ΓΔ: 2643.62 1.28% Τζίρος: 333.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Έκρηξη στην Υεμένη

Υεμένη: Πάνω από 80 νεκροί σε συγκρούσεις το τελευταίο 24ωρο

Πάνω από 80 μαχητές σκοτώθηκαν στην Υεμένη από χθεσινές συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και Χούθι, μετά από επίθεση των ανταρτών με ρουκέτες και drones σε παραλιακές περιοχές της Ερυθράς Θάλασσας και την Ταΐζ.

Περισσότεροι από 80 μαχητές έχασαν τη ζωή τους στην Υεμένη το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με πηγές και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης, καθώς εντάθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών Χούθι.

Οι βίαιες συμπλοκές ξέσπασαν μετά από χερσαία επίθεση των φιλοϊρανών Χούθι, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) σε παράκτιες περιοχές της Ερυθράς Θάλασσας και στην περιοχή της Ταΐζ.

Στρατιωτικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι αντάρτες επιδιώκουν να καταλάβουν περιοχές στο στενό Μπαμπ Αλ-Μαντέμπ, μια στρατηγικής σημασίας θαλάσσια οδό που συνδέει την Ασία με την Ευρώπη μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Αναφορές από στρατιωτικούς στην Ερυθρά Θάλασσα και την Ταΐζ κάνουν λόγο για 24 και 15 νεκρούς αντίστοιχα από τις κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ σύμφωνα με ιατρικές πηγές στις περιοχές που ελέγχουν οι Χούθι, τουλάχιστον 42 αντάρτες έχασαν τη ζωή τους.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επίσημος απολογισμός από καμία πλευρά.

Όπως μεταφέρουν κυβερνητικές στρατιωτικές πηγές, οι αντάρτες προσπαθούν να απομονώσουν την πόλη-λιμάνι Μούχα, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του στενού και έχει βρεθεί στο στόχαστρο εδώ και εβδομάδες, από τις υπόλοιπες περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση.

Οι Χούθι δεν έχουν υπό τον έλεγχό τους ζώνες πάνω στο Μπαμπ Αλ-Μαντέμπ, ωστόσο διατηρούν τον έλεγχο του λιμανιού της Χοντέιντα στα βόρεια.

Τον Ιούλιο, οι αντάρτες είχαν ανακοινώσει ναυτικό αποκλεισμό κατά της Σαουδικής Αραβίας, με το Μπαμπ Αλ-Μαντέμπ να αποτελεί τη μοναδική θαλάσσια δίοδο για τη χώρα αυτή, μετά τον αποκλεισμό του Στενού του Ορμούζ από το Ιράν από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή τον Φεβρουάριο.

Μετά από εμφύλια σύρραξη που διαρκεί πάνω από δέκα χρόνια, η Υεμένη ενεπλάκη τον Ιούλιο στην περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, καθώς οι Χούθι παραβίασαν την εκεχειρία του 2022 με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία.

Έκτοτε, οι αντάρτες έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους εναντίον στρατιωτικών στόχων και περιοχών που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Ο πόλεμος στην Υεμένη ξεκίνησε το 2014, όταν οι Χούθι εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση από το προπύργιό τους στη Σαάντα, καταλαμβάνοντας σημαντικά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.

Η κυβέρνηση της Υεμένης, αποδυναμωμένη, κατέφυγε στο Άντεν το 2015 και έλαβε τη στήριξη στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία του Ριάντ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένη πόλη Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες από ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο

Μια 21χρονη σκοτώθηκε και δύο άτομα τραυματίστηκαν από ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βιτάλι Κλίτσκο. Ζημιές υπέστησαν ιατρικό κέντρο και άλλο ένα κτίριο.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΟΜ: Εκατομμύρια Ουκρανοί απειλούνται με νέα αναγκαστική εκκένωση

Ο ΔΟΜ προειδοποιεί ότι εκατομμύρια Ουκρανοί που επέστρεψαν στα σπίτια τους ίσως χρειαστεί να τα εγκαταλείψουν ξανά, λόγω κατεστραμμένων σπιτιών, ενεργειακών επιθέσεων και υψηλού κόστους θέρμανσης, κυρίως όσοι γύρισαν πρόσφατα.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Χούθι: Προειδοποίηση γρήγορης απάντησης στις ΗΠΑ για επέμβαση στη Υεμένη

Ανώτατος αξιωματούχος των Χούθι προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν άμεση και επώδυνη απάντηση αν επέμβουν στη σύγκρουση στην Υεμένη. Κάλεσε, επίσης, απομάκρυνση εργαζομένων από σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Εκτόξευση πυραύλου πεδίου
ΔΙΕΘΝΗ

Πύραυλος έπληξε το αεροδρόμιο του Ριάντ στη Σαουδική Αραβία

Δυνάμεις των Χούθι εκτόξευσαν πύραυλο εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου Ριάντ, αναφέρει διπλωματική πηγή στο AFP. Η επίθεση σημειώθηκε γύρω στις 15:00, με το αεροδρόμιο να εκκενώνεται μετά από αναφορές για έκρηξη.
Αεροφωτογραφία Πόκροβσκ βομβαρδισμένο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικός βομβαρδισμός με πέντε νεκρούς στη Ντονέτσκ, Ουκρανία

Πέντε νεκροί και έξι τραυματίες από ρωσικό βομβαρδισμό στην Ολεξάντριβκα, Ντονέτσκ. Επτά άτομα, μεταξύ τους δύο παιδιά, παραμένουν εγκλωβισμένα στα ερείπια. Οι ρωσικές δυνάμεις έριξαν τέσσερις βόμβες, σύμφωνα με τον τοπικό διοικητή.