ΓΔ: 2695.21 0.01% Τζίρος: 339.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά

Καναδάς: Ο Κάρνεϊ δηλώνει ότι παραμένουμε κορυφαίος εταίρος των ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ τόνισε σε συνέδριο στο Τορόντο ότι ο Καναδάς θα παραμείνει βασικός εταίρος των ΗΠΑ παρά την ένταση στον εμπορικό τομέα και ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί προς όφελος και των δύο χωρών.

Σε συνέδριο διεθνών επενδυτών που πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο, ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ τόνισε τη δέσμευση της χώρας του να παραμείνει «ο μεγαλύτερος εταίρος» των ΗΠΑ, παρά την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Καναδός πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Επιτρέψτε μου να πω αυτό στους Αμερικανούς φίλους μας: θα είμαστε πάντα γείτονές σας και ο Καναδάς θα παραμείνει ο σημαντικότερος εταίρος των ΗΠΑ σε πολλούς τομείς-κλειδιά». Υπογράμμισε επίσης πως ο Καναδάς «θα είναι ακόμη καλύτερος εταίρος (…) έτοιμος να προωθήσει τα οικονομικά συμφέροντα και την κοινή ασφάλειάς μας» όταν οι συνομιλίες με την Ουάσιγκτον επαναληφθούν, διασφαλίζοντας τον «σεβασμό των παραδόσεων και την εθνική κυριαρχία της κάθε χώρας».

Ο Κάρνεϊ σημείωσε ότι «σε τελική ανάλυση, ακόμη και σε περιόδους διαφωνιών, κατά την μακρά, κοινή ιστορία μας, διατηρούσαμε πάντοτε στενές σχέσεις», επισημαίνοντας τη σημασία των διμερών δεσμών.

Η εμπορική διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά έφτασε σε πρωτοφανές επίπεδο, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στις 21 Αυγούστου. Ο Καναδάς κατηγόρησε τότε την Ουάσιγκτον για προσπάθεια επιβολής μιας «άδικης» εμπορικής συμφωνίας.

Στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης, ο Καναδάς επέβαλε δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ως απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ στα τέλη Αυγούστου. Η Ουάσιγκτον ανταπάντησε σήμερα, αυξάνοντας στο 50% τους δασμούς σε καναδικά προϊόντα και ανακοινώνοντας την πρόθεση να απαγορεύσει την εισαγωγή ορισμένων εξ αυτών από τις 29 Σεπτεμβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βανκούβερ με σημαία Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Καναδάς επιβάλλει τελωνειακούς δασμούς έως 50% σε αμερικανικά προϊόντα

Η Καναδάς επέβαλε δασμούς 15-50% σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 20 δισ. δολαρίων, ως αντίποινα για τα μέτρα των ΗΠΑ. Οι δασμοί ισχύουν για χάλυβα, γαλακτοκομικά και άλλα είδη, εντείνοντας τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών.
Εμπορευματοκιβώτια ΗΠΑ Καναδά Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

Η Οτάβα επιβάλλει δασμούς έως 50% σε αμερικανικά προϊόντα από 8/9

Ο Καναδάς θα επιβάλει από 8 Σεπτεμβρίου δασμούς 15%-50% σε αμερικανικά προϊόντα ως απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ, ενώ εξαγγέλθηκε και οικονομική βοήθεια 7,5 δισ. καναδικών δολαρίων για τους πληγέντες κλάδους.
Εμπορευματοκιβώτια ΗΠΑ Καναδά Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

Η Οτάβα επιβάλλει δασμούς 15%-50% σε αμερικανικά προϊόντα από 8/9

Ο Καναδάς θα επιβάλει δασμούς 15%-50% σε αμερικανικά προϊόντα από 8 Σεπτεμβρίου, απαντώντας στα μέτρα των ΗΠΑ. Προβλέπεται επίσης οικονομική βοήθεια 7,5 δισ. καναδικών δολαρίων για στήριξη πληγεισών επιχειρήσεων και ανέργων.
Δασμοί ΗΠΑ σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Καναδά: Αυξάνεται η ένταση με δασμούς και απειλές

Ο Τραμπ αντέδρασε έντονα στην ανακοίνωση του Καναδού πρωθυπουργού Κάρνεϊ για αντίμετρα στους νέους αμερικανικούς δασμούς, κατηγορώντας τον Καναδά για μεγάλους δασμούς στους Αμερικανούς αγρότες και τονίζοντας «Αρκετά!».