Η Γροιλανδία, η Δανία και οι ΗΠΑ πρόκειται να υπογράψουν συμφωνία σχετικά με το αρκτικό νησί, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο της Δανής πρωθυπουργού. Η υπογραφή θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η τελετή της υπογραφής θα γίνει στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στις 10.30 τοπική ώρα» (17.30 ώρα Ελλάδας). Το κείμενο της συμφωνίας θα υπογράψουν ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν αποκαλυφθεί, ωστόσο ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε ότι παρέχει στις ΗΠΑ «μόνιμο έλεγχο» επί της Γροιλανδίας. Η Δανία και η Γροιλανδία δεν σχολίασαν τους ισχυρισμούς αυτούς, τονίζοντας μόνο πως η συμφωνία είναι επωφελής για το νησί και σέβεται την εθνική κυριαρχία του.
Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι τρεις ηγέτες θα συναντηθούν αύριο στην τελετή, «επισημοποιώντας τη νέα συμφωνία τους που διασφαλίζει και εγγυάται την ασφάλεια της Γροιλανδίας και των ΗΠΑ».