ΓΔ: 2657.05 -0.75% Τζίρος: 258.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:18:37
Τεχνητή νοημοσύνη λιανεμπόριου
Φώτο: Shutterstock

Γαλλία: Περιβαλλοντικό τέλος έως 12 ευρώ σε Shein και Temu

Η Γαλλία επιβάλλει νέο περιβαλλοντικό τέλος στο fast fashion, στοχεύοντας εταιρείες όπως Shein και Temu, με χρέωση έως 14 ευρώ ανά προϊόν και ανώτατο όριο το 50% της τιμής.

Περιβαλλοντικό τέλος στις εταιρείες fast fashion βάζει από σήμερα (1.9.2026) η Γαλλία, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την αύξηση στις πωλήσεις φθηνών ρούχων μέσα από ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου. όπως Shein και Temu.

Το νέο τέλος, που προβλέπεται από τον νόμο για τη λεγόμενη «γρήγορη μόδα», στοχεύει στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από την υπερπαραγωγή ενδυμάτων. Τα ποσά ξεκινούν από 0,25 ευρώ για βασικά είδη, όπως ανδρικά εσώρουχα ή κάλτσες, και φτάνουν έως τα 12 ευρώ για πανωφόρια. Το ανώτατο όριο ορίζεται στο 50% της προ φόρων τιμής του προϊόντος.

Η εφαρμογή του τέλους έρχεται μετά τις αποφάσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ να καταργήσουν τα αφορολόγητα πακέτα χαμηλής αξίας, επιβάλλοντας πρόσθετο δασμό 3 ευρώ ανά είδος για αγορές από πλατφόρμες εκτός ΕΕ. Αυτή η εξέλιξη προσθέτει πίεση σε εταιρείες όπως η Shein.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι μετοχές της Shein σημείωσαν πτώση έως και 10% την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, πριν ανακτήσουν μέρος των απωλειών. Η εισαγωγή στο Χονγκ Κονγκ σηματοδοτεί το τέλος μιας μακράς διαδικασίας αναζήτησης κατάλληλης χρηματιστηριακής αγοράς, μετά την αναστολή σχεδίων για εισαγωγή στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, λόγω ελέγχου στις κινεζικές εφοδιαστικές αλυσίδες.

Shein και Temu δεν προχώρησαν σε δηλώσεις σχετικά με το νέο περιβαλλοντικό τέλος στη Γαλλία. Εκπρόσωπος της Shein στη Γαλλία είχε αναφέρει στο παρελθόν ότι το μέτρο αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου έχει χαρακτηρίσει τον γαλλικό νόμο μεροληπτικό, θεωρώντας ότι δημιουργεί εμπόδια στο εμπόριο και ενδέχεται να παραβιάζει τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Το ύψος του περιβαλλοντικού τέλους θα αυξάνεται σταδιακά έως το 2030, αγγίζοντας σχεδόν τα 20 ευρώ ανά προϊόν. Το τέλος κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό προϊόντων, τις τιμές και τη δυνατότητα επιδιόρθωσης.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της Shein, στις 31 Μαρτίου η πλατφόρμα διέθετε πάνω από 2 εκατομμύρια είδη, με 4.700 νέα στυλ να προστίθενται καθημερινά.

Αξιωματούχοι σημειώνουν ότι λιανοπωλητές όπως η Zara της Inditex και η H&M, που διαθέτουν μικρότερη γκάμα προϊόντων, δεν αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά από το νέο μέτρο.

Βάσει κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα απόβλητα υφασμάτων, κάθε κράτος-μέλος πρέπει να διαθέτει φορέα Διευρυμένης Ευθύνης Παραγωγού, ο οποίος συλλέγει τέλη από τους παραγωγούς για τη χρηματοδότηση περισυλλογής, διαλογής και ανακύκλωσης απορριφθέντων ρούχων.

Ο γαλλικός οργανισμός που έχει συσταθεί για τη χρηματοδότηση περισυλλογής και επαναχρησιμοποίησης υφασμάτων θα εισπράττει τα νέα τέλη από εισαγωγείς ή κατασκευαστές γρήγορης μόδας που υπόκεινται στο μέτρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπα Temu και Shein
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί οι «φτωχοί» Έλληνες «κολλάνε» σε Temu, Shein, Trendyol, AliExpress

Με αγοραστική δύναμη στο 70% του μέσου όρου της ΕΕ, οι καταναλωτές επιλέγουν χαμηλές τιμές σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες εκτός Ευρώπης, που πλέον αποτελούν βασικό κομμάτι της online καταναλωτικής συμπεριφοράς, παρά τους κινδύνους και τις αμφιβολίες.
Λογότυπα Temu και Shein
ΔΙΕΘΝΗ

Παρίσι: Υποχρεωτική επαλήθευση ηλικίας στη Shein μετά από δικαστική απόφαση

Δικαστήριο στο Παρίσι υποχρεώνει τη Shein να εφαρμόζει αυστηρή επαλήθευση ηλικίας για προϊόντα ενηλίκων, επιβάλλοντας πρόστιμο 10.000 ευρώ ανά παράβαση, ενώ απέρριψε αίτημα προσωρινής αναστολής λειτουργίας της πλατφόρμας.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλικό δικαστήριο εξετάζει αίτημα για αναστολή λειτουργίας της Shein

Η Shein αντιμετωπίζει δικαστική διαδικασία στο Παρίσι, καθώς η γαλλική κυβέρνηση ζητά αναστολή λειτουργίας της ιστοσελίδας της για τρεις μήνες, λόγω πώλησης απαγορευμένων ειδών από τρίτους πωλητές μέσω της πλατφόρμας της.
Κτήριο SHEIN
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Η κυβέρνηση θέλει τρίμηνο κλείσιμο της Shein

Η γαλλική κυβέρνηση θα ζητήσει δικαστικά την αναστολή λειτουργίας της ιστοσελίδας της Shein στη Γαλλία για τρεις μήνες, εξαιτίας πώλησης παράνομων προϊόντων, ενώ η εταιρεία άνοιξε το πρώτο φυσικό κατάστημά της στο Παρίσι.
Ηλεκτρονικό εμπόριο Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταργείται το αφορολόγητο μικροδεμάτων σε Temu, Shein, e-shops από

Από το 2026 καταργείται στην ΕΕ η τελωνειακή απαλλαγή για δέματα αξίας κάτω των 150 ευρώ από τρίτες χώρες. Όλα τα πακέτα θα φορολογούνται κανονικά, με στόχο δίκαιο ανταγωνισμό, ενίσχυση εσόδων και ασφαλέστερα προϊόντα.