ΓΔ: 2587.93 -2.11% Τζίρος: 333.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αστική περιοχή Λίμα

Ο ΥΠΕΞ ΗΠΑ Ρούμπιο έκλεισε στο Περού περιοδεία κατά των καρτέλ ναρκωτικών

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο ολοκλήρωσε περιοδεία σε Περού, Ισημερινό και Κολομβία για ενίσχυση συμμαχίας κατά ναρκωτικών και οργανωμένου εγκλήματος, με το Περού να εντάσσεται στην «Ασπίδα της Αμερικής».

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ολοκλήρωσε χθες στο Περού μια σύντομη περιοδεία στη Λατινική Αμερική, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο της συμμαχίας με κυβερνήσεις της δεξιάς στην περιοχή. Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των καρτέλ των ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος, όπως αναφέρεται σε σχετικές ανακοινώσεις.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λίμα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συναντήθηκε με την πρόεδρο της δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι, συνεχίζοντας την περιοδεία του που περιλάμβανε σταθμούς στον Ισημερινό και την Κολομβία.

Το Περού εντάχθηκε στην «Ασπίδα της Αμερικής», μια συμμαχία που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με κύριο στόχο την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος στη Λατινική Αμερική.

Η κυβέρνηση της Κέικο Φουχιμόρι είχε εκφράσει από την ανάληψη των καθηκόντων της την πρόθεση να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη συμμαχία. Το Περού, που κατατάσσεται δεύτερο παγκοσμίως στην παραγωγή κοκαΐνης, αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σημαντική επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας.

Ο αριθμός των ανθρωποκτονιών στη χώρα, με πληθυσμό 34 εκατομμυρίων, έχει αυξηθεί δραματικά από το 2018. Οι επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων λειτουργούν σε περιβάλλον έντονου φόβου λόγω των εκβιασμών από εγκληματικές συμμορίες.

Η πρόεδρος Φουχιμόρι δήλωσε ότι η συμμετοχή στην «Ασπίδα της Αμερικής» θα επιτρέψει στο Περού να λαμβάνει πληροφορίες πιο γρήγορα και να δρα με μεγαλύτερη αυστηρότητα. Εξήρε επίσης τη συμβολή του FBI στη σύλληψη μέλους της συμμορίας Λος Πούλπος στη Βολιβία, χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν από τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες στο Περού.

Επιπλέον, η πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δείχνουν αυξημένο πολιτικό ενδιαφέρον για τη Λατινική Αμερική.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρούμπιο υπογράμμισε ότι η περιοχή αποτελεί «προτεραιότητα» για την κυβέρνηση Τραμπ, τονίζοντας πως η αμερικανική εμπλοκή είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και την ευημερία των ΗΠΑ.

Στόχευση στις εγκληματικές οργανώσεις

Κατά την επίσκεψή του στον Ισημερινό, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η συμμορία Los Tiguerones χαρακτηρίστηκε από την αμερικανική κυβέρνηση ως «τρομοκρατική» οργάνωση, απαγορεύοντας κάθε πρόσβαση στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Παρόμοια μέτρα είχαν ήδη ληφθεί κατά άλλων εγκληματικών οργανώσεων, όπως η Tren de Aragua και το καρτέλ Σιναλόα.

Ο υπουργός τόνισε ότι δεν πρόκειται για συνηθισμένες μαφίες, αλλά για «τρομοκράτες», επισημαίνοντας την αναγκαιότητα λήψης μέτρων ώστε να μην υπονομευτούν οι χώρες της περιοχής.

Ως σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας, ο Μάρκο Ρούμπιο σχολίασε ότι το Μεξικό, υπό την προεδρία της Κλαούδια Σέινμπαουμ, πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες κατά των καρτέλ ναρκωτικών.

Στην Κολομβία, ο υπουργός διαβεβαίωσε τον νέο πρόεδρο Αμπελάρδο δε λα Εσπριέγια για τη βούληση των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις, μετά από μια περίοδο διακυβέρνησης σοσιαλδημοκράτη πολιτικού.

Γεωπολιτικές ισορροπίες στη Λατινική Αμερική

Η περιοδεία του Μάρκο Ρούμπιο πραγματοποιείται εν μέσω της δεξιάς στροφής στη Λατινική Αμερική και της ανάδειξης πολιτικών που πρόσκεινται στον Ντόναλντ Τραμπ. Η Ουάσιγκτον εκφράζει ανοιχτά τις ηγεμονικές της φιλοδοξίες στην περιοχή, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να καθιερώνει το «δόγμα Ντονρό», εμπνευσμένο από το δόγμα Μονρό.

Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει στην αντιμετώπιση της επιρροής της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν στη Λατινική Αμερική, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη Βενεζουέλα, όπως αναφέρεται στην πρόσφατη στρατηγική εθνικής ασφαλείας.

Από την πλευρά της, η πρεσβεία της Κίνας στη Λίμα τόνισε ότι το δυτικό ημισφαίριο «δεν είναι η ‘πίσω αυλή’ κανενός», υπογραμμίζοντας πως η συνεργασία Κίνας-Λατινικής Αμερικής δεν στρέφεται κατά τρίτων και δεν θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο εξωτερικής παρέμβασης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

μαχητικό αεροσκάφος F-16
ΔΙΕΘΝΗ

Αναβάλλεται η αγορά μαχητικών F-16 από το Περού λόγω αλλαγής κυβέρνησης

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος του Περού ανακοίνωσε την αναβολή της αγοράς μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ, αφήνοντας την τελική απόφαση στη νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει μετά τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου.
Ουρανοξύστες Ριάντ Σαουδική Αραβία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εντολή αποχώρησης υπαλλήλων και οικογενειών από την πρεσβεία στο Ριάντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε την απομάκρυνση του προσωπικού της πρεσβείας στο Ριάντ και των οικογενειών τους λόγω των συχνών επιθέσεων των Χούθι. Ανάλογα μέτρα ισχύουν για αμερικανικές πρεσβείες σε Εμιράτα, Ιορδανία, Κατάρ, Μπαχρέιν.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία-ΗΠΑ: Συνομιλίες για την κατεχόμενη πόλη Ολέσκι από Ρωσία

Ουκρανοί και Αμερικανοί διαπραγματευτές συζήτησαν για την κατάσταση στην κατεχόμενη Ολέσκι. Σύμφωνα με τον Νταβίντ Αραχαμία, ίσως υπάρξουν θετικά νέα σύντομα. Οι κάτοικοι ζουν επισιτιστική κρίση λόγω ναρκών και drones.
Στιβ Γουίτκοφ σε εκδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

Παραγωγικές συνομιλίες Αμερικανών απεσταλμένων με Ζελένσκι

Οι συνομιλίες των αμερικανών απεσταλμένων με τον Ζελένσκι χαρακτηρίστηκαν «πολύ παραγωγικές», σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο. Υπάρχει σύγκλιση ΗΠΑ-Ουκρανίας-Ευρώπης, ενώ έπεται συνάντηση με Πούτιν για συνέχιση της διπλωματίας.
Μάρκο Ρούμπιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούμπιο: Οι πύραυλοι για Ουκρανία δεν εστάλησαν, όχι για πολιτικούς λόγους

Ο Μάρκο Ρούμπιο παραδέχτηκε ότι ορισμένοι πύραυλοι για την Ουκρανία ίσως δεν απεστάλησαν, διευκρινίζοντας πως αυτό δεν οφείλεται σε πολιτική πρόθεση ή σκόπιμη άρνηση να βοηθηθεί η χώρα.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Υπ. Άμυνας ΗΠΑ με Νετανιάχου στο Ισραήλ για το Ιράν

Ο Υπ. Άμυνας ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ συναντήθηκε με τον Νετανιάχου στο Ισραήλ για το Ιράν, εν μέσω αυξημένων εντάσεων ΗΠΑ-Ιράν. ΗΠΑ και Ισραήλ δεν σχολίασαν περαιτέρω. Ο Χέγκσεθ επισκέφθηκε αμερικανούς στρατιώτες στη Μέση Ανατολή.