Οι αρχές των ΗΠΑ αρνήθηκαν να χορηγήσουν θεώρηση διαβατηρίου στον de facto αρχηγό του κράτους του Σουδάν, στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, εμποδίζοντάς τον να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως ανέφεραν δύο διπλωματικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο στρατηγός Μπουρχάν, επικεφαλής του στρατού που συγκρούεται με τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) από τον Απρίλιο του 2023, επρόκειτο να απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχε ήδη συμμετάσχει δύο φορές στην εβδομάδα υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης από την έναρξη του πολέμου στο Σουδάν.
Μία εκ των διπλωματικών πηγών χαρακτήρισε την άρνηση των ΗΠΑ ως "προφανή παραβίαση της συμφωνίας ανάμεσα στον ΟΗΕ και στις ΗΠΑ".
Άλλη πηγή σημείωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία έχει εντείνει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν, "έθεσε ως προϋπόθεση για τη χορήγηση θεώρησης διαβατηρίου την αποδοχή από τον κ. Μπουρχάν τρίμηνης ανακωχής".
Το Χαρτούμ απέρριψε την πρόταση, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στις ΔΤΥ να ανασυνταχθούν και να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις.
Ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη μη χορήγηση βίζας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.
Όπως δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, «Ο Γενικός Γραμματέας καλεί την οικοδέσποινα χώρα να εγγυηθεί ότι οι βίζες θα δοθούν όπως προβλέπουν οι υποχρεώσεις της δυνάμει της συμφωνίας για την έδρα (του ΟΗΕ), έγκαιρα ώστε να επιτραπεί στον πρόεδρο (του Σουδάν Μπουρχάν) να συμμετάσχει διά ζώσης στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης».
Η πλήρης συμμετοχή όλων των αντιπροσωπειών στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης θεωρείται απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του ΟΗΕ, ενώ η Γραμματεία του οργανισμού ήγειρε άμεσα το θέμα στις αμερικανικές αρχές και συνεχίζει να το συζητά.
Η συμφωνία για την εγκατάσταση της έδρας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη προβλέπει ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να παρεμποδίζουν τη μετακίνηση αντιπροσώπων χωρών-μελών.
Αυτή τη στιγμή, το Σουδάν στη Νέα Υόρκη εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών Μοχιελντίν Σάλεμ.
Οι ΗΠΑ, μαζί με τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσπαθούν να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον στρατηγό Μπουρχάν και τον επικεφαλής των ΔΤΥ, Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.
Η κυβέρνηση του κ. Μπουρχάν, αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα, προέκυψε από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021, όταν ο κ. Ντάγκλο ήταν ακόμη στενός συνεργάτης του, πριν οι δύο εμπλακούν σε σύγκρουση για την εξουσία.
Από το 2023, ο πόλεμος στο Σουδάν μεταξύ των δυνάμεων των δύο ανδρών έχει προκαλέσει τουλάχιστον 200.000 θανάτους, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων, και έχει οδηγήσει σε μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις εξαναγκαστικού εκτοπισμού και πείνας παγκοσμίως.