ΓΔ: 2610.22 0.26% Τζίρος: 296.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Χαβιέ Μιλέι χαμογελαστός

Έρευνα για σχέσεις με πετρελαϊκά έργα στις Μαλβίνες ξεκινά η Αργεντινή

Η Αργεντινή ξεκίνησε έρευνα για 45 οντότητες σχετικά με δραστηριότητες υδρογονανθράκων στα νησιά Μαλβίνες, αμέσως μετά από ομιλία του Μιλέι που ανακοίνωσε αυστηρότερες κυρώσεις στα σχέδια γύρω από το αμφισβητούμενο αρχιπέλαγος.

Η προεδρία της Αργεντινής ανακοίνωσε την Παρασκευή τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με πιθανές σχέσεις 45 οντοτήτων με σχέδια υδρογονανθράκων γύρω από τα νησιά Μαλβίνες, γνωστά και ως Φόκλαντς στη Βρετανία. Η κίνηση αυτή ακολουθεί επιθετική ομιλία του Χαβιέρ Μιλέι για το ζήτημα της κυριαρχίας στο αρχιπέλαγος του νότιου Ατλαντικού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, δόθηκαν οδηγίες για την έναρξη διαδικασιών σε βάρος 45 «φυσικών ή νομικών προσώπων», με σκοπό να ερευνηθούν και να τιμωρηθούν εφόσον διαπιστωθεί συμμετοχή τους σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα νησιά Μαλβίνες.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά την ομιλία του Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος, επικαλούμενος «ούριους ανέμους» για τη διεκδίκηση της κυριαρχίας της χώρας στα νησιά, προανήγγειλε σκληρότερες κυρώσεις για κάθε πετρελαϊκό σχέδιο στην περιοχή, την κυριαρχία της οποίας διεκδικούν τόσο το Μπουένος Άιρες όσο και το Λονδίνο.

Αν και η προεδρία δεν κατονομάζει τις οντότητες που ερευνώνται, αργεντίνικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι περιλαμβάνονται επιχειρήσεις από τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Δανία, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία και το Ισραήλ.

Οι ενδεχόμενες κυρώσεις θα αφορούν όχι μόνο εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν παράνομα στην υφαλοκρηπίδα της Αργεντινής, αλλά και τους μετόχους και τις συνεργαζόμενες εταιρείες παροχής υπηρεσιών, όπως αναφέρει η προεδρία.

Το αρχιπέλαγος των νησιών Μαλβίνες, που βρίσκεται περίπου 600 χιλιόμετρα από τις ακτές της Παταγονίας και διοικείται από το Ηνωμένο Βασίλειο, αποτέλεσε το 1982 θέατρο πολέμου διάρκειας 74 ημερών μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Αργεντινής και του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη σύρραξη εκείνη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 649 Αργεντινοί και 255 Βρετανοί στρατιωτικοί.

Η σκλήρυνση της στάσης του Μιλέι για τις Μαλβίνες, θέμα κεντρικό στην ταυτότητα της Αργεντινής, ακολουθεί δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ιδεολογικού συμμάχου του κ. Μιλέι, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να «αναθεωρήσει» την αμερικανική ουδετερότητα. Το σχόλιο αυτό έγινε με αφορμή την καταδίκη από πλευράς Αργεντινής της εξερεύνησης από βρετανική εταιρεία στα ύδατα των νησιών.

Σε απάντηση στην ομιλία Μιλέι, το Λονδίνο επαναβεβαίωσε την Παρασκευή ότι τα Φόκλαντ «είναι και θα παραμείνουν βρετανικά, γιατί αυτή είναι η συντριπτική βούληση των κατοίκων τους», υπογραμμίζοντας ότι η δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου για τα νησιά «είναι απόλυτη και ακλόνητη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαβιέ Μιλέι χαμογελαστός
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μιλέι αναγγέλλει αυστηρότερα μέτρα για τα νησιά Μαλβίνας

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι ανακοίνωσε αυστηρότερες κυρώσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται χωρίς άδεια στα Μαλβίνας, ενισχύοντας τη διεκδίκηση της χώρας, λίγο μετά σχετικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Δεξαμενόπλοιο χτύπησε νάρκη στα Στενά Ορμούζ, λένε οι Φρουροί

Πετρελαιοφόρο εξερράγη και τυλίχθηκε στις φλόγες μετά από πρόσκρουση σε νάρκη στα νότια Στενά του Ορμούζ, όπως ανακοίνωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
αγωγοί φυσικού αερίου
ΑΓΟΡΕΣ

Ξεπέρασε τα 86 δολάρια το φυσικό αέριο: Σε υψηλό από τον Δεκέμβριο του 2022

Οι διαταραχές στην προμήθεια LNG από το Κατάρ και τα χαμηλά αποθέματα της Γερμανίας ενισχύουν τις πιέσεις στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, με την τιμή να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πωλήσεις υδρογονανθράκων 320 δισ. στην ΕΕ παρά τις κυρώσεις

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι από το 2022 πούλησε στην Ευρώπη υδρογονάνθρακες αξίας 320 δισ. δολαρίων, παρά τις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Φέτος οι εξαγωγές προς την ΕΕ έφτασαν τα 21,3 δισ. δολάρια.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικός στρατός: Πλήγμα στο μεγαλύτερο ρωσικό διυλιστήριο στο Ομσκ

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πλήγμα στο μεγαλύτερο ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου στο Ομσκ της Σιβηρίας, περίπου 2.500 χλμ. από την Ουκρανία. Το διυλιστήριο, που διαχειρίζεται η Gazpromneft, προμηθεύει καύσιμα στον ρωσικό στρατό.