ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Πανοραμικό Κίτο ηλιοβασίλεμα

Ισημερινός: 5 χρόνια φυλάκιση στον πρώην πρόεδρο Μορένο για διαφθορά

Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού, Λενίν Μορένο, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση για δωροληψία από την κινεζική Sinohydro. Έξι ακόμη καταδικάστηκαν, ανάμεσά τους και συγγενείς του. Ο Μορένο δηλώνει πως θα ασκήσει έφεση.

Σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών καταδικάστηκε ο Λενίν Μορένο, πρώην πρόεδρος του Ισημερινού (2017-2021), καθώς κρίθηκε ένοχος για δωροληψία από τον κινεζικό κατασκευαστικό όμιλο Sinohydro. Η υπόθεση αφορά την ανάθεση δημόσιας σύμβασης για την κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Το δικαστήριο έκρινε τον πρώην αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας ένοχο για το αδίκημα της διαφθοράς και του επέβαλε ποινή πέντε ετών φυλάκισης. Παράλληλα, ένοχα κρίθηκαν και άλλα έξι άτομα, μεταξύ των οποίων και πρώην πρεσβευτής της Κίνας.

Πριν από την ανακοίνωση της ποινής, ο 73χρονος Μορένο δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης. Στην ίδια υπόθεση, συγκατηγορούμενες ήταν η σύζυγος και η κόρη του, οι οποίες καταδικάστηκαν σε σχεδόν τρία χρόνια φυλάκισης για συνέργεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

γραμμή παραγωγής πυρομαχικών
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Δύο υπουργοί παύθηκαν λόγω σκανδάλου διαφθοράς

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε την αποπομπή των υπουργών Ενέργειας και Δικαιοσύνης, έπειτα από σκάνδαλο διαφθοράς 100 εκατ. δολαρίων στον ενεργειακό τομέα που όξυνε την πολιτική κρίση στη χώρα εν μέσω πολέμου.
Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Καμία ανοχή στη διαφθορά στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν επιχείρηση που αποκάλυψε διαφθορά στον ενεργειακό τομέα, ενώ ο Ζελένσκι δεσμεύτηκε για μηδενική ανοχή και καθαρή διοίκηση στον φορέα πυρηνικής ενέργειας.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι απέλυσε τον γενικό εισαγγελέα για υπόθεση διαφθοράς

Ο Ζελένσκι απέπεμψε τον γενικό εισαγγελέα Κραβτσένκο, του οποίου το γραφείο φέρεται να κάλυπτε τηλεφωνικές απάτες με αντάλλαγμα δωροδοκίες. Ο Κραβτσένκο αρνείται τις κατηγορίες και μήνυσε τον επικεφαλής του NABU για πλαστογραφία.
Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα
ΔΙΕΘΝΗ

Φιλιππίνες: Αθώα η 97χρονη Ιμέλντα Μάρκος για υπόθεση διαφθοράς

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Φιλιππίνων ακύρωσε την ποινή κάθειρξης για υπεξαίρεση σε βάρος της Ιμέλντα Μάρκος, πρώην πρώτης κυρίας, υπόθεση που εκκρεμούσε επί χρόνια. Το 2018 είχε καταδικαστεί για υπεξαίρεση μέσω ελβετικών ιδρυμάτων.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Παραίτηση του γενικού εισαγγελέα Ουκρανίας λόγω σκανδάλου διαφθοράς

Ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας Ρουσλάν Κραβτσένκο υπέβαλε την παραίτησή του για πολιτικούς λόγους, έπειτα από σκάνδαλο διαφθοράς που αφορά στέλεχος του γραφείου του. Ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ζελένσκι και το κοινοβούλιο.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Τέλος στη δίκη του πρώην προέδρου Ονδούρας για διαφθορά

Η δικαιοσύνη της Ονδούρας κατάργησε τη δίκη του πρώην προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, ο οποίος είχε καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών και έλαβε χάρη από τον Τραμπ, κρίνοντας πως δεν διαχειρίστηκε τα κεφάλαια που κατηγορούνταν.