ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σφύρα δικαστηρίου

Στο δικαστήριο σήμερα δύο Ιρανοί για τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ

Δύο Ιρανοί κατηγορούνται για προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης με βόμβα κατά της εβραϊκής κοινότητας στο Μάντσεστερ. Συνελήφθησαν στις 20/9 και φέρονται να επικοινωνούσαν με άτομο στο εξωτερικό, πιθανώς στο Ιράν.

Στο δικαστήριο οδηγούνται σήμερα δύο Ιρανοί, οι οποίοι κατηγορούνται για την προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης με βόμβα κατά της εβραϊκής κοινότητας του Μάντσεστερ, στη βορειοδυτική Αγγλία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας (CTP), η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον λόγω της σοβαρότητας των κατηγοριών.

Οι Σάλαμ Αχμάντιαν και Ράχμαν Σαλέχι συνελήφθησαν στο Μάντσεστερ στις 20 Σεπτεμβρίου και χθες τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι οι δύο άνδρες βρίσκονταν σε επαφή με τρίτο πρόσωπο στο εξωτερικό, ενδεχομένως στο Ιράν, στο πλαίσιο του σχεδίου.

Σύμφωνα με την CTP, οι κατηγορούμενοι φέρονται να χρησιμοποίησαν κρυπτογραφημένες εφαρμογές για επικοινωνία με άλλα άτομα, αναζητώντας εξαρτήματα για τη συναρμολόγηση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού. Επίσης, προμηθεύτηκαν εξοπλισμό απαραίτητο για την κατασκευή ή συναρμολόγηση του μηχανισμού και πραγματοποίησαν κατόπτευση πιθανών στόχων.

Η Βίκι Έβανς, εθνική συντονίστρια της CTP, δήλωσε ότι η έρευνα απέτρεψε μια συνωμοσία με στόχο την εβραϊκή κοινότητα του Μάντσεστερ. Τόνισε επίσης πως δεν υφίσταται συνεχιζόμενη απειλή για το κοινό σε σχέση με την υπόθεση.

Η απαγγελία κατηγοριών συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση ενός έτους από τη φονική επίθεση στη συναγωγή Heaton Park Hebrew Congregation, όπου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της γιορτής Γιομ Κιπούρ, στις 2 Οκτωβρίου 2025.

Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Σαμπάνα Μάχμουντ σημείωσε σε ανακοίνωσή της ότι η υπόθεση θα προκαλέσει βαθιά ανησυχία στις εβραϊκές κοινότητες. Σύμφωνα με την ίδια, οι δύο άνδρες έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο διασχίζοντας τη Μάγχη με μικρά πλοιάρια το 2020 και το 2023. Σε έναν εξ αυτών είχε χορηγηθεί άσυλο, ενώ η αίτηση του δεύτερου βρίσκεται υπό εξέταση.

Η Μάχμουντ υπογράμμισε ότι η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές από το ιρανικό καθεστώς. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ δήλωσε την Τετάρτη ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για ιρανική εμπλοκή σε πρόσφατο περιστατικό κοντά σε στρατιωτική βάση που χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της έρευνας συνελήφθη και έκτος άνδρας, βρετανοϊρανικής υπηκοότητας, την Πέμπτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ελεύθεροι με εγγύηση οι πέντε συλληφθέντες σε βάση

Πέντε Βρετανοί αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση, μετά τη σύλληψή τους για υπόθεση εκρηκτικών και τρομοκρατίας κοντά σε αεροπορική βάση που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ. Οι έρευνες συνεχίζονται, εξετάζοντας κάθε ενδεχόμενο.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Αποτροπή σχεδίου επίθεσης σε εβραϊκή κοινότητα από την αστυνομία

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε δύο άνδρες, περίπου 30 ετών, στο Μάντσεστερ για υπόθεση τρομοκρατικού σχεδίου κατά της εβραϊκής κοινότητας. Έρευνες έγιναν και σε Σάλφορντ και Λίβερπουλ. Η έρευνα χαρακτηρίστηκε προληπτική.
Κιμμπερλι Γκιλφόιλ πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Γκίλφοϊλ: Η αποφυλάκιση Μαζιώτη δικαιολογεί επαγρύπνηση για τη βία

Η πρέσβης των ΗΠΑ Κίμπερλι Γκίλφοϊλ σχολίασε πως η αποφυλάκιση του Νίκου Μαζιώτη θυμίζει την ανάγκη επαγρύπνησης κατά της πολιτικής βίας, τονίζοντας ότι τέτοιες πράξεις πρέπει να καταδικάζονται απόλυτα.
σημαία της Ιταλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Σύλληψη 17χρονης που ετοίμαζε επίθεση για τον ισλαμικό εξτρεμισμό

Στη σύλληψη 17χρονης με ιταλική υπηκοότητα που φέρεται έτοιμη να συμμετάσχει σε τζιχαντιστικές επιθέσεις προχώρησαν οι αρχές στην Παβία. Η νεαρή εντοπίστηκε μέσω ομάδων διαδικτύου και οδηγήθηκε σε ειδική κοινότητα ανηλίκων.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: 14χρονος αρνείται τις κατηγορίες για σχεδιασμό επιθέσεων σε τζαμιά

Ένας 14χρονος στο Λονδίνο, κατηγορούμενος για σχεδιασμό επιθέσεων σε τζαμιά υπό την επιρροή ακροδεξιάς ιδεολογίας, δήλωσε αθώος στο δικαστήριο για προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών και ρατσιστικής φθοράς.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Η πρώην υπουργός Αν Γουίτικαμ στόχος τρομοκρατικής επίθεσης στη Βρετανία

Η δολοφονία της πρώην υπουργού Αν Γουίτικαμ ήταν στοχευμένη, σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική. Έρευνες συνεχίζονται για τα κίνητρα. Συνελήφθη ύποπτος, που ερευνάται και για προετοιμασία ή υποκίνηση τρομοκρατίας.