Σε υψηλούς τόνους αντέδρασε η Τεχεράνη στις νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά του τομέα των αερομεταφορών του Ιράν, με τον στρατηγό Μοχσέν Ρεζαΐ, γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, να προειδοποιεί ότι εάν γειτονικές χώρες συνεργαστούν με τις ΗΠΑ διακόπτοντας τις ιρανικές πτήσεις, τότε η Τεχεράνη θα διασφαλίσει πως τα αεροδρόμιά τους δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.
Η δήλωση αυτή έγινε σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, μετά τη ματαίωση διεθνών πτήσεων από μεγάλες αεροπορικές εταιρείες του Ιράν, λόγω της έναρξης ισχύος των αμερικανικών κυρώσεων.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η αμερικανική κυβέρνηση έχει εντάξει στη «μαύρη λίστα» ολόκληρο τον τομέα των αερομεταφορών του Ιράν. Παράλληλα, έχει απειλήσει με κυρώσεις κάθε οργανισμό που συνεργάζεται με ιρανικές αεροπορικές εταιρείες, στοχεύοντας να παραλύσει τη δραστηριότητά τους «σε όλο τον κόσμο».
Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ ανέφερε πως από την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου «οι ιρανικές αεροπορικές εταιρείες δεν θα μπορούν πλέον να πετούν» διεθνώς. Εξήγησε ότι σε περίπτωση προσγείωσης ιρανικών αεροσκαφών, οι άλλες χώρες «δεν θα μπορούν να τα εφοδιάζουν με καύσιμα, δεν θα μπορούν να τους παρέχουν υπηρεσίες βοήθειας στην προσγείωση (…) διαφορετικά θα αποκλειστούν από το σύστημα του δολαρίου».