ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται τολμηρότερη προσέγγιση προς την ΕΕ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ δήλωσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα ότι το Λονδίνο πρέπει να επιδιώξει στενότερους δεσμούς με την ΕΕ, καθώς ταξίδευαν μαζί προς το Κίεβο για τη Σύνοδο της Συμμαχίας των Προθύμων.

Το ζήτημα της ενίσχυσης των σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου - Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ του βρετανού πρωθυπουργού Άντι Μπέρναμ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού. Ο Μπέρναμ τόνισε ότι το Λονδίνο πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη τόλμη στην προσέγγισή του προς την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η επικείμενη σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, καθώς οι δύο ηγέτες ταξίδευαν μαζί προς το Κίεβο, όπου θα συμπροεδρεύσουν στη συνεδρίαση της Συμμαχίας των Προθύμων. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Μπέρναμ στην ουκρανική πρωτεύουσα με την ιδιότητα του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της οικοδόμησης πάνω στην υπάρχουσα συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους, ειδικά στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας, ενώ σημείωσε την ανάγκη για στενότερη συνεργασία σε όλο το εύρος των σχέσεων των δύο πλευρών.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε πως ο Μπέρναμ δήλωσε στον Κόστα ότι η Βρετανία «πρέπει να είναι τολμηρότερη στην προσέγγισή της στο ευρωπαϊκό μπλοκ».

Από το 2024 και μετά την εκλογή κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιδιώξει τη βελτίωση των εμπορικών του σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, η πρόοδος παραμένει περιορισμένη, με απογοητεύσεις να καταγράφονται και στις δύο πλευρές, αναφορικά με τις προσδοκίες ενός πρώην μέλους που δεν συμμετέχει πλέον στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου θα αποτελέσει την κατάλληλη πλατφόρμα για τη συνέχιση της διαδικασίας προσέγγισης.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς το Κίεβο, ο Άντι Μπέρναμ είχε επίσης συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Λυκ Φρίντεν, με αντικείμενο τους διαφορετικούς μηχανισμούς ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα των αμυντικών δαπανών.

Συζητήθηκαν η Τράπεζα για την Άμυνα και την Ασφάλεια (Defence, Security and Resilience Bank), που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Καναδά, και ο Πολυμερής Μηχανισμός Άμυνας (Multilateral Defence Mechanism), που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Βρετανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Πολωνίας.

Όπως αναφέρει η Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι παραπάνω μηχανισμοί μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βρετανική σημαία Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Πρώτη δημόσια εμφάνιση του πρίγκιπα Χάρι μετά την επιστροφή

Ο πρίγκιπας Χάρι εμφανίστηκε δημόσια στο Λονδίνο για πρώτη φορά μετά την επιστροφή της οικογένειάς του στη Βρετανία, μιλώντας σε φιλανθρωπική εκδήλωση και παρευρισκόμενος στα βραβεία Invictus Spirit Awards.
Βρετανική σημαία Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Αυξάνεται η πίεση στο Λονδίνο από τους ηγέτες για ανεξαρτησία

Οι ηγέτες Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας συναντώνται στο Κάρντιφ, επιδιώκοντας την ανεξαρτησία των περιοχών τους από το Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια πρωτοφανή σύνοδο με πολιτικούς πρωθυπουργούς υπέρ της αυτοδιάθεσης.
Βρετανική σημαία Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Δεν αλλάζει η θέση του Λονδίνου για την ένωση της Ιρλανδίας

Το γραφείο του πρωθυπουργού Άντι Μπέρναμ επανέλαβε ότι η θέση του για την ένωση της Ιρλανδίας δεν αλλάζει, παρά τη δήλωση Τραμπ υπέρ της ένωσης. Ο Μπέρναμ τόνισε πως δημοψήφισμα θα γίνει μόνο αν υπάρξει ευρεία δημόσια στήριξη.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Σύλληψη δύο υπόπτων για παραβίαση του Νόμου Εθνικής Ασφάλειας με διασύνδεση με το Ιράν

Δύο άτομα συνελήφθησαν στο Λονδίνο ως ύποπτα για παραβίαση του Νόμου Εθνικής Ασφάλειας με φερόμενη διασύνδεση με το Ιράν. Αφέθηκαν ελεύθερα με εγγύηση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία.
Κνεσέτ νύχτα Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Ωφελούν οι κυρώσεις στους οικισμούς τη δεξιά προ των εκλογών;

Το Λονδίνο επέβαλε κυρώσεις στο εμπόριο με εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, απόφαση που ίσως τελικά ευνοήσει τον Νετανιάχου ενόψει εκλογών, καθώς τον βοηθά να παρουσιαστεί ως υπερασπιστής του Ισραήλ διεθνώς.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανός κατηγορείται για διαρροή πληροφοριών για drone στη Ρωσία

Βρετανός πολίτης εμφανίστηκε σε δικαστήριο του Λονδίνου, κατηγορούμενος για διαρροή πληροφοριών σχετικά με εργοστάσια drones και πρόθεση δολιοφθοράς υπέρ της GRU, της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας.