ΓΔ: 2535.82 -2.01% Τζίρος: 308.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:01:40
Πλημμυρισμένη ασιατική πόλη
Φώτο: Shutterstock

Δύο εργάτες διασώθηκαν ζωντανοί από υπόγεια σήραγγα στο Νεπάλ

Στο Νεπάλ, συνεργεία διέσωσαν δύο εργάτες από σήραγγα, όπου είχαν παγιδευτεί λόγω πλημμύρας στις 26 Αυγούστου. Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης με διεθνή βοήθεια, καθώς αγνοούνται εκατοντάδες σε έργα υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Σημαντική επιτυχία σημείωσαν τα σωστικά συνεργεία στο Νεπάλ, καθώς κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανούς δύο εργάτες από υπόγεια σήραγγα στο βόρειο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση δύο υπουργών. Οι εργάτες παρέμεναν παγιδευμένοι μετά την καταστροφική πλημμύρα που έπληξε τη χώρα στις 26 Αυγούστου.

Ο υπουργός Ενέργειας Μπιράζ Μπάχτα Σρίστα δήλωσε ότι «ένας άνθρωπος μόλις κατορθώθηκε να ανασυρθεί σώος (...) από σήραγγα στο Τρισούλι-3». Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Εσωτερικών Σουντάν Γκουρούν επιβεβαίωσε τη διάσωση και δεύτερου εργαζόμενου.

Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται με τη συμμετοχή δεκάδων μελών σωστικών συνεργείων, ενισχυμένων από ειδικούς που έχουν σταλεί από τις αρχές της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Κορέας. Για περισσότερη από μία εβδομάδα, τα συνεργεία σκάβουν ασταμάτητα σε διάφορες σήραγγες, όπου εκτιμάται ότι θάφτηκαν εκατοντάδες εργαζόμενοι λόγω της πλημμύρας, σε περιοχές όπου λειτουργούσαν ή κατασκευάζονταν υδροηλεκτρικοί σταθμοί και φράγματα.

Μετά την καταστροφή, οι αρχές του Νεπάλ είχαν εκτιμήσει πως περίπου εκατό εργαζόμενοι ενδέχεται να είχαν παγιδευτεί στη σήραγγα του έργου Τρισούλι-3. Μέχρι σήμερα, τα συνεργεία είχαν εντοπίσει μόνο πτώματα σε σήραγγες γεμάτες νερό και λάσπη, ανοίγοντας δρόμο με δυσκολία, συχνά με τη χρήση εκρηκτικών και βαρέων μηχανημάτων.

Ένα τεράστιο κύμα νερού, πάγου και συντριμμιών σάρωσε τις κοιλάδες στα σύνορα του Νεπάλ με την Κίνα. Ο πιο πρόσφατος επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 1.280 νεκρούς και πάνω από 5.600 αγνοούμενους.

Μεταξύ των αγνοουμένων περιλαμβάνονται πάνω από 900 υπάλληλοι και εργάτες σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς του Νεπάλ.

Η κυβέρνηση στο Κατμαντού δημοσίευσε φωτογραφίες των δύο διασωθέντων εργαζομένων, του Σαντζάι Σα και του Καμπίρ Μαχαρτζάν, οι οποίοι ανασύρθηκαν από διασώστες με κράνη και τοποθετήθηκαν σε φορεία.

«Είμαι τόσο χαρούμενος, ελάφρυνε η καρδιά μου», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμίρ Μαχαρτζάν, αδελφός ενός εκ των διασωθέντων, ο οποίος προς το παρόν αδυνατεί να κινήσει τα άκρα του.

Λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση της διάσωσης, ο Άρνολντ Ντιξ, Αυστραλός ειδικός σε επιχειρήσεις διάσωσης σε μεγάλα βάθη που συμμετέχει στην επιχείρηση, τόνισε στο AFP πως για πρώτη φορά κατέστη δυνατή επικοινωνία με επιζήσαντες.

Οι δύο διασωθέντες αναμένεται να μεταφερθούν το συντομότερο δυνατό σε νοσοκομείο στην πρωτεύουσα Κατμαντού, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δορυφορική εικόνα τυφώνα
ΔΙΕΘΝΗ

Σε επιφυλακή η Ταϊβάν λόγω του τυφώνα Τσάμπι με ανέμους 191 χλμ/ώρα

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται σχεδόν όλη η Ταϊβάν λόγω του τυφώνα Τσάμπι, που φέρνει ισχυρούς ανέμους και βροχές. Ο τυφώνας, παρότι εξασθενημένος, έχει ανέμους 191 χλμ/ώρα και απέχει 320 χλμ. από το νησί.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα πυραυλική επίθεση στο Κίεβο και επίθεση drones στη ρωσική Λίπετσκ

Νέοι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το Κίεβο, με τραυματίες και ζημιές. Στο Λίπετσκ της Ρωσίας τραυματίστηκε άνδρας από επίθεση drones. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως το τέλος του πολέμου δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά.
Ιταλικό κοινοβούλιο κτήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Έτοιμοι για νέους βανδαλισμούς δηλώνει ο υπ. Εσωτερικών

Ο Ιταλός υπ. Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι δήλωσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία για χειραγώγηση των νεαρών ταραχοποιών από το εξωτερικό, ενώ τόνισε την ανάγκη πρόληψης. Ο πρόεδρος Ματαρέλα κάλεσε για ευαισθησία στα προβλήματα της νεολαίας.
Γκουίντο Κροζέτο υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: 500 στρατιώτες στέλνει ο Κροζέτο στο Μιλάνο για ασφάλεια

Η Ιταλία στέλνει 500 στρατιώτες στο Μιλάνο για ενίσχυση της ασφάλειας μετά τα επεισόδια του Σαββατοκύριακου. Ενισχύεται η επιχείρηση «Ασφαλείς δρόμοι», ενώ ο πρόεδρος Ματαρέλα στηρίζει τους τραυματισμένους αστυνομικούς.
Πλημμυρισμένος δρόμος Ισπανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Δύο νεκροί από πλημμύρες στα ανατολικά λόγω ισχυρής βροχής

Δύο νεκροί και σοβαρές πλημμύρες στην ανατολική Ισπανία από ισχυρές βροχές. Οι αρχές καλούν τους κατοίκους Βαλένθια να παραμείνουν σπίτια τους, καθώς δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, παρασύροντας οχήματα.
Κατεστραμμένη πόλη Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζημιές σε σταθμό μετρό Κιέβου από ρωσική πυραυλική επίθεση

Το Κίεβο δέχθηκε νέο κύμα ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων τα ξημερώματα, με καταστροφές σε σταθμό μετρό, μια νεκρή 21χρονη και δύο τραυματίες. Ζημιές σημειώθηκαν σε ιατρικό κέντρο και σε άλλο κτίριο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κλίτσκο.