ΓΔ: 2679.59 1.50% Τζίρος: 219.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:35:36
Πέδρο Σάντσεθ

Ισπανικό Υπουργικό ενέκρινε νέα διατάγματα στέγασης μετά την απόρριψη

Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε δύο νέα διατάγματα για την κρίση στέγασης, μετά την απόρριψη παρόμοιων μέτρων. Τα διατάγματα θα εξεταστούν από ειδική επιτροπή στη βουλή, ενόψει πρόωρων εκλογών τον Νοέμβριο.

Το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας ενέκρινε δύο νέα διατάγματα με στόχο την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, όπως ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Η κίνηση αυτή ακολουθεί την πρόσφατη απόρριψη παρόμοιων μέτρων από το κοινοβούλιο, γεγονός που οδήγησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τον Πέδρο Σάντσεθ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρουσιάσει τα δύο νέα διατάγματα για τη στέγαση με την ελπίδα να υιοθετηθούν μέσω ειδικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας πριν τις εκλογές στα τέλη Νοεμβρίου.

Τα διατάγματα θα εξεταστούν από ειδική επιτροπή του κοινοβουλίου, καθώς το σώμα έχει διαλυθεί, και όχι από το σύνολο των 350 βουλευτών.

Μετά την απόρριψη των προηγούμενων μέτρων την Παρασκευή, η κυβέρνηση ελπίζει ότι τουλάχιστον ένα από τα δύο νέα κείμενα θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη υποστήριξη και θα τεθεί προσωρινά σε ισχύ.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Πέδρο Σάντσεθ αναφέρθηκε σε «21 μέτρα» που έχουν στόχο να προστατεύσουν περαιτέρω τους ενοικιαστές, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή αγορά ακινήτων ως «δυσλειτουργική».

Τα νέα διατάγματα στοχεύουν στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε προσιτά ενοίκια και στην αγορά κατοικίας, με έμφαση σε δάνεια που φτάνουν έως και τα 50.000 ευρώ άτοκα για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση αυτή δεν θα κάνει πίσω».

Η ειδική επιτροπή, αποτελούμενη από 69 βουλευτές, είναι το συνταγματικά προβλεπόμενο όργανο σε περίπτωση διάλυσης του κοινοβουλίου, όπως συνέβη μετά τη δημοσίευση του διατάγματος για τις πρόωρες εκλογές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία, μπορεί να εξασφαλίσει θετική ψήφο στη συγκεκριμένη επιτροπή με τη στήριξη μικρότερων κομμάτων, όπως οι βάσκοι εθνικιστές (PNV).

Η αντιπολίτευση από τους βουλευτές του καταλανικού κόμματος Junts, που προκάλεσαν την απόρριψη των προηγούμενων διαταγμάτων, δεν θα αποτελεί πλέον εμπόδιο στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Το PNV είχε υποστηρίξει το πρώτο από τα δύο κείμενα για τη στέγαση, το οποίο προέβλεπε μεταξύ άλλων την αναστολή εξώσεων ευάλωτων πολιτών έως το 2030 και μέτρα κατά των κερδοσκοπικών επενδυτικών κεφαλαίων που χαρακτηρίζονται ως «γύπες», κατηγορώντας τα για κερδοσκοπία στην αγορά ακινήτων εις βάρος των κατοίκων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Ο Σάντσεθ δεσμεύεται για εντατική δράση στη στεγαστική κρίση

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, υποσχέθηκε στη Μαρικάρμεν Αμπασκάλ ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει νομοσχέδιο για την προστασία των ενοικιαστών την Τρίτη, ανταποκρινόμενη στη στεγαστική κρίση που πλήττει πολλούς Ισπανούς.
Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Νέα διατάγματα για στέγαση ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο

Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε δύο νέα διατάγματα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, μετά την απόρριψη προηγούμενων μέτρων και την προκήρυξη εκλογών για Νοέμβριο. Τα διατάγματα θα εξεταστούν από ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή.
Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Η Μαδρίτη ετοιμάζει νέα μέτρα στέγασης μετά τις εκλογές

Η ισπανική κυβέρνηση πρόκειται σήμερα να εγκρίνει δύο διατάγματα για τη στέγαση, που απορρίφθηκαν πρόσφατα από το κοινοβούλιο, με μέτρα όπως όρια ενοικίων και απαγόρευση εξώσεων. Τα διατάγματα θα εξεταστούν από προσωρινό σώμα βουλευτών.
Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Διάγγελμα Σάντσεθ σήμερα εν μέσω φημών για πρόωρες εκλογές

Ο Πέδρο Σάντσεθ θα απευθύνει σήμερα διάγγελμα στις 09:00 (τοπική), μετά την απόρριψη από το κοινοβούλιο μέτρων κατά της στεγαστικής κρίσης και φήμες για πρόωρες εκλογές, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.
Πανοραμική θέα Μαδρίτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Διαδηλώσεις μετά το «όχι» στα μέτρα για το στεγαστικό

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σε ισπανικές πόλεις για το στεγαστικό, μετά την απόρριψη κυβερνητικών μέτρων. Στη Μαδρίτη, πορείες και συγκέντρωση ακτιβιστών έδωσαν μήνυμα λαϊκής κινητοποίησης και ζήτησαν γενική απεργία.
Πέδρο Σάντσεθ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Η Βουλή απέρριψε το πρώτο νομοθέτημα της κυβέρνησης για στέγαση

Οι Ισπανοί βουλευτές απέρριψαν το πρώτο νομοθέτημα της αριστερής κυβέρνησης για τη στεγαστική κρίση, πλήττοντας τον Πέδρο Σάντσεθ. Η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και συνθήματα διαδηλωτών για γενική απεργία.