Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τη Νότια Κορέα, καλώντας τη να μην προχωρήσει σε στρατιωτική ανάπτυξη ή συμμετοχή σε επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο στενό του Ορμούζ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μια τέτοια ενέργεια θα είχε "σοβαρές συνέπειες" για την περιοχή.
Η Σεούλ είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να συνεισφέρει στην προστασία της ναυσιπλοΐας στο στρατηγικό αυτό πέρασμα, το οποίο έχει πληγεί από σοβαρές διαταραχές μετά την έναρξη του πολέμου στα τέλη Φεβρουαρίου μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Παράλληλα, η νοτιοκορεατική πλευρά διευκρίνισε πως δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση και ότι οποιαδήποτε συμμετοχή θα εξαρτηθεί από τη διατήρηση των αμυντικών της δυνατοτήτων.
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγαΐ, κάλεσε τη Σεούλ να μην υποκύψει "στις πιέσεις και στον εκφοβισμό των ΗΠΑ". Σε ανάρτησή του στο X, τόνισε ότι "τυχόν στρατιωτική ανάπτυξη ή συμμετοχή άλλων χωρών σε επιχειρήσεις στον Περσικό Κόλπο ή στο στενό του Ορμούζ δεν μπορεί να θεωρηθεί παρά απευθείας υποστήριξη στην πλευρά που φέρει την ευθύνη για την επίθεση αυτή και θα έχει σοβαρές συνέπειες".
Παρά την κατάπαυση πυρός που είχε εγκαθιδρυθεί τον Απρίλιο, Τεχεράνη και Ουάσινγκτον συνεχίζουν να ανταλλάσσουν πυρά στην περιοχή του στενού. Οι διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο της κρίσιμης θαλάσσιας διαδρομής, μέσω της οποίας διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου και αερίου, παραμένουν σε αδιέξοδο.
Η κυκλοφορία στο στενό έχει σχεδόν διακοπεί από την έναρξη του πολέμου, προκαλώντας αναταραχές στις διεθνείς αγορές ενέργειας και σημαντική αύξηση στις τιμές του πετρελαίου. Το Ιράν απαιτεί πλέον από τα πλοία να λαμβάνουν άδεια πριν περάσουν από το στενό, ένα μέτρο που συναντά έντονες αντιδράσεις από την Ουάσινγκτον και άλλες χώρες της περιοχής.
Σύμφωνα με δηλώσεις της Τεχεράνης, δεν προβλέπεται επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς ελεύθερης ναυσιπλοΐας. Παράλληλα, το Κατάρ τονίζει ότι οι χώρες του Κόλπου δεν μπορούν να βασίζονται αποκλειστικά στις ΗΠΑ για την ασφάλειά τους και πρέπει να ενισχύσουν την αυτονομία τους, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζέντ αλ Ανσάρι, στο περιθώριο του Forum Hili.
Το Κατάρ διαδραματίζει σημαντικό μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον, έχοντας υποστεί και το ίδιο επιθέσεις από το Ιράν σε αμερικανικές εγκαταστάσεις και ενεργειακές υποδομές στην περιοχή. Οι χώρες του Κόλπου, σύμμαχοι της Ουάσινγκτον, φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις, με τη μεγαλύτερη να βρίσκεται στο Κατάρ.
Έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του παραμένουν στάσιμες. Οι εχθροπραξίες επανέλαβαν στα τέλη Αυγούστου, ενώ το Ιράν εξακολουθεί να αποκλείει το στενό του Ορμούζ και οι ΗΠΑ να επιβάλλουν αποκλεισμό σε ιρανικά λιμάνια.
Τον Αύγουστο, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, επισκέφθηκε την Τεχεράνη στο πλαίσιο των μεσολαβητικών προσπαθειών, μετά από συνομιλίες μεταξύ Ιράν και Ομάν, με στόχο την εγκαθίδρυση προσωρινού θαλάσσιου διαδρόμου και την προώθηση επιχειρήσεων αποναρκοθέτησης.