια, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να αντιδράσουμε».