ΓΔ: 2676.02 0.55% Τζίρος: 330.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ντέλσι Ροντρίγκες Βενεζουέλα

Η Ροδρίγκες συνάντησε Γκουτέρες και διεθνείς θεσμούς στη Νέα Υόρκη

Η Ντέλσι Ροδρίγκες, υπηρεσιακή πρόεδρος της Βενεζουέλας, συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, επιδιώκοντας τερματισμό της διεθνούς απομόνωσης της χώρας μετά τη σύλληψη του Μαδούρο. Πρόκειται για πρώτη εμφάνιση από το 2018.

Η υπηρεσιακή πρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροδρίγκες πραγματοποίησε σπάνιο ταξίδι στο εξωτερικό για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού. Η επίσκεψη της κ. Ροδρίγκες ακολούθησε επαφές με τους επικεφαλής τριών μεγάλων διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης της Βενεζουέλας με τη διεθνή κοινότητα.

Η κ. Ροδρίγκες ανέλαβε το αξίωμα μετά την αιχμαλώτιση του Νικολάς Μαδούρο σε αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στο Καράκας στις αρχές Ιανουαρίου. Στόχος της είναι η έξοδος της χώρας από τη διεθνή απομόνωση και η εξομάλυνση των σχέσεων με ξένα κράτη και οργανισμούς.

Πρόκειται για την πρώτη συμμετοχή αρχηγού του κράτους της Βενεζουέλας στην εβδομάδα υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ από το 2018. Η κ. Ροδρίγκες, ντυμένη στα μπλε και φορώντας καρφίτσα με τον χάρτη της χώρας της, χαιρέτισε τον Αντόνιο Γκουτέρες διά χειραψίας, υπογράφοντας το βιβλίο επισκεπτών στην έδρα του ΟΗΕ, σύμφωνα με πλάνα που πρόβαλε η κρατική τηλεόραση.

Σε δηλώσεις της στο δίκτυο VTV, η υπηρεσιακή πρόεδρος ανέφερε: «Ερχόμαστε (...) να αναζητήσουμε το κοινό πεπρωμένο της ανθρωπότητας, την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ανθρώπινη ανάπτυξη, τις ισορροπίες στον κόσμο», υπογραμμίζοντας την πίεση που ασκεί η Ουάσιγκτον στη διακυβέρνησή της.

Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, η κ. Ροδρίγκες είχε συναντήσεις με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ) Ατζάι Μπάγκα και τον επικεφαλής της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης (ΔΤΑ) Ιλάν Γκόλντφαϊν.

Το Καράκας αποκατέστησε τις σχέσεις του με το ΔΝΤ και την ΠΤ τον Απρίλιο, ενώ ακολούθησε η επαναπροσέγγιση με τη ΔΤΑ τον Ιούνιο.

Η Βενεζουέλα απέκτησε πρόσβαση σε 346 εκατ. δολάρια από το αποθεματικό της στο ΔΝΤ τον Ιούλιο, στο πλαίσιο σχεδίου ανοικοδόμησης περιοχών που επλήγησαν από τον διπλό σεισμό της 24ης Ιουνίου, με 6.500 νεκρούς και χιλιάδες αγνοούμενους.

Η κυβέρνηση της κ. Ροδρίγκες επιδιώκει να αποκτήσει πρόσβαση και στο υπόλοιπο ποσό, το οποίο έχει δεσμευτεί μετά την παύση αναγνώρισης του κ. Μαδούρο ως νόμιμου προέδρου της Βενεζουέλας από το ΔΝΤ.

Οι αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει το πρόγραμμα ή τις συναντήσεις της υπηρεσιακής προέδρου στη Νέα Υόρκη. Η Ουάσιγκτον, ωστόσο, είχε ανακοινώσει προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Ντέλσι Ροδρίγκες, χωρίς να έχει υπάρξει επιβεβαίωση από το Καράκας.

Η κυβέρνηση της κ. Ροδρίγκες εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σημειώνοντας σε σχετικό βίντεο του υπουργείου Επικοινωνίας πως «ανακτούμε το καθεστώς μας και επανεντασσόμαστε στη δυναμική διπλωματία του πλανήτη».

Ο υπουργός Εσωτερικών Ντιοσντάντο Καμπέγιο χαρακτήρισε τη συμμετοχή «θρίαμβο της διπλωματίας και της ειρήνης».

Στην προηγούμενη συμμετοχή της Βενεζουέλας, ο Νικολάς Μαδούρο είχε καταγγείλει τη «μόνιμη επιθετικότητα» των ΗΠΑ. Πλέον κρατείται σε ομοσπονδιακή φυλακή της Νέας Υόρκης, κατηγορούμενος, όπως και η πρώην πρώτη κυρία Σίλια Φλόρες, για διακίνηση ναρκωτικών. Ο κ. Μαδούρο απορρίπτει το κατηγορητήριο, δηλώνοντας «αιχμάλωτος πολέμου» των ΗΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντέλσι Ροντρίγκες Βενεζουέλα
ΔΙΕΘΝΗ

Στη Νέα Υόρκη η αντιπροσωπεία Βενεζουέλας, αύριο συνάντηση με Τραμπ

Η Βενεζουέλα συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με επικεφαλής τη Ντέλσι Ροδρίγκες για να συζητήσει ενέργεια, χρέος και επενδύσεις. Ενδέχεται να υπογραφούν συμφωνίες για την ανάκαμψη βασικών βιομηχανιών της χώρας.
Ντέλσι Ροντρίγκες Βενεζουέλα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βενεζουέλα: Η υπηρεσιακή πρόεδρος Ροδρίγκες θα πάει στη ΓΣ ΟΗΕ

Η πρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροδρίγκες θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Επικοινωνίας, με στόχο την επαναπροσέγγιση της χώρας στη διεθνή κοινότητα.
Κελί φυλακής
ΔΙΕΘΝΗ

Η σύζυγος του Μαδούρο στις ΗΠΑ ζητά αποφυλάκιση για λόγους υγείας

Η Σίλια Φλόρες, σύζυγος του Νικολάς Μαδούρο, ζητά αποφυλάκιση για λόγους υγείας λόγω σοβαρών καρδιακών προβλημάτων, ενώ κρατείται στη Νέα Υόρκη για κατηγορίες διακίνησης ναρκωτικών, όπως και ο σύζυγός της.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Μαδούρο: Υποστηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία διαλόγου στη Βενεζουέλα

Ο Νικολάς Μαδούρο από τη φυλακή στη Νέα Υόρκη χαιρέτισε τη νέα απόπειρα διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, δηλώνοντας υπέρ κάθε προσπάθειας που οδηγεί σε ειρήνη και εθνική αναγέννηση.
Νικολάς Μαδούρο πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Στις 1 Ιουνίου 2027 η δίκη του Νικολάς Μαδούρο στη Νέα Υόρκη

Η δίκη του Νικολάς Μαδούρο για διακίνηση ναρκωτικών θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου 2027 στη Νέα Υόρκη, ενώ η σύζυγός του, Σίλια Φλόρες, κατηγορείται επίσης. Και οι δύο αρνούνται τις κατηγορίες εις βάρος τους.
Όχημα της αστυνομίας Νέας Υόρκης
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δεν αποσύρεται η δίωξη κατά Μαδούρο από τον δικαστή της υπόθεσης

Ο Νικολάς Μαδούρο εμφανίστηκε χαμογελαστός στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, χωρίς δηλώσεις. Ο δικαστής απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων του για παύση δίωξης λόγω διαδικαστικού θέματος με τις πληρωμές τους.