ΓΔ: 2695.79 -1.55% Τζίρος: 173.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:49:40
Έκρηξη στην Υεμένη

Υεμένη: Πάνω από 80 νεκροί σε συγκρούσεις το τελευταίο 24ωρο

Πάνω από 80 μαχητές σκοτώθηκαν στην Υεμένη από χθεσινές συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και Χούθι, μετά από επίθεση των ανταρτών με ρουκέτες και drones σε παραλιακές περιοχές της Ερυθράς Θάλασσας και την Ταΐζ.

Περισσότεροι από 80 μαχητές έχασαν τη ζωή τους στην Υεμένη το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με πηγές και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης, καθώς εντάθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών Χούθι.

Οι βίαιες συμπλοκές ξέσπασαν μετά από χερσαία επίθεση των φιλοϊρανών Χούθι, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) σε παράκτιες περιοχές της Ερυθράς Θάλασσας και στην περιοχή της Ταΐζ.

Στρατιωτικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι αντάρτες επιδιώκουν να καταλάβουν περιοχές στο στενό Μπαμπ Αλ-Μαντέμπ, μια στρατηγικής σημασίας θαλάσσια οδό που συνδέει την Ασία με την Ευρώπη μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Αναφορές από στρατιωτικούς στην Ερυθρά Θάλασσα και την Ταΐζ κάνουν λόγο για 24 και 15 νεκρούς αντίστοιχα από τις κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ σύμφωνα με ιατρικές πηγές στις περιοχές που ελέγχουν οι Χούθι, τουλάχιστον 42 αντάρτες έχασαν τη ζωή τους.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επίσημος απολογισμός από καμία πλευρά.

Όπως μεταφέρουν κυβερνητικές στρατιωτικές πηγές, οι αντάρτες προσπαθούν να απομονώσουν την πόλη-λιμάνι Μούχα, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του στενού και έχει βρεθεί στο στόχαστρο εδώ και εβδομάδες, από τις υπόλοιπες περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση.

Οι Χούθι δεν έχουν υπό τον έλεγχό τους ζώνες πάνω στο Μπαμπ Αλ-Μαντέμπ, ωστόσο διατηρούν τον έλεγχο του λιμανιού της Χοντέιντα στα βόρεια.

Τον Ιούλιο, οι αντάρτες είχαν ανακοινώσει ναυτικό αποκλεισμό κατά της Σαουδικής Αραβίας, με το Μπαμπ Αλ-Μαντέμπ να αποτελεί τη μοναδική θαλάσσια δίοδο για τη χώρα αυτή, μετά τον αποκλεισμό του Στενού του Ορμούζ από το Ιράν από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή τον Φεβρουάριο.

Μετά από εμφύλια σύρραξη που διαρκεί πάνω από δέκα χρόνια, η Υεμένη ενεπλάκη τον Ιούλιο στην περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, καθώς οι Χούθι παραβίασαν την εκεχειρία του 2022 με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία.

Έκτοτε, οι αντάρτες έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους εναντίον στρατιωτικών στόχων και περιοχών που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Ο πόλεμος στην Υεμένη ξεκίνησε το 2014, όταν οι Χούθι εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση από το προπύργιό τους στη Σαάντα, καταλαμβάνοντας σημαντικά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.

Η κυβέρνηση της Υεμένης, αποδυναμωμένη, κατέφυγε στο Άντεν το 2015 και έλαβε τη στήριξη στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία του Ριάντ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροφωτογραφία Πόκροβσκ βομβαρδισμένο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικός βομβαρδισμός με πέντε νεκρούς στη Ντονέτσκ, Ουκρανία

Πέντε νεκροί και έξι τραυματίες από ρωσικό βομβαρδισμό στην Ολεξάντριβκα, Ντονέτσκ. Επτά άτομα, μεταξύ τους δύο παιδιά, παραμένουν εγκλωβισμένα στα ερείπια. Οι ρωσικές δυνάμεις έριξαν τέσσερις βόμβες, σύμφωνα με τον τοπικό διοικητή.
Κατεστραμμένα κτίρια Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση σε λιμενική υποδομή στην Οδησσό, λέει ο κυβερνήτης

Η Ρωσία επιτέθηκε σε λιμενικές και μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Οδησσό, πλήττοντας αποθήκες με φάρμακα, τρόφιμα και αγαθά, ενώ το ρωσικό ΥΠΕΘΑ ανακοίνωσε επιθέσεις σε ενεργειακές και αμυντικές υποδομές της Ουκρανίας με drones.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία δεσμεύεται για στρατιωτική βοήθεια στη Σαουδική Αραβία κατά της Ανσαραλά

Ο Άντι Μπέρναμ ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα υποστηρίξει στρατιωτικά τη Σαουδική Αραβία με εναέριο ανεφοδιασμό μαχητικών που αναχαιτίζουν επιθέσεις των Χούθι, περιορίζοντας την υποστήριξη σε αμυντικές αποστολές.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ συνομίλησε με τον πρόεδρο της Υεμένης για βοήθεια κατά των Χούθι

Ο Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Υεμένης, που ζήτησε αμερικανική βοήθεια κατά των Χούθι. Ο Τραμπ δεν έδωσε σαφή δέσμευση για στρατιωτική στήριξη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό πλήγμα στη Σλοβιάνσκ: Δύο νεκροί στην Ουκρανία

Δύο νεκροί και μία τραυματίας είναι ο απολογισμός ρωσικής επίθεσης στη Σλοβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο. Τρία σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Η πόλη απέχει 15 χλμ από το μέτωπο.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: 46.000 εκτοπισμένοι στο νοτιοδυτικό λόγω συγκρούσεων

Περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν στη νοτιοδυτική Υεμένη λόγω της αναζωπύρωσης των συγκρούσεων μεταξύ Χούθι και κυβερνητικών δυνάμεων, ανακοίνωσε ο ΔΟΜ, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς.