ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:28:45
γραμμή παραγωγής πυρομαχικών

ΥΠΕΞ Βάντεφουλ: Η Ουκρανία να ενισχύσει τις αγορές όπλων από τη Γερμανία

Ο ΥΠΕΞ Γερμανίας Γιόχαν Βάντεφουλ δήλωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να αγοράσει περισσότερα γερμανικά όπλα, καθώς η χώρα του είναι ο βασικός υποστηρικτής του Κιέβου και περιμένει παραγγελίες για τη γερμανική αμυντική βιομηχανία.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Γιόχαν Βάντεφουλ, τόνισε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι η Ουκρανία πρέπει να αυξήσει τις αγορές όπλων από γερμανικές βιομηχανίες. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Γερμανία, ως βασικός υποστηρικτής του Κιέβου σε διεθνές επίπεδο, έχει το δικαίωμα να αναμένει σχετικές παραγγελίες.

Ο ΥΠΕΞ Βάντεφουλ διαβεβαίωσε τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη συνεχιζόμενη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης στην άμυνα της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη διαφάνειας και συμμετοχής της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας σε όλες τις διαδικασίες προμηθειών, τονίζοντας πως αυτό αποτελεί απαίτηση των γερμανών φορολογουμένων.

«Επί του παρόντος δεν είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με το επίπεδο των παραγγελιών που λαμβάνουμε στη Γερμανία», σημείωσε ο υπουργός, αναδεικνύοντας το θέμα της ενίσχυσης των εγχώριων αμυντικών εταιρειών.

Τα σχόλια του κ. Βάντεφουλ ήρθαν λίγες ημέρες μετά τις κατηγορίες της γερμανικής κυβέρνησης προς τη Ρωσία για απόπειρα επίθεσης με μη επανδρωμένο όχημα στο αεροδρόμιο της Λειψίας/Χάλε τον Αύγουστο, γεγονός που αύξησε την ένταση στις σχέσεις Βερολίνου-Μόσχας. Σε απάντηση, η Γερμανία διέταξε το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στη Βόννη και ενός ρωσικού πολιτιστικού κέντρου στο Βερολίνο, ενώ ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε τις κατηγορίες ως «την έναρξη αληθινού πολέμου», σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Ο κ. Βάντεφουλ υποβάθμισε τις δηλώσεις του ρώσου ομολόγου του, αλλά ξεκαθάρισε ότι το Βερολίνο δεν είχε άλλη επιλογή παρά να αντιδράσει. «Οφείλαμε να αντιδράσουμε. Το γνωρίζει. Είναι ξεκάθαρο σε όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας τόνισε ότι οι Ουκρανοί σε στρατεύσιμη ηλικία οφείλουν να επιστρέψουν στη χώρα τους, επισημαίνοντας πως οι γερμανικές αρχές μπορούν να βοηθήσουν τις ουκρανικές υπηρεσίες στην ταυτοποίησή τους. «Ξέρουμε ποιος ζει εδώ, ποιος, για παράδειγμα, λαμβάνει επιδόματα και ποιος έχει καταγραφεί και έχει έγγραφα νόμιμης διαμονής», ανέφερε ο κ. Βάντεφουλ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Κλήση Ρώσου πρέσβη μετά τις επιθέσεις στο Κίεβο

Ο Ρώσος πρέσβης στο Βερολίνο κλήθηκε στο ΥΠΕΞ λόγω των ρωσικών επιθέσεων στο Κίεβο, ενώ επισημάνθηκαν χτυπήματα σε εκκλησίες, σχολεία και το στούντιο της ARD. Η Γερμανία ξεκαθάρισε πως στηρίζει την Ουκρανία παρά τις απειλές.
ΔΙΕΘΝΗ

Aναλένα Μπέρμποκ: Η G7 θα δείξει αποφασιστικότητα έναντι της Ρωσίας

«Ως G7, είμαστε δυνατοί ενωμένοι διότι γνωρίζουμε ακριβώς τι υποστηρίζουμε: μια διεθνή τάξη στην οποία το κράτος δικαίου και το διεθνές δίκαιο κυριαρχούν έναντι του νόμου του ισχυρού», δήλωσε η ΥΠΕΞ της Γερμανίας.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Κίεβο οι σύμβουλοι ασφαλείας Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας

Στο Κίεβο βρίσκονται σήμερα οι σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας, σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή, πριν τις συνομιλίες Ουκρανίας με Αμερικανούς απεσταλμένους. Δεν διευκρινίστηκαν οι συναντήσεις.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Οι εκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ ανησυχούν το Κίεβο και ελπίζουν στη Μόσχα

Την Κυριακή, οι εκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον σε Ρωσία και Ουκρανία, με τη Μόσχα να στηρίζει ανοιχτά την AfD. Το κόμμα παραμένει απομονωμένο, καθώς όλα τα υπόλοιπα κόμματα αρνούνται συμμαχία μαζί του.