ΓΔ: 2697.58 -0.15% Τζίρος: 399.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σύγκρουση ΗΠΑ Ιράν πολεμικά αεροσκάφη

Ζημιές σε αμερικανικά αεροσκάφη από ιρανικούς βομβαρδισμούς στην Ιορδανία

Ιρανικά χτυπήματα προκάλεσαν ζημιές σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη στη βάση Μουαφάκ Σάλτι, Ιορδανία. Συνολικά, 42 αεροσκάφη έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, 18 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και 800 τραυματίστηκαν.

Σημαντικές ζημιές σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη προκάλεσαν τα ιρανικά πλήγματα στην Αεροπορική Βάση Μουαφάκ Σάλτι της Ιορδανίας, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο. Οι επιθέσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, με τις επιπτώσεις να επηρεάζουν σημαντικά τον αμερικανικό στρατό.

Πριν από τα πρόσφατα ιρανικά πλήγματα, ο αμερικανικός στρατός είχε ήδη υποστεί υλικές απώλειες, μεταξύ των οποίων η καταστροφή περισσότερων από 24 μη επανδρωμένων αεροσκαφών και η απώλεια αεροπλάνων λόγω ατυχημάτων. Επιπλέον, τα πλήγματα του Ιράν προκάλεσαν ζημιές σε μαχητικά αεροσκάφη.

Σε έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάιο, αναφέρεται ότι συνολικά 42 αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές στον πόλεμο με το Ιράν. Από την έναρξη της σύγκρουσης, 18 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 800 έχουν τραυματιστεί.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι κατά την ιρανική επίθεση, ένα A-10 Thunderbolt II, γνωστό και ως Warthog, έχασε ένα φτερό, ενώ περίπου οκτώ F-15 υπέστησαν μικροζημιές και επανήλθαν ήδη σε υπηρεσία.

Η Τεχεράνη εξαπέλυσε την επίθεση στην αμερικανική βάση της Ιορδανίας μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών δυνάμεων ότι κατέστρεψαν πέντε ιρανικά δεξαμενόπλοια, ως απάντηση στις επιθέσεις των Φρουρών της Επανάστασης σε αμερικανικό πολεμικό πλοίο με βαλλιστικούς πυραύλους τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αμερικανικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν περίπου 30 πυραύλους Patriot για να αναχαιτίσουν τα ιρανικά βλήματα, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για την επάρκεια των αμερικανικών αποθεμάτων. Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών εκτιμά ότι περίπου το 65% των πυραύλων Patriot έχει χρησιμοποιηθεί από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο, με τα διαθέσιμα αποθέματα να έχουν μειωθεί σε λιγότερους από 850, από 2.330 πριν την έναρξη του πολέμου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τιμή πετρελαίου διακύμανση
ΔΙΕΘΝΗ

Το πετρέλαιο αγγίζει τα 100 δολάρια λόγω νέας έντασης στη Μ. Ανατολή

Το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται με αμερικανικά πλήγματα σε ιρανικά δεξαμενόπλοια. Το Brent αυξήθηκε 1,49% στα 99,38 δολάρια, ενώ το WTI 1,59% στα 94,51 δολάρια.
Εκτόξευση πυραύλων
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επίθεση των Φρουρών της Επανάστασης σε αμερικανική βάση Ιορδανίας

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν πυραύλους κατά της βάσης Αλ Αζράκ στην Ιορδανία, πλήττοντας ζώνες με αεροσκάφη F-35, F-15 και F-16, ως αντίποινα για επιθέσεις σε ιρανικά δεξαμενόπλοια.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ: Καταστρέψαμε πέντε ιρανικά δεξαμενόπλοια

Ο αμερικανικός στρατός κατέστρεψε πέντε ιρανικά δεξαμενόπλοια στον Κόλπο ως αντίποινα για επιθέσεις εναντίον αμερικανικού πολεμικού πλοίου. Τα πληρώματα ενημερώθηκαν να εγκαταλείψουν τα πλοία πριν τον βομβαρδισμό.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Απειλεί αμερικανικές βάσεις αν δεχθούν επίθεση τα δεξαμενόπλοιά του

Ο αρχηγός του ιρανικού στρατού, Αλί Αμπντολαχί, απείλησε με πλήγματα σε αμερικανικές βάσεις εάν πληγούν ιρανικά δεξαμενόπλοια, ενώ εκρήξεις αναφέρθηκαν σε Χαργκ και Τζασκ, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούμπιο: Το Ιράν κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις Χούθι στη Σ. Αραβία

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι το Ιράν υποστηρίζει τους Χούθι στις πρόσφατες επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, χαρακτηρίζοντάς τους συμμάχους και πράκτορες της Τεχεράνης, με αποτέλεσμα δεκάδες τραυματίες.