ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Σφύρα δικαστηρίου

Ιταλία: Δέκα χρόνια κάθειρξη σε τρεις Αιγύπτιους για Ρετζένι

Δικαστήριο της Ρώμης έκρινε ενόχους τρεις Αιγύπτιους αξιωματικούς για τη δολοφονία του Τζούλιο Ρετζένι στο Κάιρο πριν 10 χρόνια. Καταδικάστηκαν ερήμην σε 10 χρόνια κάθειρξη, προκαλώντας έντονη διπλωματική ένταση Ιταλίας-Αιγύπτου.

Σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει σοβαρή διπλωματική ένταση μεταξύ Ιταλίας και Αιγύπτου, δικαστήριο της Ρώμης έκρινε ενόχους τρεις Αιγύπτιους αξιωματικούς των υπηρεσιών ασφαλείας για τη δολοφονία του Ιταλού μεταπτυχιακού φοιτητή Τζούλιο Ρετζένι πριν από δέκα χρόνια στο Κάιρο.

Οι καταδικασθέντες αξιωματικοί, οι οποίοι δικάστηκαν ερήμην, καταδικάστηκαν ο καθένας σε κάθειρξη 10 ετών, σύμφωνα με ανταπόκριση δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο ακροατήριο.

Κατά την ανακοίνωση της απόφασης από τον πρόεδρο του δικαστηρίου, οι συγγενείς και φίλοι του Τζούλιο Ρετζένι παρέμειναν σιωπηλοί, φορώντας μπλουζάκια με κίτρινες ρίγες, το χρώμα που συμβολίζει τον αγώνα τους για δικαιοσύνη.

Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια απόδοσης δικαιοσύνης στην Ιταλία σχετικά με την υπόθεση, καθώς οι άνδρες της εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας της Αιγύπτου κατηγορούνταν για την απαγωγή και τη βάναυση δολοφονία του φοιτητή.

Ο Ρετζένι, τότε 28 ετών, βρισκόταν στο Κάιρο για τις ανάγκες της διδακτορικής του έρευνας όταν απήχθη τον Ιανουάριο του 2016. Το πτώμα του βρέθηκε εννέα ημέρες αργότερα στα προάστια της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, φέροντας ενδείξεις βασανισμού. Η δικηγόρος της οικογένειας ανέφερε ότι του είχαν σπάσει πέντε δόντια, είχε 15 κατάγματα και χαραγμένα γράμματα στο δέρμα του.

Η πρώτη δίκη, το 2021, ακυρώθηκε επειδή οι εισαγγελείς δεν κατάφεραν να ενημερώσουν τους υπόπτους για τη δίωξη. Με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας τον Σεπτέμβριο του 2023, επετράπη η διεξαγωγή της δίκης για τέσσερις κατηγορούμενους: τον στρατηγό Τάρικ Σαμπίρ, τους συνταγματάρχες Άθαρ Κάμελ και Ουχσάμ Χέλμι και τον διοικητή Μάγκντι Ιμπραχίμ Αμπντελάλ Σαρίφ. Ο πρώτος αθωώθηκε από το δικαστήριο.

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ζήτησαν να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο, υποστηρίζοντας ότι το κατηγορητήριο ήταν γενικό και δεν απέδιδε συγκεκριμένες πράξεις σε καθέναν από αυτούς. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό.

Οι εισαγγελείς εκτιμούν πως ο Τζούλιο Ρετζένι, φοιτητής του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, απήχθη και δολοφονήθηκε επειδή θεωρήθηκε ξένος κατάσκοπος. Η έρευνά του αφορούσε τα συνδικάτα, ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στην Αίγυπτο.

Μετά την ακύρωση της πρώτης δίκης, ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή στην Ιταλία κατέληξε, έπειτα από δύο χρόνια ερευνών, ότι οι αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας ευθύνονται για την απαγωγή, τα βασανιστήρια και τη δολοφονία του Ρετζένι. Επιπλέον, κατηγόρησε την αιγυπτιακή δικαιοσύνη ότι παρεμπόδισε την έρευνα, αρνούμενη να αποκαλύψει τη θέση των υπόπτων.

Σημειώνεται ότι ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου είχε απαλλάξει και τους τέσσερις υπόπτους από κάθε ευθύνη τον Δεκέμβριο του 2020, θέτοντας την υπόθεση στο αρχείο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Ταγιάνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ιταλία καταδικάζει τρεις για Ρετζένι, όχι την Αίγυπτο, λέει ο ΥΠΕΞ

Αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση Ταγιάνι για τη δίκη Ρετζένι, με τρία στελέχη αιγυπτιακών υπηρεσιών να καταδικάζονται ερήμην. Αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει για τις κινήσεις προς έκδοσή τους από την Αίγυπτο.
Πάπας Λέων στο Βατικανό
ΔΙΕΘΝΗ

Πάπας Λέων: Απαράδεκτη η θανατική ποινή, είναι προσβλητική

Ο πάπας Λέων ο ΙΔ' επανέλαβε την αντίθεσή του στη θανατική ποινή, υπογραμμίζοντας ότι προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν είναι απαραίτητη για την προστασία του κοινού συμφέροντος ή τη διασφάλιση της δικαιοσύνης.
Εφημερίδα και λάπτοπ
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι Αιγύπτιοι δημοσιογράφοι κατηγορούνται για τρομοκρατία

Έξι δημοσιογράφοι του ιστότοπου Matsadaash συνελήφθησαν στην Αίγυπτο, κατηγορούμενοι για διασπορά ψευδών ειδήσεων και σχέσεις με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, με τις αρχές να επικαλούνται τη νομοθεσία περί «τρομοκρατίας».
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 32χρονου αλλοδαπού με ευρωπαϊκό ένταλμα στη Φλώρινα

Συνελήφθη 32χρονος αλλοδαπός στη Φλώρινα, καθώς εκκρεμούσε σε βάρος του Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης από τις ιταλικές αρχές για υπόθεση του 2021. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Εφετών Δυτικής Μακεδονίας.
σημαία της Ιταλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Άνοδος στις γυναικοκτονίες ανησυχεί τη χώρα

Έξι γυναίκες έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ιταλία από συντρόφους ή πρώην συντρόφους τους μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Οι δύο πιο πρόσφατες δολοφονίες σημειώθηκαν στην Καλαβρία και το Κολεφέρο, ενώ μία γυναίκα σκοτώθηκε κοντά στη Βενετία.