ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Επιβατικό αεροσκάφος απογείωση

Ρεκόρ αεροπορικής κίνησης στην Ευρώπη το καλοκαίρι, κυρίως Βαλκάνια

Η Ευρώπη κατέγραψε φέτος ρεκόρ πτήσεων το καλοκαίρι, με μέσο όρο 35.959 πτήσεις ημερησίως και αύξηση 2,4% σε σχέση με το 2023, ενώ τα Βαλκάνια παρουσίασαν τη μεγαλύτερη άνοδο, σύμφωνα με τον Eurocontrol.

Ρεκόρ κατέγραψε η αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο Eurocontrol. Η περίοδος μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου χαρακτηρίστηκε από σημαντική άνοδο στις πτήσεις, ιδιαίτερα για τις χώρες των Βαλκανίων.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας, Eurocontrol, ανέφερε ότι ο μέσος όρος των πτήσεων διαμορφώθηκε στις 35.959 ημερησίως, σημειώνοντας αύξηση 2,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, οι επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή επηρέασαν άνισα τις ευρωπαϊκές χώρες, με ορισμένες να σημειώνουν σημαντικά οφέλη. Όπως επισημαίνει ο Eurocontrol, παρατηρήθηκε πτώση της εναέριας κυκλοφορίας σε Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Τουρκία, ενώ αντίθετα καταγράφηκε ισχυρή αύξηση σε Αλβανία, Κροατία, Κύπρο, Ελλάδα, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Σλοβενία.

Ο οργανισμός τόνισε επίσης τη συνεχή αύξηση στη νοτιοδυτική Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας την προτίμηση των Ευρωπαίων τουριστών σε προορισμούς εντός ηπείρου που θεωρούνται πιο ασφαλείς.

Η Ελλάδα ξεχώρισε, καταγράφοντας αριθμούς-ρεκόρ επιβατών στα αεροδρόμιά της, γεγονός που δοκίμασε τα όρια των δυνατοτήτων ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο υψηλής ζήτησης.

Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις λόγω ελλείψεων στον έλεγχο, η Γαλλία συγκέντρωσε το 32% του συνόλου, παραμένοντας η χώρα με τις περισσότερες καθυστερήσεις. Ωστόσο, σε σύγκριση με το 2025, οι επιδόσεις βελτιώθηκαν, καθώς οι καθυστερήσεις πτήσεων τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους μειώθηκαν κατά 29% σε ετήσια βάση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιβατικό αεροσκάφος διάδρομος
ΔΙΕΘΝΗ

Αεροπλάνο μπλόκαρε το αεροδρόμιο Βασιλείας-Μιλούζ, ακυρώσεις πτήσεων

Ακινητοποίηση Boeing 737 στον διάδρομο του αεροδρομίου Βασιλείας-Μιλούζ προκάλεσε ακυρώσεις και εκτροπές πτήσεων. Τουλάχιστον δέκα αναχωρήσεις και δέκα αφίξεις ματαιώθηκαν, με καθυστερήσεις να αναμένονται.
Αεροδρόμιο Ηρακλείου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηράκλειο: Ρεκόρ επιβατών φέτος στο «Νίκος Καζαντζάκης»

Το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» σημείωσε ρεκόρ επιβατών με 68.818 ταξιδιώτες την 1η Αυγούστου και 406 κινήσεις αεροσκαφών στις 2 Αυγούστου, ενώ η κίνηση Αυγούστου αυξήθηκε κατά 3,1% με 1,38 εκατ. επιβάτες.
Λιμάνι Μυτιλήνης όψη ημέρας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άνοδος στην ακτοπλοϊκή κίνηση: 80.000 αναχωρήσεις μέχρι την Κυριακή

Αυξημένη κίνηση καταγράφεται σήμερα στα λιμάνια Αττικής λόγω της καλοκαιρινής εξόδου, με ενισχυμένα μέτρα του Λιμενικού για τη διευκόλυνση επιβατών. Συνολικά 28.746 ταξιδιώτες αναχωρούν από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο.
Αεροδρόμιο στο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Μία ώρα στάση εργασίας στο Μπεν Γκουριόν φέρνει χάος στο αεροδρόμιο

Ξαφνική στάση εργασίας στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν προκάλεσε αναστάτωση εν μέσω τουριστικής περιόδου, με διακοπή αφίξεων από τις 14:00 και σταδιακές αναχωρήσεις, ενώ πολλές πτήσεις επέστρεψαν στους προορισμούς τους.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζεται ο ασταθής καιρός στην Ευρώπη με φωτιές και χαλάζι

Μάχη με τις φλόγες δίνουν πυροσβέστες στην Ισπανία για τη φετινή μεγαλύτερη πυρκαγιά, ενώ δύο συνάδελφοί τους έχασαν τη ζωή τους στη Γαλλία. Θερμοκρασίες-ρεκόρ, ξηρασία και ακραία καιρικά φαινόμενα δοκιμάζουν την Ευρώπη.