Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως δεν μετανιώνει για την απόφαση να ξεκινήσει τον πόλεμο εναντίον του Ιράν, παρά τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η σύγκρουση στο κόμμα του ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.
Σε συνέντευξή του στη Λόρα Ίνγκραχαμ του Fox News, ο Τραμπ τόνισε: «Δεν πιστεύω στη λέξη ‘μετανιώνω’. Μπορείς πάντα να αμφιβάλεις. Μπορείς πάντα να κάνεις μια μικρή αυτοκριτική», απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει μετανιώσει για τις ενέργειές του σχετικά με το Ιράν λόγω του εκλογικού αντίκτυπου.
Ο πρόεδρος υπογράμμισε: «Αν έπρεπε να το ξανακάνω, θα έπραττα ακριβώς το ίδιο», στη συνέντευξη που μεταδόθηκε την Πέμπτη στην εκπομπή «The Ingraham Angle».
Απέκρουσε επίσης την άποψη ότι οι υποστηρικτές του έχουν αποθαρρυνθεί εξαιτίας του πολέμου, σημειώνοντας: «Δεν πιστεύω ότι έχουν αποθαρρυνθεί. Πιστεύω ότι είναι πολύ περήφανοι για το γεγονός ότι δεν επιτρέπω στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο».
Παράλληλα, ο Τραμπ επανέλαβε πως ο πόλεμος στο Ιράν θα τερματιστεί αμέσως μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, δηλώνοντας: «Θα τερματιστεί αμέσως μετά τις εκλογές», όπως είχε αναφέρει και νωρίτερα την εβδομάδα.
Διπλωματικές επαφές Ιράν με Ασία και χώρες του Κόλπου
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Τσο Χιουν σχετικά με το Στενό του Ορμούζ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Σεούλ. Η συζήτηση έλαβε χώρα λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Νότιας Κορέας ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να συμβάλει στην υποστήριξη της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στη στρατηγικής σημασίας θαλάσσια οδό.
Περίπου το 20% των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου διέρχεται από το Στενό του Ορμούζ. Ωστόσο, μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράν, η κυκλοφορία έχει ουσιαστικά παραλύσει.
Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της Τεχεράνης για να συζητηθεί η πρόσφατη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το Στενό του Ορμούζ, όπως διευκρίνισε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών.
Νωρίτερα, η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει πως ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή της Νότιας Κορέας στη σύγκρουση θα έχει «σοβαρές συνέπειες».
Οι νοτιοκορεατικές αρχές ανακοίνωσαν την αποστολή ομάδας αξιολόγησης της κατάστασης στο Στενό, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για αποστολή στρατευμάτων.
Ο Αραγτσί είχε επίσης συνομιλίες με τον επικεφαλής του στρατού του Πακιστάν Ασίμ Μουνίρ, με στόχο την εξεύρεση τρόπων επανεκκίνησης των διπλωματικών προσπαθειών για αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, σύμφωνα με δήλωση Πακιστανού αξιωματούχου ασφαλείας στο Reuters.
Οι δύο άνδρες συνομίλησαν τηλεφωνικά την Πέμπτη, με κύρια θέματα τον πόλεμο που ξεκίνησε από τα αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα κατά του Ιράν, την πιθανότητα επανέναρξης συνομιλιών Τεχεράνης-Ουάσινγκτον, καθώς και τις επιθέσεις των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης κατά της Σαουδικής Αραβίας.
Παράλληλα, υπουργοί Εξωτερικών χωρών του Κόλπου σχεδιάζουν συνάντηση με τον Αραγτσί για να συζητήσουν τις προσπάθειες του Ομάν και του Ιράν για προσωρινή συμφωνία διαχείρισης της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ, σύμφωνα με τους Financial Times.
Η συνάντηση προγραμματίζεται για τη Δευτέρα στην παράκτια πόλη Σαλάλαχ του Ομάν, με κάποιες χώρες να έχουν ήδη επιβεβαιώσει συμμετοχή, ενώ οι λεπτομέρειες δεν έχουν οριστικοποιηθεί πλήρως.
Η πρωτοβουλία ανήκει στο Ομάν και είναι η πρώτη φορά που υπουργοί Εξωτερικών των έξι χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου θα συναντηθούν με ανώτερο Ιρανό αξιωματούχο μετά την έναρξη του πολέμου, στις 28 Φεβρουαρίου.
Τεχεράνη και Μουσκάτ είχαν ανακοινώσει πρόσφατα ότι οριστικοποιούν προσωρινή συμφωνία, βάσει της οποίας τα πλοία θα εισέρχονται στο στενό του Ορμούζ μέσω ιρανικών υδάτων και θα εξέρχονται μέσω των υδάτων του Ομάν. Ωστόσο, διπλωμάτες επισημαίνουν πως για πλήρη αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας απαιτείται συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ.
Εάν πραγματοποιηθεί η συνάντηση τη Δευτέρα, θα υπογραμμίσει το επείγον της κατάστασης στην περιοχή όσον αφορά το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ και την αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.
Η συνάντηση, επίσης, αναδεικνύει τη βούληση των χωρών του Κόλπου να περιορίσουν την ένταση με το Ιράν, καθώς οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εξαπολύσει δεκάδες πυραύλους και drones σε γειτονικές αραβικές χώρες ως απάντηση στα αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα.