Σε μια κρίσιμη περίοδο για τη Μέση Ανατολή, κορυφαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι από την Ευρώπη, τον Κόλπο και τις Ηνωμένες Πολιτείες συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του Europe Gulf Forum, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Κεντρικό μήνυμα της συνάντησης αποτέλεσε η ανάγκη για άμεση και ουσιαστική δράση απέναντι στις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης κρίσης στην περιοχή.
Η τρίτη συνάντηση του Europe Gulf Forum πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με πρωτοβουλία του ιδρυτή του Forum και Προέδρου του Ομίλου Antenna, Θοδωρή Κυριακού, σε συνεργασία με τον Frederick Kempe, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Atlantic Council. Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης οι ανώτεροι σύμβουλοι του Antenna, Sir Tony Blair, πρώην Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, και Amos Hochstein, πρώην Σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα ενέργειας και επενδύσεων, καθώς και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ασφάλεια, την ενέργεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις, υπό τη σκιά της επιδεινούμενης κρίσης στον Κόλπο και του κλεισίματος στρατηγικών θαλάσσιων οδών, όπως τα Στενά του Ορμούζ και του Μπαμπ ελ-Μαντέμπ. Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι η κατάσταση έχει ήδη άμεσες επιπτώσεις στην Ευρώπη, επηρεάζοντας το κόστος ζωής, τις τιμές των καυσίμων και της ενέργειας και τη συνολική οικονομική σταθερότητα.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni, μέσω βιντεοσκοπημένης παρέμβασης, υπογράμμισε τη σημασία της ειρήνης, του ανοικτού εμπορίου και της διασφάλισης ελεύθερων εμπορικών διαδρόμων. Επεσήμανε ότι απαιτείται στενότερη συνεργασία και κοινή κατεύθυνση επενδύσεων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αγορών.
Στο ίδιο πνεύμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Antonio Tajani, αναφέρθηκε στην ανάγκη μεγαλύτερης ευρωπαϊκής συμμετοχής στις εξελίξεις της περιοχής.
Οι συμμετέχοντες ανέδειξαν ως προτεραιότητα την αποκατάσταση της ασφαλούς διέλευσης από τα Στενά του Ορμούζ και την ομαλή ροή του εμπορίου, υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ο Θοδωρής Κυριακού, πρόεδρος του Ομίλου Antenna και Co-Chair του Europe Gulf Forum, σημείωσε ότι η συζήτηση έφερε πιο κοντά την Ευρώπη και τον Κόλπο, ενώ ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας, της ενέργειας, των επενδύσεων και της άμυνας. Τόνισε ακόμη ότι προέκυψαν συγκεκριμένες και άμεσα εφαρμόσιμες πρωτοβουλίες για την ευημερία των δύο περιοχών.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της διασφάλισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, καθώς και της οικονομικής συνεργασίας μέσω αμοιβαίων επενδύσεων.
Ο Tony Blair, πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφερε ότι το Forum λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο έντονης ανησυχίας για Ευρώπη και Κόλπο, με τις δύο πλευρές να έχουν κοινά στρατηγικά συμφέροντα και ανησυχίες. Επεσήμανε τη σημασία της διατήρησης ανοικτών θαλάσσιων οδών για το διεθνές εμπόριο και τη συνεργασία στους τομείς ενέργειας, άμυνας και επενδύσεων.
Ο Mike Pompeo, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, χαρακτήρισε τη συζήτηση παραγωγική και τόνισε τη σημασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και των θεμελιωδών αρχών του δυτικού πολιτισμού, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Κόλπου.
Ο Amos Hochstein, πρώην Σύμβουλος του Λευκού Οίκου, σημείωσε ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή επηρεάζει ήδη την Ευρώπη, κυρίως μέσω της αύξησης του κόστους ζωής, των καυσίμων και της ενέργειας, καθιστώντας τη συνεργασία πιο σημαντική από ποτέ.
Ο Frederick Kempe, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Atlantic Council και Co-Chair του Europe Gulf Forum, ανέφερε ότι το Forum ιδρύθηκε πριν τον πόλεμο στο Ιράν, επισημαίνοντας ότι σήμερα υπάρχει επείγουσα ανάγκη για δράση και ενίσχυση της συνεργασίας, καθώς οι θαλάσσιες οδοί του Κόλπου παραμένουν ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Ευκαιρίες συνεργασίας και επόμενα βήματα
Οι συμμετέχοντες στο τρίτο Europe Gulf Forum τόνισαν ότι η επικείμενη Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (EU-GCC), που θα πραγματοποιηθεί στο Ριάντ, αποτελεί σημαντική ευκαιρία για ανάληψη δεσμεύσεων ενίσχυσης του ελεύθερου εμπορίου, της συνδεσιμότητας και της ασφάλειας των θαλάσσιων οδών.
Στη συνάντηση συμμετείχαν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανώτατοι αξιωματούχοι, θεσμικοί εκπρόσωποι, επενδυτές και επιχειρηματικοί ηγέτες από την Ευρώπη και τον Κόλπο.
Το προφίλ του Europe Gulf Forum
Το Europe Gulf Forum αποτελεί μόνιμη πλατφόρμα διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Κόλπου, με στόχο την ανάπτυξη κοινών λύσεων σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις δύο περιοχές. Ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2025 με πρωτοβουλία του Θοδωρή Κυριακού, Προέδρου του Ομίλου Antenna, και έχει Co-Chairs τον Θοδωρή Κυριακού και τον Frederick Kempe, Πρόεδρο και CEO του Atlantic Council. Senior Advisors είναι οι Sir Tony Blair και Amos Hochstein.
Το Forum δημιουργήθηκε με τη φιλοσοφία ότι η σταθερότητα και η ευημερία της Ευρώπης και των χωρών του Κόλπου είναι αλληλένδετες, προωθώντας τη μετατροπή του διαλόγου σε συγκεκριμένη δράση με σαφή χρονοδιαγράμματα. Η πρώτη μεγάλη συνάντηση του Europe Gulf Forum πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2026 στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή 23 αρχηγών κρατών, πρωθυπουργών, ανώτατων αξιωματούχων και επενδυτών.