Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, φτάνει στο Νέο Δελχί για τη σύνοδο της BRICS, όπου θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της Ινδίας, της Ρωσίας και του Ιράν. Στο επίκεντρο των συνομιλιών της συμμαχίας αναμένεται να βρεθούν οι πολεμικές συγκρούσεις, το παγκόσμιο εμπόριο και η ενέργεια.
Οι ένοπλες συρράξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, καθώς και οι επιπτώσεις τους στο διεθνές εμπόριο, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, θα απασχολήσουν έντονα τη σύνοδο κορυφής των 11 χωρών, η οποία θα διαρκέσει δύο ημέρες.
Το ταξίδι του κ. Σι αποτελεί είδηση, καθώς είχε να επισκεφθεί την Ινδία από το 2019. Το 2020, σημειώθηκε αιματηρή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Κίνας και Ινδίας στα αμφισβητούμενα σύνορα των Ιμαλαΐων.
Έκτοτε, οι δύο χώρες έχουν προχωρήσει με αργούς ρυθμούς στην εξομάλυνση των σχέσεών τους. Το Πεκίνο διαβεβαίωσε πως «η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ινδία (...) να ενισχύσει την επικοινωνία, τη συνεργασία».
Ωστόσο, η συνοριακή διένεξη παραμένει άλυτη, με τις δύο χώρες να διατηρούν ισχυρή στρατιωτική παρουσία κατά μήκος των 3.500 χιλιομέτρων συνόρων τους, στην περιοχή του Θιβέτ.
Ο Σι Τζινπίνγκ θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ινδό ομοσπονδιακό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, σύμφωνα με την ινδική διπλωματία.
Παράλληλα, δεκάδες Θιβετανοί διαδήλωσαν στο Νέο Δελχί, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για την επίσκεψη του κ. Σι στη χώρα που φιλοξενεί τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη τους, τον Δαλάι Λάμα, από το 1959.
Διχασμοί στη BRICS και διεθνείς εξελίξεις
Το φόρουμ της BRICS ιδρύθηκε το 2009 για να συσπειρώσει τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, και αργότερα Νότια Αφρική), πέραν των θεσμών όπου κυριαρχούν οι ΗΠΑ και οι δυτικές δυνάμεις, όπως η G7. Στη συνέχεια εντάχθηκε και το Ιράν.
Ενόψει της συνόδου, ο Ναρέντρα Μόντι υποδέχτηκε τον ιρανό πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν, με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τους αμερικανοϊσραηλινούς βομβαρδισμούς να βρίσκονται στην ατζέντα των συνομιλιών.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος Πεζεσκιάν, «όταν μια χώρα υφίσταται πολιτικές και στρατιωτικές πιέσεις στο εμπόριο, στην ενέργεια, στις υποδομές και στο οικονομικό σύστημά της, ο αντίκτυπος ξεπερνά τα σύνορα».
Σε απάντηση σε επίθεση, το Ιράν έκλεισε το στενό του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ο αποκλεισμός αυτός έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών του αργού, με το Brent να ξεπερνά τα 100 δολάρια το βαρέλι αυτή την εβδομάδα.
Ο πόλεμος προκαλεί διχασμούς στη BRICS. Ρωσία και Κίνα συνεχίζουν τις εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν, παρά τις αμερικανικές απειλές για κυρώσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Αντίθετα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέστειλαν τις εμπορικές και χρηματοπιστωτικές δοσοληψίες με την Τεχεράνη, μετά τις επιθέσεις με ιρανικούς πυραύλους.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Χαρς Β. Παντ, η σύγκρουση αυτή θα αποτελέσει το κυριότερο ρήγμα στη σύνοδο.
Έξι μήνες μετά την προηγούμενη επίσκεψη του ρώσου προέδρου στην Ινδία, ο Ναρέντρα Μόντι και ο Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησαν για τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, σύμφωνα με το Νέο Δελχί.
Οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού της Ινδίας τόνισαν πως «μόνο ο διάλογος και η διπλωματία επιτρέπουν να επιλύονται συγκρούσεις».
Στην πιο πρόσφατη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, ο κ. Μόντι κάλεσε τον κ. Πούτιν να βρεθεί λύση για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον οποίο ο ίδιος δεν έχει καταδικάσει δημόσια.
Την ίδια στιγμή, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε πως η Μόσχα «δεν απειλεί ευρωπαϊκές χώρες», αλλά προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία θα ισοδυναμούσε με «πόλεμο εναντίον της Ρωσίας».
Η Ινδία, παραδοσιακός σύμμαχος της Ρωσίας, συνεχίζει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ.