ΓΔ: 2605.71 1.40% Τζίρος: 290.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία Σαουδικής Αραβίας

Ριάντ: Οι Χούθι της Υεμένης έπληξαν τη Μέκκα, «κόκκινη γραμμή»

Ένταση στον μουσουλμανικό κόσμο μετά την κατηγορία της Σαουδικής Αραβίας προς τους Χούθι για επίθεση με drone στη Μέκκα, κάτι που εκείνοι αρνούνται. Οι Χούθι ελέγχουν πια την ακτογραμμή της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Έντονη αντίδραση προκάλεσε στον μουσουλμανικό κόσμο η κατηγορία της Σαουδικής Αραβίας προς τους Χούθι της Υεμένης για επίθεση με drone κατά της ιερής πόλης της Μέκκας, σύμφωνα με ανακοίνωση της στρατιωτικής συμμαχίας υπό το Ριάντ. Οι φιλοϊρανοί μαχητές διέψευσαν κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

Το Ριάντ, που στηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, έχει δεχθεί πλήγματα από τους Χούθι από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Η σύγκρουση αναζωπυρώθηκε τον Ιούλιο, ανοίγοντας νέο μέτωπο στην περιοχή.

Οι Χούθι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την ακτογραμμή της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, ενισχύοντας τη θέση τους στο στρατηγικό στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ, που αποτελεί σημαντικό πέρασμα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Σύμφωνα με τη στρατιωτική συμμαχία, χθες καταστράφηκε «εχθρικό drone που εξαπολύθηκε από την παραστρατιωτική τρομοκρατική οργάνωση των Χούθι, προτού εισέλθει στον απαγορευμένο εναέριο χώρο της ιερής πόλης της Μέκκας». Η αναχαίτιση πραγματοποιήθηκε νότια της πόλης.

Η Σαουδική Αραβία χαρακτήρισε την ενέργεια «δειλή τρομοκρατική επίθεση», ενώ τόνισε πως «η προστασία των ιερών τεμενών και των επισκεπτών τους αποτελεί κόκκινη γραμμή».

Κάτοικοι της Μέκκας εξέφρασαν την ανησυχία τους, με έναν εξ αυτών να δηλώνει υπό ανωνυμία: «Δεν σας κρύβω ότι φοβηθήκαμε (...) Δεν είναι κι αυτοί μουσουλμάνοι; Στόχευσαν την πιο ιερή πόλη». Άλλος κάτοικος ανέφερε ότι έλαβε ειδοποίηση για συναγερμό στο κινητό και παρατήρησε πανικό στους γύρω του.

Οι αντιδράσεις στην περιοχή ήταν έντονες. Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ Φάχμι, χαρακτήρισε το περιστατικό «πολύ σοβαρό γεγονός», ενώ ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας έκανε λόγο για «ειδεχθείς επιθέσεις» που «συλούν την ιερότητα των ιερών τόπων».

Η Ιορδανία, από την πλευρά της, εξέφρασε «απόλυτη αλληλεγγύη» προς το Ριάντ, καταδικάζοντας την «απαράδεκτη ενέργεια».

Οι Χούθι, ωστόσο, αρνήθηκαν ότι στόχευσαν τη Μέκκα, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες «τετριμμένο ψέμα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Χαζμ αλ Άσαντ. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Γιαχία Σάρια επισήμανε πως «οι επιχειρήσεις μας στοχοθετούν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τις στρατιωτικές βάσεις, που βρίσκονται μακριά από τους ιερούς τόπους».

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση σε εγκατάσταση του σαουδαραβικού πετρελαϊκού κολοσσού Aramco στη Γιανμπού, στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και για επίθεση στην αεροπορική βάση της Χαμίς Μουσάιτ.

Επιπλέον, υποστήριξαν ότι κατέρριψαν σαουδαραβικό καταδιωκτικό και κατηγόρησαν το Ριάντ για 450 αεροπορικά πλήγματα στην Υεμένη αυτή την εβδομάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκτόξευση πυραύλων πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Αναχαιτίστηκε πύραυλος των Χούθι που είχε ως στόχο το Ριάντ

Η συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι ανέτρεψε και κατέστρεψε βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τους Χούθι προς το Ριάντ, προκαλώντας ανησυχία καθώς ακούστηκαν τρεις εκρήξεις στην πρωτεύουσα.
Σημαία Σαουδικής Αραβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Καταρρίφθηκαν drones σε Ριάντ και Μεδίνα, ανακοίνωσαν οι αρχές

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την αναχαίτιση και καταστροφή τεσσάρων drones σε Ριάντ και Μεδίνα, ενόψει συνεχών επιθέσεων των Χούθι από την Υεμένη, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του σαουδαραβικού στρατιωτικού συνασπισμού.
Ουρανοξύστες Ριάντ Σαουδική Αραβία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εντολή αποχώρησης υπαλλήλων και οικογενειών από την πρεσβεία στο Ριάντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε την απομάκρυνση του προσωπικού της πρεσβείας στο Ριάντ και των οικογενειών τους λόγω των συχνών επιθέσεων των Χούθι. Ανάλογα μέτρα ισχύουν για αμερικανικές πρεσβείες σε Εμιράτα, Ιορδανία, Κατάρ, Μπαχρέιν.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα επίθεση Χούθι κατά του αεροδρομίου Ριάντ στη Σαουδική Αραβία

Οι Χούθι ανακοίνωσαν πλήγμα στο αεροδρόμιο του Ριάντ με βαλλιστικό πύραυλο, προκαλώντας ζημιές, ενώ ο σαουδαραβικός συνασπισμός δήλωσε ότι αναχαίτισε δύο πυραύλους που εκτοξεύθηκαν προς την πρωτεύουσα.
Καπνός Μεσανατολικό ξέσπασμα
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Οι Χούθι αναλαμβάνουν ευθύνη για επιθέσεις στο αεροδρόμιο Ριάντ

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για πυραυλικές και drone επιθέσεις στο Ριάντ, που σύμφωνα με τις σαουδαραβικές αρχές αναχαιτίστηκαν. Στόχος ήταν το αεροδρόμιο, με προσωρινή διακοπή λειτουργίας, σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο.