ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ο Λευκός Οίκος

Ο γιος του Μάριο Βάργκας Λιόσα νέος πρεσβευτής του Περού στις ΗΠΑ

Η πρόεδρος του Περού, Κέικο Φουχιμόρι, όρισε τον Άλβαρο Βάργκας Λιόσα ως νέο πρεσβευτή στις ΗΠΑ, με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον. Το Περού δεν είχε πρεσβευτή στις ΗΠΑ από την έναρξη της θητείας της.

Η νέα πρόεδρος του Περού, Κέικο Φουχιμόρι, ανακοίνωσε την Παρασκευή πως ο Άλβαρο Βάργκας Λιόσα, γιος του εκλιπόντος νομπελίστα Μάριο Βάργκας Λιόσα, αποδέχθηκε τον διορισμό του ως επόμενου πρεσβευτή της χώρας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ανακοίνωση ακολούθησε την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, στη Λίμα. Η πρόεδρος Φουχιμόρι επιδιώκει να ενισχύσει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον, καθώς από την έναρξη της θητείας της το Περού δεν είχε πρεσβευτή στις ΗΠΑ.

Ο Μάριο Βάργκας Λιόσα, πατέρας του Άλβαρο, είχε ηττηθεί από τον Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, πατέρα της Κέικο, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 1990. Τόσο ο ίδιος όσο και ο γιος του είχαν ασκήσει έντονη κριτική στον πρώην ηγέτη για τη διακυβέρνησή του.

Ο Άλβαρο Βάργκας Λιόσα δήλωσε μέσω X ότι θα αξιοποιήσει την εμπειρία και τις γνωριμίες του «για να προστατεύσει τα διαρκή συμφέροντα του Περού (...) σύμφωνα με τη γραμμή που χαράσσεται» από την πρόεδρο.

Ο Μάριο Ρούμπιο ανακοίνωσε την ένταξη του Περού στη «Ασπίδα της Αμερικής», συνασπισμό δεξιών κυβερνήσεων υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος.

Το Περού, δεύτερος παραγωγός κοκαΐνης παγκοσμίως μετά την Κολομβία, αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σημαντική επιδείνωση στην ασφάλεια.

Η πρόεδρος Φουτζιμόρι, η οποία ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Ιουλίου, σχεδιάζει να μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων.

Επιπλέον, δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στο δείπνο αρχηγών κρατών που διοργανώνει ο πρόεδρος Τραμπ, ελπίζοντας να έχει την ευκαιρία να τον χαιρετίσει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό τάνκερ με ντίζελ πλέει προς Νέα Υόρκη μετά τη συμφωνία Πούτιν-Τραμπ

Δεξαμενόπλοιο με σημαία Μάλτας, μεταφέροντας 40.000 τόνους ρωσικού ντίζελ, κατευθύνεται προς Νέα Υόρκη μετά από συμφωνία με τον Τραμπ, που επιδιώκει μείωση τιμών πριν τις εκλογές, αναβάλλοντας νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Σημαίες ΗΠΑ και Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ-Ελλάδα: Συνεργασία στον τουρισμό με έμφαση στην ομογένεια Νέας Υόρκης

Μεγάλη συγκίνηση στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδας Μανχάταν, όπου την Κυριακή 18 Οκτωβρίου χειροθετήθηκαν 47 νέοι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, παρουσία πλήθους και εκπροσώπων της ομογένειας από τον αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δίκη Αμερικανίδας για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος

Ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη η δίκη 27χρονης Αμερικανίδας που κατηγορείται για εκπαίδευση και συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, πρώτη φορά που εκδικάζεται τέτοια υπόθεση στις ΗΠΑ. Προηγούμενη αντίστοιχη καταδίκη είχε γίνει το 2022.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Τραυματισμός από πυρά αστυνομίας μετανάστευσης στο Μπρονξ

Άνδρας τραυματίστηκε από πυροβολισμό πράκτορα της ICE στη συνοικία Μπρονξ κατά τη διάρκεια επιχείρησης για τη σύλληψη υπηκόου της Δομινικανής Δημοκρατίας. Ο τραυματίας διακομίστηκε σε νοσοκομείο και είναι ζωντανός.
Αστυνομικό όχημα ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα Υόρκη: Η εισαγγελέας ερευνά καταγγελία βιασμού στο Κορνέλ

Η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης όρισε ειδική εισαγγελέα τη Λετίσια Τζέιμς για να ερευνήσει υπόθεση φερόμενου ομαδικού βιασμού φοιτήτριας στο Κορνέλ, μετά από νέα στοιχεία που προκαλούν αμφιβολίες για την αρχική αστυνομική έρευνα.