ΓΔ: 2587.93 -2.11% Τζίρος: 333.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σήμα αστυνομικού ICE
Το σήμα του ICE πάνω σε αμερικανική σημαία, σύμβολο της αστυνομικής υπηρεσίας των ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Εφετείο απαγόρευσε στην Εφορία να δίνει στην ICE στοιχεία μεταναστών

Ομοσπονδιακό Εφετείο των ΗΠΑ απαγόρευσε τη μαζική διαβίβαση προσωπικών φορολογικών δεδομένων μεταναστών προς τις υπηρεσίες μετανάστευσης, μπλοκάροντας σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για μαζικές απελάσεις.

Ομοσπονδιακό Εφετείο των ΗΠΑ απαγόρευσε στις φορολογικές αρχές να μεταβιβάζουν μαζικά προσωπικές πληροφορίες φορολογουμένων στις υπηρεσίες μετανάστευσης, με στόχο τη διευκόλυνση μαζικών απελάσεων παράτυπων μεταναστών, όπως είχε ζητήσει η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η αμερικανική εφορία (IRS) επιτρέπει σε εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες να καταβάλλουν φόρους, γεγονός που συχνά θεωρείται ως μέσο υποστήριξης αιτημάτων νομιμοποίησης. Παράλληλα, η διαδικασία αυτή ενισχύει και τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων, όπως η διεύθυνση, τα εισοδήματα και η οικογενειακή κατάσταση των φορολογουμένων, προστατεύεται αυστηρά από την ομοσπονδιακή νομοθεσία μετά το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ τη δεκαετία του 1970.

Ωστόσο, συμφωνία που συνήφθη το 2025 με την IRS επιτρέπει στην ομοσπονδιακή αστυνομία μετανάστευσης (ICE) να ζητά πληροφορίες για άτομα που ερευνά ή που αποτελούν στόχο διαταγών απέλασης. Βάσει της συμφωνίας, η ICE ζήτησε τις διευθύνσεις περίπου 1,28 εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά ομοσπονδιακή δικαστής είχε μπλοκάρει προσωρινά, τον περασμένο Νοέμβριο, τη μεταβίβαση των προσωπικών δεδομένων. Ωστόσο, περισσότεροι από 47.000 φάκελοι είχαν ήδη σταλεί στην ICE.

Η σημερινή απόφαση του ομοσπονδιακού Εφετείου επικύρωσε τη στάση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

Το Εφετείο επεσήμανε ότι η Εφορία παρέβλεψε τη νομική υποχρέωση να διασφαλίζει πως οι πληροφορίες δίνονται μόνο σε υπαλλήλους που εμπλέκονται άμεσα και προσωπικά σε κάθε έρευνα. Σε όλες τις αιτήσεις της ICE για 1,28 εκατομμύρια άτομα, το ίδιο άτομο αναφερόταν ως αρμόδιος επικοινωνίας. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε απίθανο ένας υπάλληλος να διαχειρίζεται προσωπικά τόσες υποθέσεις.

Καθώς η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι η ICE επιδίωκε τις πληροφορίες για να προωθήσει το πρόγραμμα μαζικών απελάσεων του Λευκού Οίκου, η δικαστής κατέληξε ότι οι λόγοι ήταν "προσχηματικοί".

Ο Νάνταν Τζόσι, νομικός σύμβουλος της οργάνωσης Public Citizen, που προσέφυγε στη δικαιοσύνη για παρόμοια υπόθεση, χαιρέτισε την απόφαση, τονίζοντας πως «αναγνωρίζει στους αλλοδαπούς τα ίδια δικαιώματα στην ιδιωτική ζωή στις φορολογικές τους δηλώσεις με όλους τους φορολογουμένους».

«Η επιθυμία της κυβέρνησης Τραμπ να αντλήσει προσωπικές πληροφορίες στο όνομα του προγράμματός της για τη μετανάστευση δεν δικαιολογεί την αδυναμία της να τηρήσει τον νόμο», υπογράμμισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Δικαστήριο στις ΗΠΑ ακυρώνει τον φορολογικό διακανονισμό Τραμπ με την IRS

Δικαστής ακύρωσε διακανονισμό μεταξύ Τραμπ και IRS που έδινε φοροαπαλλαγές στις εταιρείες του και δημιουργούσε ταμείο 1,8 δισ. δολαρίων. Έκρινε πως δεν υπήρχε πραγματική αντιδικία και παρέπεμψε τους εμπλεκόμενους σε δεοντολογικό έλεγχο.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δικαστής ζητά εξηγήσεις από δικηγόρους Τραμπ για συμβιβασμό 1,8 δισ.

Δικαστής στη Φλόριντα επανεξετάζει τη συμφωνία Τραμπ-Υπουργείου Δικαιοσύνης για αγωγή 10 δισ. δολαρίων κατά της Εφορίας, ύστερα από αντιδράσεις και καταγγελίες για απάτη από 35 συνταξιούχους δικαστές.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ απέσυρε αγωγή 10 δισ. δολαρίων κατά της Εφορίας για διαρροή φορολογικών

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη μήνυση 10 δισ. δολαρίων κατά της αμερικανικής Εφορίας, χωρίς να διευκρινιστούν τα αίτια ή αν υπήρξε συμβιβασμός. Η αγωγή αφορούσε διαρροή φορολογικών του στοιχείων στα ΜΜΕ.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι Δημοκρατικοί αποπροσανατολίζουν με τα email του Έπστιν

Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι ανακινούν το θέμα Έπστιν για να αποσπάσουν την προσοχή από τα λάθη τους στη δημοσιονομική παράλυση και προειδοποίησε τους Ρεπουμπλικάνους «να μην πέσουν στην παγίδα αυτή».
Έλον Μασκ και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ προς Μασκ: Άρση των περιορισμών στο Starlink για την Ουκρανία

Ο Τραμπ ζήτησε από τον Ίλον Μασκ να άρει περιορισμούς στη χρήση του Starlink στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Μετά τη συνομιλία τους, το σύστημα Starlink λειτούργησε πιο ομαλά, αναφέρουν αξιωματούχοι.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Δικαστήριο στις ΗΠΑ διέταξε τον Τραμπ να καταθέσει ένορκα σε υπόθεση με το BBC

Δικαστής διέταξε τον Τραμπ να καταθέσει έως 11 Δεκεμβρίου για αγωγή που έχει καταθέσει κατά του BBC, ζητώντας 10 δισ. δολάρια για δυσφήμιση. Το BBC ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ αποφεύγει να απαντήσει σε ερωτήσεις για την υπόθεση.