ΓΔ: 2648.58 -0.32% Τζίρος: 307.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία

Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε η συμφωνία παραγωγής drones με τη Γερμανία

Η Ουκρανία και η Γερμανία ολοκληρώνουν συμφωνία για κοινή ανάπτυξη drones και πυραύλων, όπως ανακοίνωσε ο Ζελένσκι μετά από συνομιλία με τον Γερμανό Καγκελάριο, προσδίδοντας ενισχυμένες αμυντικές δυνατότητες και στις δύο χώρες.

Η Ουκρανία βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης της συμφωνίας για drones με τη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς.

Η υπό διαμόρφωση συμφωνία, που είχε προταθεί από την ουκρανική πλευρά πριν από αρκετούς μήνες, αφορά την από κοινού ανάπτυξη διαφόρων τύπων drones, πυραύλων και συναφούς λογισμικού.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Ζελένσκι στην εφαρμογή Telegram, «οι ομάδες μας ήδη ολοκληρώνουν το κείμενο της συμφωνίας για τα drones, και αυτή , μεταξύ άλλων πραγμάτων, θα παράσχει αναμφίβολα τόσο στην Γερμανία όσο και στην Ουκρανία πρόσθετες αμυντικές δυνατότητες».

Η νέα συμφωνία θα βασιστεί στην υπάρχουσα αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία περιλαμβάνει πρόγραμμα ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια περίπου 15.000 μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναχαίτισης τύπου «Strila» στο Κίεβο. Τα συγκεκριμένα drones έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου «Shahed».

Τον Απρίλιο, η γερμανική εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας Quantum Systems και ο ουκρανικός κατασκευαστής WIY Drones ανακοίνωσαν τη δημιουργία της Quantum WIY Industries, κοινοπραξίας με στόχο την αύξηση της παραγωγής drone αναχαίτισης και τεχνολογιών αντιαεροπορικής άμυνας.

Παράλληλα, η Γερμανία χρηματοδοτεί παραγγελία για 50.000 επιθετικά drones τύπου Shrike, που κατασκευάζει η ουκρανική εταιρεία SkyFall, αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες γνωστές αγορές drone για το Κίεβο από δυτική κυβέρνηση.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Ζελένσκι σημείωσε ότι συζήτησε με τον Μερτς τη συμφωνία για τα drones, τη νέα γερμανική υποστήριξη στον τομέα της αντιαεροπορικής άμυνας και τα σχέδια για επικείμενη συνάντηση των δύο ηγετών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία ολοκληρώνει συμφωνία για drones με τη Γερμανία, λέει ο Ζελένσκι

Η Ουκρανία και η Γερμανία βρίσκονται στο τελικό στάδιο συμφωνίας για την από κοινού ανάπτυξη drones, πυραύλων και λογισμικού, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι, που τόνισε τα οφέλη για την άμυνα και των δύο χωρών.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο και Κίεβο ενισχύουν τη στρατιωτική τους συνεργασία

Γερμανία και Ουκρανία ενισχύουν τη στρατιωτική τους συνεργασία μετά από κυβερνητικές διαβουλεύσεις στο Βερολίνο, με έμφαση σε drones, αεράμυνα και πυραύλους, δημιουργώντας νέα στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Κοινή προεδρία Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας στη συνάντηση για Ουκρανία

Μακρόν, Μπέρναμ και Μερτς συμπροεδρεύουν στη συνάντηση της Συμμαχίας των Προθύμων για στήριξη της Ουκρανίας τη Δευτέρα. Ο Ζελένσκι θα παραστεί, ενώ η συμμετοχή θα είναι δια ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι-πρίγκιπας Σαουδικής Αραβίας: Συνομιλία για άμυνα και διατροφική ασφάλεια

Ο Ζελένσκι συζήτησε με τον Σαουδάραβα διάδοχο για τη συνεργασία στα drones και τα επόμενα βήματα, τονίζοντας τη σημασία ενίσχυσης δεσμών και κοινής συμβολής στην επισιτιστική ασφάλεια μέσω συντονισμένων ενεργειών.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: 456 drones καταρρίφθηκαν τη νύχτα, νεκροί σε δύο περιφέρειες

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 456 ουκρανικά drones σε νυχτερινές επιθέσεις που στόχευσαν 15 περιφέρειες και την Κριμαία, με νεκρούς να αναφέρονται σε δύο περιοχές, ενώ πλήγματα δέχτηκε και η Νιζνεκάμσκ στο Ταταρστάν.
Το Κρεμλίνο της Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο επικρίνει τον Μερτς για τις εγγυήσεις στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο επέκρινε δηλώσεις του Μερτς για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν γίνεται χωρίς τη Ρωσία. Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι είναι σε αδιέξοδο και κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τη διαδικασία.