ΓΔ: 2622.15 0.12% Τζίρος: 78.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:10:40
Φώτο: Shutterstock

Μπαρνιέ: Δεν είναι πιθανή σε αυτό το στάδιο η συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ

Μετά την ολοκλήρωση ενός ακόμη γύρου συνομιλιών, χωρίς να σημειωθεί πρόοδος στα δύο ουσιαστικά θέματα: τους όρους ισότιμου ανταγωνισμού και την αλιεία.

Η επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο δεν είναι πιθανή, εκτίμησε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, μετά την ολοκλήρωση ενός ακόμη γύρου συνομιλιών, χωρίς να σημειωθεί πρόοδος στα δύο ουσιαστικά θέματα: τους όρους ισότιμου ανταγωνισμού και την αλιεία.

Ο ίδιος εξήγησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έδειξε προθυμία για την άρση του αδιεξόδου συμφωνώντας σε όρους που θα εγγυώνται ανοικτό και ισότιμο ανταγωνισμό και μία ισορροπημένη συμφωνία για την αλιεία καθιστώντας, στο στάδιο αυτό, μη πιθανή την επίτευξη συμφωνίας.

«Ο χρόνος για απαντήσεις περνά γρήγορα», είπε αναφερόμενος στους πέντε μήνες που έχουν απομείνει μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου .«Εάν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία για την μελλοντική μας σχέση, θα υπάρξει περισσότερη διαμάχη», είπε.

Ο βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Φροστ συμφωνεί για την απουσία προόδου στα δύο βασικά αυτά θέματα, αλλά από την πλευρά του θεωρεί ότι υπάρχουν οι πιθανότητες για μία συμφωνία τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, ο βρετανός διαπραγματευτής δήλωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει αναγνωρίσει ότι πρέπει να προσαρμοσθεί στις αρχές που έχει θέσει ο βρετανός πρωθυπουργός.

Αν οι δύο πλευρές δεν κατορθώσουν να καταλήξουν σε συμφωνία, οι εμπορικές τους σχέσεις θα διέπονται από τον Ιανουάριο του 2021 από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άντι Μπέρναμ
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία-ΕΕ: Ξεκινά ο διάλογος για ελεύθερη μετακίνηση πολιτών

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε επίσημα επανεξέταση της ελεύθερης μετακίνησης με ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το Brexit, τονίζοντας την ανάγκη για ειλικρινή διάλογο σχετικά με τα οφέλη ή επιπτώσεις της. Παραδέχτηκε τις προκλήσεις της μετανάστευσης.
Εμπορευματοκιβώτια Κίνας ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα προς Βρετανία: Σεβαστείτε τους κανόνες ΠΟΕ για τα κινεζικά ηλεκτροκίνητα

Η Κίνα κάλεσε τη Βρετανία να τηρεί τους κανόνες του ΠΟΕ και να μην υιοθετεί περιοριστικά μέτρα κατά των κινεζικών ηλεκτροκίνητων οχημάτων, τονίζοντας τα οφέλη της ισότιμης και αμοιβαίας συνεργασίας στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία και Γερμανία σε συμφωνία για ρύπους αυτοκινήτων και «Made in EU»

Γαλλία και Γερμανία σχεδιάζουν μείωση 90% στις εκπομπές CO2 από αυτοκίνητα ως το 2035, αντί για 100%. Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο στη Βρετανία για ένταξη στους κανόνες «Made in EU», υπό όρους αμοιβαιότητας και συμφωνίας με όρους της ΕΕ.
Αντόνιο Κόστα πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Στις 20 Νοεμβρίου η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου

Στις 20 Νοεμβρίου θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες Κόστα, φον ντερ Λάιεν και Μπέρναμ στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, με στόχο την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης και τη συνεργασία στην ευρωπαϊκή ειρήνη και ασφάλεια.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πρόσκληση σε ΕΕ, ΝΑΤΟ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία για συνομιλίες

Οι ΗΠΑ προσκάλεσαν συμβούλους ασφαλείας από Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, ΕΕ και ΝΑΤΟ σε συζητήσεις με Ουκρανία στο Μαϊάμι για νέες ιδέες λήξης του πολέμου, εγγυήσεις ασφαλείας και μεταπολεμική ευημερία, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία και Ισπανία: Θέλουμε τη Βρετανία ξανά στην ΕΕ

Ο Μακρόν και ο Σάντσεθ δήλωσαν πως θα καλωσόριζαν την επιστροφή της Βρετανίας στην ΕΕ, με τον Μακρόν να τη χαρακτηρίζει «εξαιρετική είδηση» και τον Σάντσεθ να λέει πως η Ισπανία θα την υποδεχόταν «με ανοιχτές αγκάλες».