ΓΔ: 2686.36 1.76% Τζίρος: 254.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:00:36
άνοδος τιμών πετρελαίου

Κομισιόν: Θετικό βήμα η απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου από την G7

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άννα-Κάισα Ίτκονεν, χαιρέτισε την απόφαση των G7 για απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου, τονίζοντας τη σημασία της και τη δέσμευση κατά των εξαγωγικών περιορισμών για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Στην απόφαση της G7 για την απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου έκτακτης ανάγκης αναφέρθηκε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Ενέργειας, Άννα-Κάισα Ίτκονεν, επισημαίνοντας τις προκλήσεις που δημιουργεί ο «πολύ δύσκολος χειμώνας» όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας.

Η Ίτκονεν, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την ποσότητα πετρελαίου και ντίζελ που θα διαθέσει κάθε χώρα, καθώς και το αν η απελευθέρωση των αποθεμάτων θα είναι υποχρεωτική ή εθελοντική, δήλωσε: «Καλωσορίζουμε αυτή τη δήλωση και την απόφαση που ελήφθη, καθώς και τη δέσμευση των ηγετών της G7 την Παρασκευή για την απελευθέρωση αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης».

Σύμφωνα με την ίδια, η Κομισιόν χαιρετίζει τη σαφή δέσμευση των G7 ενάντια σε απαγορεύσεις εξαγωγών, που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ήδη περιορισμένη προσφορά. Όπως τόνισε, «η προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από απότομες αυξήσεις των τιμών παραμένει προτεραιότητά μας».

Η κ. Ίτκονεν επισήμανε τον θετικό αντίκτυπο που αναμένεται να έχει η απελευθέρωση των αποθεμάτων στην αγορά πετρελαίου και στις τιμές της ενέργειας. Χαρακτήρισε την απόφαση ως ένα αναγκαίο και θετικό βήμα, εκφράζοντας εμπιστοσύνη ότι οι επόμενες ενέργειες θα έχουν ευεργετικές συνέπειες για τα κράτη μέλη, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Παράλληλα, διευκρίνισε πως η ευθύνη για την απελευθέρωση των αποθεμάτων και την οργάνωση των σχετικών διαδικασιών ανήκει στον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ). Από πλευράς της Κομισιόν, υπάρχει ετοιμότητα για σύγκληση της Ομάδας Συντονισμού για το πετρέλαιο ή, εφόσον απαιτηθεί, της Ομάδας Εργασίας της ΕΕ για την Ενεργειακή Ασφάλεια, ώστε να διασφαλιστεί ο απαραίτητος συντονισμός και η αξιολόγηση της κατάστασης.

Τέλος, η εκπρόσωπος της Κομισιόν απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τις ποσότητες των αποθεμάτων που θα απελευθερωθούν, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία αυτή ανήκει στον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Ενεργειακό κόστος και στήριξη νοικοκυριών στο επίκεντρο της ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε κοινές προμήθειες ενέργειας, στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και επενδύσεις στα ευρωπαϊκά δίκτυα για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Ασφαλής η τροφοδοσία πετρελαίου, χωρίς άμεσες συνέπειες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως η πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή δεν έχει άμεσες συνέπειες στην ασφάλεια της πετρελαϊκής τροφοδοσίας της ΕΕ, σύμφωνα με email προς τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών.
Πετρέλαιο και χρήματα
ΔΙΕΘΝΗ

Η G7 αποφασίζει νέα απελευθέρωση αποθεμάτων ντίζελ

Η G7 αποφάσισε την απελευθέρωση έως 100 εκατ. βαρελιών ντίζελ και αργού πετρελαίου σε τέσσερις μήνες, χωρίς απαγόρευση εξαγωγών μεταξύ των μελών, για να μετριαστούν οι τιμές καυσίμων, σύμφωνα με δήλωση Μακρόν.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Αυξημένη ετοιμότητα για ενεργειακή κρίση, εξετάζεται απελευθέρωση αποθεμάτων

Η ΕΕ, μέσω της «Energy Union Task Force», συντονίζεται εντατικά για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις στις αγορές ενέργειας λόγω αυξημένων τιμών. Έτοιμη για συλλογική δράση και πιθανή απελευθέρωση αποθεμάτων με τη στήριξη του ΔΟΕ.
Βαρέλια πετρελαίου και γράφημα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση τιμών πετρελαίου λόγω αναμονής αποθεμάτων ντίζελ στην Ευρώπη

Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν πτώση, με το Brent Δεκεμβρίου στα 99,60 δολάρια (-2,65%) και το WTI Νοεμβρίου στα 89,37 δολάρια (-3,77%), καθώς η αγορά αναμένει αποδέσμευση ευρωπαϊκών αποθεμάτων ντίζελ.
Νταν Γιόργκενσεν πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρώπη αναζητά κοινή απάντηση στη νέα κρίση με «κλειδί» τον εξηλεκτρισμό

Ο εξηλεκτρισμός είναι η απάντηση στις υψηλές τιμές ενέργειας στην Ευρώπη. Οι κατευθυντήριες που έδωσε η Κομισιόν στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στο Δουβλίνο και η ελληνική παρέμβαση.