ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Τουρκική σημαία στην Κωνσταντινούπολη

Τη Δευτέρα η Τουρκία φιλοξενεί την πρώτη συνεδρίαση άμυνας της Μέκκας

Στην Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιηθεί αύριο η πρώτη υπουργική συνάντηση Άμυνας και Εξωτερικών χωρών που υπέγραψαν αμυντική συμφωνία στη Μέκκα, σηματοδοτώντας δημιουργία Επιτροπής Στρατηγικής Πολιτικής και Άμυνας.

Η Τουρκία θα φιλοξενήσει αύριο στην Κωνσταντινούπολη την πρώτη υπουργική συνάντηση Άμυνας και Εξωτερικών των χωρών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία της Μέκκας, σύμφωνα με τουρκικές υπουργικές πηγές και το Ισλαμαμπάντ. Η εν λόγω αμυντική συμφωνία είχε υπογραφεί στις 7 Αυγούστου στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας από τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ, τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη διάρκεια της πρώτης αυτής συνεδρίασης θα συσταθεί μια Επιτροπή Στρατηγικής Πολιτικής και Άμυνας, αποτελούμενη από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς και τους αρχηγούς των γενικών επιτελείων ενόπλων δυνάμεων των τριών χωρών. Στόχος της επιτροπής είναι να καθορίσει τον στρατηγικό προσανατολισμό των μελλοντικών δραστηριοτήτων, όπως επισημαίνουν πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η συμφωνία αυτή συνδέει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, τη μεγαλύτερη δύναμη στον Κόλπο και τη μόνη πυρηνική δύναμη στον μουσουλμανικό κόσμο, ενισχύοντας τη γεωπολιτική σημασία της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας και Πακιστάν.

Στη συνάντηση της Δευτέρας στην Κωνσταντινούπολη θα προεδρεύσουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν και Γιασάρ Γκιουλέρ, μαζί με τον αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Σελτσούκ Μπαϊρακτάρογλου.

Το Πακιστάν θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ισάκ Νταρ, τον ομοσπονδιακό υπουργό Άμυνας Μουχαμάντ Ασίφ και τον αρχηγό του στρατού Ασίμ Μουνίρ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν.

Η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, θα στείλει τον υπουργό Εξωτερικών, πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ, τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν η διεθνής ασφάλεια, η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων και η διαλειτουργικότητα των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, σύμφωνα με την Άγκυρα.

Η Τουρκία επισημαίνει ακόμη ότι "επίθεση που διαπράττεται εναντίον οποιουδήποτε από τα κράτη μέρη της Συμφωνίας θα θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των μερών".

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Χ. Φιντάν: «Η Συμμαχία της Μέκκας δεν απειλεί καμία χώρα»

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, τόνισε πως η «Συμμαχία Άμυνας της Μέκκας» στοχεύει στην περιφερειακή σταθερότητα και συμπληρώνει το ΝΑΤΟ, είναι ανοιχτή σε κράτη που σέβονται κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Έτοιμοι να επιβάλουμε τα εθνικά μας συμφέροντα παντού

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εάν χρειαστεί και στο «πεδίο», παραμένοντας υπέρ του διαλόγου χωρίς να υποχωρεί από τις εθνικές θέσεις.
Σημαία Τουρκίας και χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Αμυντική συμφωνία με Πακιστάν-Σ. Αραβία ισοδυναμεί με Άρθρο 5 NATO

Η Τουρκία, Πακιστάν και Σαουδική Αραβία υπέγραψαν αμυντική συμφωνία αντίστοιχη με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Στη συμμαχία ίσως προστεθεί η Αίγυπτος, ενώ η συμφωνία δεν στρέφεται κατά του Ιράν.
s400 system
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία και Τουρκία συζητούν για πιθανή μεταπώληση των S-400 σε τρίτη χώρα

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται σε επαφές για ενδεχόμενη μεταπώληση των S-400 από την Άγκυρα σε τρίτη χώρα, υπογραμμίζοντας πως απαιτείται ρωσική άδεια για μια τέτοια ενέργεια.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα κερδίζει ήρεμα, όχι όπως υποστηρίζουν κάποιοι κύκλοι

Ο Κωστής Χατζηδάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δήλωσε στην ΕΡΤnews ότι η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της στην εξωτερική πολιτική και άμυνα, παρά τις φωνές που υποστηρίζουν ότι χάνει έναντι της Τουρκίας και υποτιμούν σημαντικές εξελίξεις.