ΓΔ: 2587.93 -2.11% Τζίρος: 333.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Έκρηξη στην Υεμένη

Υεμένη: Πάνω από 300 νεκροί από επίθεση των Χούθι, οικογένειες άστεγες

Πάνω από 300 νεκροί και εκατοντάδες εκτοπισμένοι στην Υεμένη, μετά από συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της κυβέρνησης και των Χούθι στη νοτιοδυτική χώρα. Οι μάχες οδήγησαν οικογένειες σε καταυλισμούς στην περιοχή της Τάιζ.

Πάνω από 300 νεκροί και εκατοντάδες εκτοπισμένοι είναι ο απολογισμός των πρόσφατων εχθροπραξιών στη νοτιοδυτική Υεμένη, όπου συγκρούονται δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης με μαχητές του κινήματος Ανσαραλά, γνωστού και ως Χούθι. Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων τον Ιούλιο, σε συνδυασμό με την ευρύτερη περιφερειακή αστάθεια, έχει προκαλέσει νέο κύμα βίας και ανθρωπιστικής κρίσης.

Οι αντάρτες εξαπέλυσαν πρόσφατα επίθεση με στόχο τον έλεγχο στρατηγικών περιοχών γύρω από το στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ. Πολλές οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καταφεύγοντας σε καταυλισμούς εκτοπισμένων στην περιοχή της Τάιζ, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν εικόνες εσωτερικά εκτοπισμένων που φτάνουν με ημιφορτηγά, μεταφέροντας τα απαραίτητα για επιβίωση και στήνοντας σκηνές εκτεθειμένοι στη ζέστη. Μαρτυρίες εκτοπισμένων, όπως της Ράουντα Χασάν και της Νίμα Σάιφ, περιγράφουν τη βία και την απόγνωση που βιώνουν οι κάτοικοι, με πολλούς να βρίσκονται «παγιδευμένοι και πεινασμένοι».

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, περίπου 1.790 νοικοκυριά εκτοπίστηκαν από την Παρασκευή λόγω «εντατικών βομβαρδισμών και μαχών». Η κατάσταση οδήγησε και σε «δευτερογενείς εκτοπίσεις μεγάλης κλίμακας» ήδη εκτοπισμένων πληθυσμών.

Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές συγκρούσεις, προειδοποιώντας για «καταστροφικές συνέπειες» σε πολιτικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο για την Υεμένη και τον πληθυσμό της.

Από το Σάββατο έως την Κυριακή, οι μάχες προκάλεσαν πάνω από 140 θανάτους. Αξιωματικοί των κυβερνητικών δυνάμεων ανέφεραν 84 απώλειες στις τάξεις τους, κυρίως από επιθέσεις με ρουκέτες, ενώ πηγές του AFP στο κίνημα Ανσαραλά έκαναν λόγο για 57 νεκρούς αντάρτες.

Η ένταση των εχθροπραξιών φέρεται να έχει μειωθεί, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης με έδρα την Άντεν και υποστήριξη από τη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, οι Χούθι συνεχίζουν να προελαύνουν δυτικά της Τάιζ, ενισχύοντας τη θέση τους προς το στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ.

Στρατηγική σημασία του Μπαμπ ελ Μάντεμπ

Η επίθεση των ανταρτών υπονόμευσε περαιτέρω τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Υεμένη, με αναλυτές να προειδοποιούν για κλιμάκωση της σύγκρουσης. Το πέρασμα του Μπαμπ ελ Μάντεμπ, που συνδέει την Ασία με την Ευρώπη μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία μετά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το κλείσιμο του στενού του Ορμούζ.

Η Υεμένη βρίσκεται στο επίκεντρο της περιφερειακής σύρραξης που ξέσπασε μετά τους αμερικανοϊσραηλινούς βομβαρδισμούς στο Ιράν στα τέλη Φεβρουαρίου. Η κατάπαυση του πυρός που ίσχυε από το 2022 κατέρρευσε τον Ιούλιο, όταν οι Χούθι απέρριψαν τον έλεγχο της πολεμικής αεροπορίας του Ριάντ στον υεμενίτικο εναέριο χώρο.

Το κίνημα έχει εντείνει τις επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και περιοχές ελεγχόμενες από κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ ανακοίνωσε θαλάσσιο αποκλεισμό στη Σαουδική Αραβία, στοχεύοντας σε πετρελαιοφόρα και διυλιστήρια.

Ο πόλεμος στην Υεμένη, που γενικεύτηκε το 2014, έχει προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους και έχει βυθίσει τη χώρα σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση, καθιστώντας την μία από τις φτωχότερες της αραβικής χερσονήσου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Σαουδικής Αραβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Καταρρίφθηκαν drones σε Ριάντ και Μεδίνα, ανακοίνωσαν οι αρχές

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την αναχαίτιση και καταστροφή τεσσάρων drones σε Ριάντ και Μεδίνα, ενόψει συνεχών επιθέσεων των Χούθι από την Υεμένη, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του σαουδαραβικού στρατιωτικού συνασπισμού.
Ουρανοξύστες Ριάντ Σαουδική Αραβία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εντολή αποχώρησης υπαλλήλων και οικογενειών από την πρεσβεία στο Ριάντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε την απομάκρυνση του προσωπικού της πρεσβείας στο Ριάντ και των οικογενειών τους λόγω των συχνών επιθέσεων των Χούθι. Ανάλογα μέτρα ισχύουν για αμερικανικές πρεσβείες σε Εμιράτα, Ιορδανία, Κατάρ, Μπαχρέιν.
Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σίσι: Ρόλος Αιγύπτου στη Σαουδική Άμυνα, όχι επίθεση στην Υεμένη

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου αλ Σίσι τόνισε ότι η στρατιωτική υποστήριξη προς τη Σαουδική Αραβία αφορά μόνο την άμυνα και δεν περιλαμβάνει επίθεση στην Υεμένη, ενώ η Αίγυπτος θα υπερασπιστεί και άλλα αραβικά κράτη εάν της ζητηθεί.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Χούθι: Επίθεση σε βάση νότιας Υεμένης, αρνούνται πλήγμα στη Μεδίνα

Οι Χούθι εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους και drones κατά βάσης του σαουδαραβικού συνασπισμού στο αεροδρόμιο αλ Ραγιάν στη Μουκάλα, σύμφωνα με αξιωματούχους, ενώ διαψεύδουν πλήγματα κατά της Σαουδικής Αραβίας.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Έκρηξη στο αεροδρόμιο Άντεν - Χούθι: Στοχεύσαμε θέση Σαουδικής Αραβίας

Οι Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο σε σαουδαραβική θέση στο Άντεν, κοντά στο αεροδρόμιο, σηματοδοτώντας την τρίτη επίθεση στην πόλη, όπου εδρεύει η κυβερνηση που στηρίζει το Ριάντ.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Αναχαιτίστηκαν 5 drones, ένα κοντά στη Μεδίνα

Ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την κατάρριψη πέντε drones που εκτοξεύθηκαν κατά του βασιλείου από τους Χούθι, με τα τέσσερα στην ανατολική περιοχή και το ένα κοντά στη Μεδίνα, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.