ΓΔ: 2724.36 0.99% Τζίρος: 140.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:08:36
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Ευρώπη, με φόντο τη σημαία της ΕΕ.

Νετανιάχου: Χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο «αντισημίτη δικτάτορα»

Το γραφείο Νετανιάχου χαρακτήρισε τον πρόεδρο Ερντογάν «αντισημίτη δικτάτορα», κατηγορώντας τον για σφαγή Κούρδων και στήριξη της Χαμάς. Το Ισραήλ δηλώνει πως θα αντιμετωπίσει τις τουρκικές απόπειρες αποσταθεροποίησης.

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, καθώς το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε ανακοίνωση με σκληρή ρητορική κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το Ισραήλ θα λάβει μέτρα ενάντια στις απόπειρες της Τουρκίας να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Ο Νετανιάχου, σε επίσημη δήλωση, χαρακτήρισε τον Ερντογάν "αντισημίτη δικτάτορα που σφάγιασε τους Κούρδους, υποστήριξε τη σφαγή που έκανε η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και καταπιέζει τον ίδιο τον λαό του". Όπως σημειώνεται, "το Ισραήλ θα συνεχίσει να ενεργεί με αποτελεσματικότητα ενάντια στις απόπειρες της Τουρκίας να αποσταθεροποιήσει την περιοχή".

Η ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού έρχεται μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Συρία και την έκδοση εντάλματος σύλληψης από την Τουρκία σε βάρος του Νετανιάχου. Η κλιμάκωση ακολουθεί τα πλήγματα κατά αεροπορικής βάσης στην επαρχία Ιντλίμπ, κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Ο Νετανιάχου δήλωσε την Τετάρτη πως "δεν θα ανεχτούμε μια τουρκική στρατιωτική παρουσία να προωθείται προς τον νότο, καθώς αυτό μας απειλεί", ενώ η Τουρκία διαψεύδει οποιαδήποτε παρουσία στην περιοχή.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού επανέλαβε προηγούμενες κατηγορίες κατά του Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι "το Ισραήλ δεν εντυπωσιάζεται εδώ και καιρό από την υποκρισία της Τουρκίας". Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι ο Ερντογάν "έχει σφαγιάσει Κούρδους, φιλοξενεί τρομοκράτες της Χαμάς, έχει καταλάβει τη μισή Κύπρο και φυλακίζει αριθμό ρεκόρ δημοσιογράφων και πολιτικών που αντιτίθενται σε αυτόν".

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ερντογάν "επιδιώκει τώρα να επεκτείνει την επιθετικότητά του κατά του Ισραήλ στη Συρία. Το Ισραήλ δεν θα το ανεχτεί αυτό". Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης από την Τουρκία σε βάρος του Νετανιάχου στο πλαίσιο έρευνας για την αναχαίτιση του "Στολίσκου για τη Γάζα" και την κράτηση ακτιβιστών.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, "η θλιβερή προσπάθεια του Ερντογάν να εκφοβίσει τους ηγέτες και τους στρατιώτες του Ισραήλ, της μόνης αληθινής δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή, δεν θα οδηγήσει πουθενά".

(με πληροφορίες από Times of Israel)

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Εφικτή η ανατροπή του καθεστώτος στο Ιράν

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως η ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος είναι εφικτή και αποτελεί βασικό στόχο του Ισραήλ, τονίζοντας ότι το καθεστώς στο Ιράν είναι πιο αδύναμο από ποτέ και δίνει μάχη για την επιβίωσή του.
Μπασάρ αλ-Άσαντ συνομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Συρία επιδιώκει αποκλιμάκωση με Ισραήλ μετά την επίθεση σε βάση

Η Συρία και το Ισραήλ είχαν χθες συνομιλίες στην Ιορδανία, με τη Δαμασκό να επιδιώκει αποκλιμάκωση μετά από ισραηλινή επίθεση. Η συνάντηση έγινε παρουσία ανώτατων αξιωματούχων, ενώ η Τουρκία αρνείται στρατιωτική παρουσία στη Συρία.
Κνέσετ σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Απορρίπτει τις αμερικανικές επικρίσεις για τα πλήγματα στη Συρία

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ίσραελ Κατς, επέκρινε τον απεσταλμένο των ΗΠΑ Τομ Μπάρακ για δηλώσεις του σχετικά με ισραηλινό πλήγμα στη Συρία, σημειώνοντας ότι οι απόψεις του Μπάρακ διαφέρουν από την πολιτική του Αμερικανού προέδρου.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου συγκρούεται με Τουρκία ενόψει εκλογών

Ο Νετανιάχου, ενόψει δύσκολης εκλογικής μάχης, εντείνει τις επιθέσεις του κατά της Τουρκίας, κατηγορώντας την πως προσπαθεί να εδραιώσει στρατιωτική παρουσία στη Συρία, παρά τις ισραηλινές προειδοποιήσεις, κάτι που η Άγκυρα αρνείται.
Ισραέλ Κατζ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κατς: Ο Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία σε επικίνδυνες περιπέτειες στη Συρία

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ισραέλ Κατς κατηγορεί τον Ερντογάν ότι οδηγεί την Τουρκία σε περιπέτειες στη Συρία, μετά και το ισραηλινό πλήγμα σε συριακή βάση όπου σταθμεύουν τουρκικά στρατεύματα. Το Ισραήλ ξεκαθαρίζει ότι προστατεύει την ασφάλειά του.