ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας

ΕΕ: Νέα βοήθεια 6,1 δισ. ευρώ στην Ουκρανία για την άμυνά της

Αντόνιο Κόστα και Άντι Μπέρναμ έφτασαν στο Κίεβο για τα 35 χρόνια ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ η Κομισιόν ενέκρινε 6,1 δισ. ευρώ για την άμυνα.

Στο Κίεβο έφτασαν σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ, προκειμένου να συμμετάσχουν στους εορτασμούς για τα 35 χρόνια ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Αντρίι Σίμπιχα.

Στην ουκρανική πρωτεύουσα βρέθηκαν επίσης ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν, η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου και ο πρόεδρος της Εσθονίας Αλάρ Κάρις. Ο Αντρίι Σίμπιχα ανήρτησε φωτογραφίες των Ευρωπαίων αξιωματούχων κατά την άφιξή τους στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου.

Παράλληλα, η Κομισιόν ενέκρινε επιπλέον 6,1 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, με στόχο την ενίσχυση της άμυνας της χώρας μέσω προμήθειας συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, πυραύλων, πυρομαχικών και ραντάρ.

Το νέο πακέτο βοήθειας προστίθεται στα 16 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί για την Ουκρανία, εκ των οποίων 8,35 δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί, όπως ανακοίνωσε η ΕΕ.

«Καθώς η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις της, αναλαμβάνουμε δράση για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να προστατεύσει τον λαό της και να υπερασπιστεί τους ουρανούς της. Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και θα της παράσχουμε ό,τι χρειάζεται, όταν το χρειάζεται», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία χρηματοδοτεί στρατιωτικά εκπαιδευτικά κέντρα στην Ουκρανία

Η Γερμανία θα προσφέρει άνω των 10 εκατ. ευρώ ετησίως για τη δημιουργία κέντρων εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ-Ουκρανία: Συμφωνία για κάλυψη των φετινών χρηματοδοτικών αναγκών Κιέβου

Η Ουκρανία και η ΕΕ συμφώνησαν στους τρόπους κάλυψης των οικονομικών και αμυντικών αναγκών του Κιέβου για το 2026, ενώ καθόρισαν και τα αναγκαία βήματα για την έγκαιρη παροχή των πόρων, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία απαραίτητες για περαιτέρω βοήθεια

Η ΕΕ κάλεσε την Ουκρανία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις ως όρο για περαιτέρω οικονομική βοήθεια, τονίζοντας πως οι αλλαγές ενισχύουν την εμπιστοσύνη και διασφαλίζουν την αποτελεσματική χρήση της στήριξης που λαμβάνει το Κίεβο.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Καγιά Κάλας: Περισσότερα πολεμικά στην «Ασπίδα» και Patriot για Ουκρανία

Η Κάγια Κάλας τόνισε στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας ΕΕ ότι απαιτείται ενίσχυση της ναυτικής επιχείρησης «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα με περισσότερα πλοία για τη συνοδεία εμπορικών σκαφών, καθώς τα διαθέσιμα μέσα δεν επαρκούν.