Τουλάχιστον 56 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των κατακλυσμιαίων βροχών και των καταιγίδων που έπληξαν τη βορειοανατολική Ινδία, με επίκεντρο το κρατίδιο Ούταρ Πραντές, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβερνητικής υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών.
Οι θάνατοι σημειώθηκαν μετά από «πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις» που έπληξαν το μεγαλύτερο μέρος του Ούταρ Πραντές. Στο ίδιο δελτίο Τύπου επισημαίνονται και εκτεταμένες υλικές ζημιές, καθώς περισσότερες από 1.000 κατοικίες υπέστησαν καταστροφή.
Το Ούταρ Πραντές, με πληθυσμό που ξεπερνά τα 240 εκατομμύρια, πλήττεται συχνά από καταιγίδες κατά τη διάρκεια της εποχής των μουσώνων, μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, αυτή τη φορά καταγράφηκαν 66,5 χιλιοστά βροχής από την Παρασκευή έως και την Κυριακή, έναντι του εποχικού μέσου όρου των 7,6 χιλιοστών.
Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι «ένα βαρομετρικό χαμηλό πάνω από τον Κόλπο της Βεγγάλης κινήθηκε προς το εσωτερικό της χώρας και ενίσχυσε τις βροχοπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή».