ΓΔ: 2610.22 0.26% Τζίρος: 296.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία του Περού

Περού: Ζωντανός ο αυτόχθονας ηγέτης που θεωρήθηκε δολοφονημένος

Η οργάνωση ORAU της περουβιανής Αμαζονίας ανακάλεσε την ανακοίνωσή της για τη δολοφονία του ηγέτη Αμέρικο Πασκουάλ, αφού κυκλοφόρησε βίντεο όπου ο ίδιος εμφανίζεται ζωντανός και κάνει δηλώσεις από το σπίτι του.

Ανατροπή σημειώθηκε στην υπόθεση της φερόμενης δολοφονίας αυτόχθονα ηγέτη και υπερασπιστή του περιβάλλοντος στην περουβιανή Αμαζονία, καθώς σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της οργάνωσης ORAU, ο άνδρας είναι τελικά ζωντανός.

Αρχικά, η συλλογικότητα ORAU είχε γνωστοποιήσει ότι ο Αμέρικο Πασκουάλ, ηγέτης της κοινότητας των ασένινκα, δολοφονήθηκε την Κυριακή. Ωστόσο, η οργάνωση, που συσπειρώνει περίπου 20 οργανώσεις αυτόχθονων φυλών, ανακάλεσε την ανακοίνωσή της μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο στο οποίο ο φερόμενος ως νεκρός εμφανίζεται να κάνει δηλώσεις από το σπίτι του.

Στο βίντεο που μεταδόθηκε από την περουβιανή δημόσια τηλεόραση, ο 57χρονος αναφέρει: «Λένε ότι είμαι νεκρός», προσθέτοντας «είμαι εδώ, ήρεμος, στο σπίτι μου». Η ORAU επιβεβαίωσε ότι «ο αδελφός μας Αμέρικο Πασκουάλ είναι ζωντανός και βρίσκεται μαζί με την οικογένειά του αυτή τη στιγμή».

Επιπλέον, ομάδα αυτοχθόνων μετέβη στην απομακρυσμένη περιοχή Γιουρούα, στον νομό Ουκαγιάλι, για να επαληθεύσει την κατάσταση του ηγέτη της φυλής. Η αρχική ανακοίνωση της ORAU ανέφερε πως ο υπερασπιστής του περιβάλλοντος είχε δεχθεί πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια επεισοδίου με «τρίτους» σε έδαφος της κοινότητάς του, ενώ περιπολούσε για την ασφάλεια της περιοχής.

Το υπουργείο Πολιτισμού, που είχε «καταδικάσει τη δολοφονία» μέσω κοινωνικών δικτύων, διέγραψε το σχετικό μήνυμα μετά τις νεότερες εξελίξεις.

Οι απειλές εναντίον ηγετών που καταγγέλλουν την αποψίλωση ή την παράνομη εκμετάλλευση δασικών εκτάσεων παραμένουν συχνές σε περιοχές της περουβιανής Αμαζονίας. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Global Witness, από το 2012 έως το 2024 τουλάχιστον 62 υπερασπιστές του περιβάλλοντος έχουν δολοφονηθεί στο Περού, με τους 35 εξ αυτών να προέρχονται από αυτόχθονες λαούς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία του Περού
ΔΙΕΘΝΗ

Περού: Δολοφονία αυτόχθονα περιβαλλοντικού ηγέτη στην Αμαζονία

Ο ηγέτης των αυτοχθόνων Ασένινκα, Αμέρικο Πασκουάλ Τομίσα, δολοφονήθηκε στην περουβιανή Αμαζονία ενώ προστάτευε τα εδάφη του. Το Υπουργείο Πολιτισμού καταδίκασε το γεγονός που σημειώθηκε στην περιοχή Ουκαγιάλι.
Νίκος Ταγαράς στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΤΕΕ αποχαιρετά τον Νίκο Ταγαρά, σημαντικό μηχανικό και πολιτικό

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο τεχνικός κόσμος αποχαιρετούν με θλίψη τον Νίκο Ταγαρά, πολιτικό μηχανικό και υφυπουργό, που έφυγε από τη ζωή στις 29 Μαΐου σε ηλικία 70 ετών. Μάχιμος μηχανικός και ουσιαστικός πολιτικός.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδονησία: 20 εκατ. στρέμματα κάηκαν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου

Η Ινδονησία θα δεχθεί βοήθεια από Μαλαισία και Σιγκαπούρη για τις πυρκαγιές που κατέκαψαν σχεδόν 20 εκατ. στρέμματα φέτος, σημειώνοντας αύξηση 38% σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Nusantara Atlas.
Σάκης Αρναούτογλου ομιλία Ευρωκοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Αρναούτογλου: Βαριά γραφειοκρατία και κόστος για μικρές επιχειρήσεις από νέους κανόνες ΕΕ

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, επισήμανε στην Ευρωβουλή τις υπερβολικές γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις για τις μικρές επιχειρήσεις λόγω των κανόνων διαχείρισης συσκευασιών, ζητώντας άμεσες διορθώσεις.