ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαία της Λετονίας

Λετονία: Προβάδισμα για φιλοευρωπαϊκή και φιλοουκρανική πλειοψηφία

Στις εκλογές της Λετονίας, το κόμμα του Άντρις Κούλμπεργκς προηγείται με 35,6%, σύμφωνα με exit polls. Παρά τις ανησυχίες για τη Ρωσία και το κόστος ζωής, δεν αναμένεται να αλλάξει η φιλοευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Στις βουλευτικές εκλογές της Λετονίας που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις ανησυχίες για τις ρωσικές απειλές και το υψηλό κόστος διαβίωσης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls, δεν αναμένεται να υπάρξει αλλαγή στη φιλοευρωπαϊκή και φιλοουκρανική πορεία της χώρας.

Το κόμμα "Ενωμένη Λίστα" του απερχόμενου πρωθυπουργού Άντρις Κούλμπεργκς προηγείται με ποσοστό 35,6%, όπως μεταδίδει το δημόσιο μέσο ενημέρωσης LSM, βασιζόμενο στα exit polls.

Ο Κούλμπεργκς δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Δεν τελείωσε ακόμα, αλλά το ποσοστό είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο".

Παρά το προβάδισμα, ο κυβερνητικός συνασπισμός, για τον οποίο οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν αποδυνάμωση, δεν αναμένεται να διατηρηθεί με την τρέχουσα μορφή του.

Ένας από τους εταίρους του συνασπισμού, η "Ένωση των Πράσινων και των Αγροτών", φαίνεται να μην ξεπερνά το όριο του 5% για την είσοδο στο κοινοβούλιο, συγκεντρώνοντας μόλις 3,7% των ψήφων.

Τα υπόλοιπα δεξιά κόμματα του συνασπισμού, η "Εθνική Συμμαχία" και η "Νέα Ενότητα", έλαβαν αντίστοιχα 8,7% και 6,7%. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη για ανασύνθεση της κυβέρνησης, είτε με το σοσιαλδημοκρατικό και φιλοευρωπαϊκό Προοδευτικό κόμμα είτε με το λαϊκιστικό κόμμα "Η Λετονία πρώτα".

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Ζαχάροβα συνέντευξη τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Ευρωπαϊκά εργοστάσια όπλων για Ουκρανία είναι νόμιμοι στόχοι

Η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι τα ευρωπαϊκά εργοστάσια που παράγουν όπλα για την Ουκρανία αποτελούν νόμιμους στρατιωτικούς στόχους για τη Ρωσία, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση μέσω στρατιωτικής υποστήριξης.
Ρούμεν Ράντεφ πρόεδρος Βουλγαρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ράντεφ ζητά διάλογο Βουλγαρίας-Ρωσίας λόγω πυρηνικής απειλής

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Ρούμεν Ράντεφ τόνισε από τις Βρυξέλλες ότι η Ευρώπη πρέπει να ξεκινήσει διάλογο με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο πυρηνικής σύγκρουσης.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο νέος υπ. Άμυνας Ουκρανίας ακύρωσε επίσκεψη στο Βερολίνο λόγω επιθέσεων

Ο νέος υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας ακύρωσε προγραμματισμένα ταξίδια σε Βερολίνο και Νορβηγία, λόγω εντατικοποίησης των ρωσικών επιθέσεων, την ώρα που η χώρα ζητά περισσότερη βοήθεια από τους συμμάχους της.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Πόλεμος με Ρωσία η αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα σήμαινε πόλεμο με τη Ρωσία, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως η Μόσχα δεν απειλεί και δεν σκοπεύει να απειλήσει τις ευρωπαϊκές χώρες.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο επικεφαλής της CIA ενισχύει τον ρόλο του στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA, Τζον Ράτκλιφ, αναμένεται να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ με Ρωσία και Ουκρανία, ενώ ο Λευκός Οίκος ενδέχεται να μειώσει τη συμμετοχή των Γουίτκοφ και Κούσνερ, σύμφωνα με τους Financial Times.