ΓΔ: 2601.08 -1.61% Τζίρος: 140.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:25:37
Στενό του Ορμούζ πλοία

Ιράν: Νέα «ζώνη απαγόρευσης» από τους Φρουρούς κοντά στα Στενά Ορμούζ

Οι Φρουροί της Επανάστασης Ιράν ανακοίνωσαν νέα «ζώνη απαγόρευσης» στα Στενά του Ορμούζ, που επεκτείνεται στον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα. Πλοία χωρίς συντονισμό θα υπόκεινται σε κυρώσεις και περιορισμούς υπηρεσιών.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν σήμερα την καθιέρωση μιας νέας «ζώνης απαγόρευσης» στα ανοικτά των Στενών του Ορμούζ, η οποία εκτείνεται σε τμήμα του Κόλπου του Ομάν και πέραν αυτού. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Φρουρών, Χοσεΐν Μοχεμπί, οι ακριβείς συντεταγμένες της περιοχής θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Όπως ανέφερε ο Χοσεΐν Μοχεμπί στην κρατική τηλεόραση, «η ζώνη αυτή ξεκινά περίπου προς την κατεύθυνση του Τσαμπαχάρ, καλύπτει μέρος του Κόλπου του Ομάν και μέρος της Αραβικής Θάλασσας (...) Αν ένα πλοίο εισέλθει σε αυτήν τη ζώνη χωρίς εκ των προτέρων συντονισμό, θα υπόκειται σε κυρώσεις». Οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν απαγόρευση πρόσβασης σε υπηρεσίες που σχετίζονται με τη ναυσιπλοΐα.

Η ανακοίνωση αυτή πραγματοποιείται σε περίοδο έντασης, καθώς καταγράφεται αναζωπύρωση των πληγμάτων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, αλλά και επιθέσεις ιρανικών δυνάμεων σε εμπορικά πλοία στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη καλεί τις ΗΠΑ να δεχτούν τους όρους της για το Ορμούζ

Το Ιράν διατηρεί την πρότασή του προς τις ΗΠΑ για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ σε επτά μέρες, όπως τόνισε ο ΥΠΕΞ Αραγτσί, καλώντας την Ουάσινγκτον να ανταποκριθεί στους όρους που έχουν τεθεί.
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος Υπουργός Άμυνας στο Ιράν ο Μεχρντάντ Αχλαγί

Το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον Μεχρντάντ Αχλαγί για τη θέση του υπουργού Άμυνας, οκτώ μήνες μετά τον θάνατο του προκατόχου του σε επιθέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, που σηματοδότησαν την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν προσφέρει βοήθεια για τον τερματισμό της κρίσης με το Ιράν

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει για τη διευθέτηση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, σε συνάντηση με τον Ιρανό πρόεδρο Πεζεσκιάν πριν από περιφερειακή σύνοδο, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες του Ιράν για τερματισμό της σύγκρουσης.
Μοτζτάμπα Χαμενεΐ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη Μέση Ανατολή, δηλώνει ο Χαμενεΐ

Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ τελικά θα αποχωρήσουν από τη Μέση Ανατολή μετά τα «οδυνηρά πλήγματα» που δέχθηκαν στα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Απέρριψε την πρόταση του Ιράν για το στενό του Ορμούζ

Ο Τραμπ απέρριψε πρόταση του Ιράν για επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ και τερματισμό των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ βγαίνουν κερδισμένες.