ΓΔ: 2709.91 0.08% Τζίρος: 470.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Τζορντάν Μπαρντέλα ομιλία

Ισραηλινός υπουργός στηρίζει τον ακροδεξιό Μπαρντελά εν μέσω κατηγοριών

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμιχάι Τσικλί υπερασπίστηκε τον Ζορντάν Μπαρντελά, επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Συναγερμού, δηλώνοντας πως είναι από τις ξεκάθαρες ευρωπαϊκές φωνές κατά της Χαμάς και ενάντια στον αντισημιτισμό.

Στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής πολιτικής επικαιρότητας βρέθηκε ο Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος του κόμματος της γαλλικής ακροδεξιάς Εθνικός Συναγερμός (RN), μετά από υπεράσπιση που δέχθηκε από υπουργό της κυβέρνησης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η τοποθέτηση αυτή ήρθε ως απάντηση σε δημοσίευμα του γαλλικού ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας Mediapart, που παρουσίασε παλαιότερες φερόμενες αντισημιτικές δηλώσεις του Μπαρντελά το 2013.

Ο Αμιχάι Τσικλί, υπουργός αρμόδιος για τη Διασπορά και τον αγώνα κατά του αντισημιτισμού, τόνισε μέσω X ότι ο κ. Μπαρντελά «είναι μια από τις πιο καθαρές φωνές στην Ευρώπη εναντίον της Χαμάς». Αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψη του προέδρου του RN στην τοποθεσία του μουσικού φεστιβάλ Νόβα και σε κοινότητες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συναντήθηκε με επιζήσαντες και εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του στον αντισημιτισμό στην Ιερουσαλήμ.

Η ανάρτηση του υπουργού συνοδεύτηκε από φωτογραφία στην οποία εικονίζεται να σφίγγει το χέρι του Ζορντάν Μπαρντελά στον τόπο του φεστιβάλ Νόβα, σημείο που αποτέλεσε θέατρο της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Το Mediapart δημοσίευσε πρόσφατα εκτενές ρεπορτάζ για φερόμενες αντισημιτικές δηλώσεις του Μπαρντελά το 2013. Το κόμμα του RN προηγείται στις προθέσεις ψήφου ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2027, με τον ίδιο να θεωρείται πιθανός υποψήφιος πρωθυπουργός στην περίπτωση επικράτησης της Μαρίν Λεπέν.

Στις συνομιλίες που αποδίδονται στον Μπαρντελά, περιλαμβάνονται τοποθετήσεις όπως: «ο Εβραίος πρέπει κυριαρχήσει (sic) σε άλλους λαούς, να τους συντρίψει και να τους κλέψει, ένας σιωνιστής είναι απαραιτήτως και βαθιά εβραίος» και «τα σημαντικότερα υπουργεία ανατίθενται σε ανθρώπους για τους οποίους το Ισραήλ και τα συμφέροντα των τραπεζών υπερτερούν των γαλλικών συμφερόντων».

Ο Μπαρντελά αρνήθηκε ότι προέβη στις συγκεκριμένες τοποθετήσεις και ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση και αγωγή κατά του Mediapart για συκοφαντική δυσφήμιση.

Ο κ. Τσικλί επέκρινε επίσης τη διευθύντρια του Mediapart, Καρίν Φουτό, σημειώνοντας πως «αποκαλεί το Ισραήλ αποικιακό κράτος και θέλει (να του επιβληθούν) κυρώσεις για γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ζορντάν Μπαρντελά αναδεικνύεται σε κεντρικό πρόσωπο στην προσπάθεια «αποδαιμονοποίησης» της γαλλικής ακροδεξιάς – στρατηγική που υιοθέτησε το RN μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τη Μαρίν Λεπέν, διαδεχόμενη τον πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν, γνωστό για τις αρνητικές του τοποθετήσεις σχετικά με το Ολοκαύτωμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Αντίδραση Νετανιάχου κατά Μακρόν μετά την ομίλια στον ΟΗΕ για τη Δυτική Όχθη

Η ισραηλινή κυβέρνηση αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις Μακρόν στον ΟΗΕ. Το γραφείο Νετανιάχου έκανε λόγο για «παραλογισμό» και κατηγόρησε τη Χαμάς για συνεχείς επιθέσεις κατά Ισραηλινών.
Νετανιάχου, Μητσοτάκης, Μακρόν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι κάλπες που «καίνε» την Αθήνα: Ισραήλ, Γαλλία, ΗΠΑ και στο βάθος Τουρκία

Από το Ισραήλ και τη Γαλλία ως τις ΗΠΑ, η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις κρίσιμες κάλπες που ακολουθούν τους επόμενους μήνες και οι οποίες μπορούν να αλλάξουν ισορροπίες, συμμαχίες και στρατηγικούς σχεδιασμούς. Ο άγνωστος Χ στην Άγκυρα.
Βρετανική σημαία Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Λυπηρά τα μέτρα του Ισραήλ κατά της Βρετανίας

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Εντ Μίλιμπαντ χαρακτήρισε τα αντίποινα του Ισραήλ λυπηρά και επιβλαβή, ενώ το Ισραήλ προχώρησε σε κυρώσεις μόνο κατά της Βρετανίας, κλείνοντας το προξενείο στην Ιερουσαλήμ και απαγορεύοντας την είσοδο σε 12 αξιωματούχους.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Επτά χώρες ζητούν από το Ισραήλ να σταματήσει τους εποικισμούς στη Δ. Όχθη

Επτά χώρες κάλεσαν το Ισραήλ να σταματήσει την επέκταση εποικισμών στη Δυτική Όχθη και να αποσύρει την πρόσκληση για νέα ακίνητα, τονίζοντας ότι η κίνηση υπονομεύει τη λύση δύο κρατών και εντείνει την αστάθεια στην περιοχή.
Στολή Ελβετικού στρατού
ΔΙΕΘΝΗ

Ελβετία: Σχέδια αγοράς αντιαεροπορικού συστήματος από Γαλλία, Ισραήλ ή Ν. Κορέα

Η Ελβετία διαπραγματεύεται με Γαλλία, Ισραήλ και Νότια Κορέα για αγορά συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας, λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις των Patriot και για μείωση της εξάρτησης από έναν προμηθευτή, όπως αναφέρει το υπ. Άμυνας.